Het Institute of Directors (IoD) heeft de regering opgeroepen zich te verbinden tot een “vaste” datum om de oude koperlijnen in Groot-Brittannië uit te schakelen en volledige glasvezelbreedbandverbindingen aan te bieden.
Vorige week heeft het Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) plannen onthuld om tegen 2033 volledige glasvezelbreedbanddekking in het Verenigd Koninkrijk te realiseren. De IoD heeft nu opgeroepen tot een ambitieuzer doel.
De groep wil dat de regering langzamere koperverbindingen tegen 2025 of ‘kort daarna’ afsluit. Een volledig glasvezelnetwerk zou bedrijven grotere voordelen opleveren. Volgens een recent onderzoek onder 700 leden heeft de IoD het grootste voordeel geïdentificeerd van een sneller, volledig glasvezelnetwerk, waardoor werknemers flexibeler kunnen werken.
“In een steeds veranderende arbeidswereld moeten bedrijven ernaar streven werknemers in staat te stellen flexibel te werken”, zegt Dan Lewis, senior adviseur infrastructuur bij het IoD. “Helaas betalen bedrijven de prijs voor het verwaarlozen van volledige glasvezelconnectiviteit. Wij joggen terwijl de rest van de wereld sprint.”
Het Verenigd Koninkrijk is onlangs gedaald naar de 35e plaats op een jaarlijkse ranglijst voor mondiale breedbandsnelheden, waarmee het land de derde langzaamste in de EU is. En volgens het IoD-onderzoek zei 87% van de leden dat ze breedband thuis gebruiken voor werkdoeleinden, wat de vraag naar flexibel werken en een snellere, betrouwbaardere breedbandinfrastructuur benadrukt.
Een deel van de regeringsvoorstellen had betrekking op het verbeteren van de connectiviteit op het platteland. Volgens de IoD heeft bijna de helft van de plattelandsbedrijven onbetrouwbare verbindingen gemeld. Het zei dat het belangrijk was dat glasvezel in het hele land zou worden uitgerold om regionale onevenwichtigheden aan te pakken.
“Waar je woont, mag niet bepalend zijn voor je vermogen om flexibel te werken of zelfs maar een bedrijf te starten”, zei Lewis. “Het internet zou het speelveld voor bedrijven gelijk moeten maken, ongeacht hun locatie. Een ongelijke breedbanddekking betekent echter dat het tegenovergestelde waar is. Voor veel bedrijven, vooral in plattelandsgebieden, leiden slechte verbindingen tot omzetverlies en gemiste kansen.”
Afbeelding: Shutterstock