Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Acht mannen achter twee piratenstreamingdiensten die door de grand jury zijn aangeklaagd

Acht mannen die naar verluidt ‘twee van de grootste’ streamingsites voor films en televisieprogramma’s in de Verenigde Staten runden, zijn door een federale grand jury aangeklaagd. De mannen zouden Jetflicks en iStreamitAll hebben beheerd, een tweetal op abonnementen gebaseerde streaming-sites die duizenden films en tv-programma’s aanbieden. De aanklachten omvatten onder meer samenzwering, inbreuk op het auteursrecht en het witwassen van geld.

De inhoud van films en televisieprogramma’s is grotendeels gratis beschikbaar op internet, maar het lijkt erop dat vele duizenden mensen bereid zijn voor dit voorrecht te betalen.

Dit heeft geresulteerd in het verschijnen van talloze op abonnementen gebaseerde services zonder licentie, sommige als onderdeel van IPTV-pakketten voor live-uitzendingen en andere als op zichzelf staande services.

Eerder dit jaar werd onthuld dat de MPAA meerdere oproepen had gedaan aan het ministerie van Justitie (DoJ) om strafrechtelijke vervolging van bepaalde piratenstreamingdiensten te eisen. Nu blijkt dat tenminste één van deze aanbevelingen werkelijkheid is geworden.

Acht mensen zijn dinsdag door een grand jury aangeklaagd wegens het exploiteren van “twee van de grootste ongeautoriseerde streamingdiensten in de Verenigde Staten” en het samenzweren om de auteursrechtwetgeving te schenden, aldus een aankondiging van het ministerie van Justitie.

In de tenlastelegging worden de volgende mannen als verdachten vermeld:

Kristopher Lee Dallman, 36; Darryl Julius Polo, ook bekend als Djppimp, 36; Douglas M. Courson, 59; Felipe Garcia, 37; Jared Edward Jaurequi, ook bekend als Jared Edwards, 38; Peter H. Huber, 61; Yoany Vaillant, ook bekend als Yoany Vaillant Fajardo, 38; en Luis Angel Villarino, 40.

Ze moeten allemaal Jetflicks draaien, een op abonnementen gebaseerde tv-streamingdienst die actief is in Las Vegas, Nevada.

“De beklaagden hebben zonder toestemming tienduizenden auteursrechtelijk beschermde televisieprogramma’s gereproduceerd en de inbreukmakende programma’s verspreid onder tienduizenden betalende abonnees in de Verenigde Staten. Op een gegeven moment beweerde Jetflicks meer dan 183.200 verschillende televisieprogramma’s te hebben”, zegt het DoJ.

Verder wordt beweerd dat een van de beklaagden, Darryl Julius Polo, die naar verluidt deel uitmaakte van het Jetflicks-programmeerteam, Jetflicks verliet om zijn eigen dienst te creëren, online bekend als iStreamItAll. Volgens het DoJ zullen 115.849 televisieprogramma’s en 10.511 films beschikbaar zijn voor streaming.

Polo zou veel van dezelfde geautomatiseerde tools hebben gebruikt die Jetflicks gebruikte om illegale inhoud te lokaliseren, downloaden, verwerken en opslaan, en deze televisieprogramma’s en films vervolgens snel beschikbaar hebben gesteld aan ISIA-abonnees op Canadese servers voor streaming en/of downloaden. ” voegt DoJ toe.

Naast de beschuldigingen van samenzwering werd Dallman beschuldigd van twee aanklachten wegens inbreuk op het auteursrecht door reproductie of distributie, twee aanklachten wegens inbreuk op het auteursrecht door openbare optredens en vier aanklachten wegens het witwassen van geld.

Polo werd ook beschuldigd van twee gevallen van inbreuk op het auteursrecht tijdens het distribueren van een auteursrechtelijk beschermd werk dat was voorbereid voor commerciële distributie. Dit waren meestal nog niet uitgebrachte films of televisieshows, of films die de bioscoopzaal nog niet hadden verlaten.

De vermeende iStreamItAll-operator werd ook beschuldigd van twee aanklachten wegens inbreuk op het auteursrecht door reproductie of distributie, twee aanklachten wegens inbreuk op het auteursrecht door openbare uitvoeringen en vier aanklachten wegens het witwassen van geld.

Het is niet verrassend dat beide diensten hun inhoud uit andere ‘piraten’-bronnen haalden, waaronder The Pirate Bay en RARBG. In de aanklacht wordt ook beweerd dat Usenet en Torrentz als bronnen zijn gebruikt. De opname van laatstgenoemde is enigszins ongebruikelijk, aangezien de site in 2016 werd gesloten en zelfs toen slechts een metazoekmachine was die geen directe links naar inbreukmakende inhoud aanbood.

Beide diensten waren beschikbaar na betaling van een abonnement. IStreamItAll zei dat het een bredere selectie aan inhoud heeft dan Netflix, Hulu, Vudu en Amazon Prime, beschikbaar op een reeks apparaten, van desktopcomputers tot telefoons, tablets, smart-tv’s, gameconsoles en settopboxen.

Geen van beide platforms lijkt echter lessen te hebben getrokken uit de lopende Megaupload-zaak, waarbij servers met vermeend inbreukmakende inhoud voornamelijk in de VS werden gehost. Het DoJ beweert dat inhoud verkregen van torrent-sites en Usenet beschikbaar is gesteld aan Jetflicks- en iStreamItAll-abonnees via servers in de Verenigde Staten en Canada.