Let op: het volgende artikel zal u helpen: Beperkingen op het importeren van handsets kunnen de exportsector miljarden dollars kosten
Onlangs vond de vergadering van het Economisch Coördinatiecomité (ECC) plaats om te beslissen welk item van de lijst met importverboden zal worden verwijderd. De ECC heeft het importverbod op een aantal luxeartikelen opgeheven, maar het importverbod op CBU’s (Completely Built Units) voor mobiele telefoons en de auto-industrie blijft van kracht. Verder is het belangrijk om hier te vermelden dat de State Bank of Pakistan zeer kleine vergunningen afgeeft voor de import van CKD’s (volledig geschrapt) en dat de lokale mobiele productie-eenheden worden gesloten.
Tussen 20 mei en 19 juli daalde de import van verboden artikelen als gevolg van de beperking met ongeveer 70 procent, van 399,4 miljoen dollar naar 123,9 miljoen dollar. Door de sterke export bracht de export van mobiele telefoons echter ook een flink bedrag in de staatskas. Volgens een bron heeft de State Bank of Pakistan slechts 40% van het normale volume toegestaan voor de export van CKD’s voor mobiele productie. Dit is niet voldoende, omdat dit tot aanzienlijke verliezen voor de verwerkende industrie zou leiden. Dit is geen goed teken voor de Pakistaanse mobiele industrie en zou ernstige gevolgen hebben voor onze lokale technologie-industrie. Enkele implicaties in dit verband worden hieronder opgesomd. Maar daarvoor willen we het verschil tussen de auto-industrie en de binnenlandse mobiele-telefoonindustrie verduidelijken in termen van verboden.
In tegenstelling tot de auto-industrie is de mobiele industrie exportgericht:
Veel mensen associëren het verbod op de import van CBU’s en de beperking van CKD’s voor de mobiele telefoonindustrie met de auto-industrie. Op dit punt moet echter worden vermeld dat de auto-industrie geen exportgerichte industrie is. Aan de andere kant zijn de lokale mobiele assemblages exportgericht en hebben ze in 2021 miljarden dollars bijgedragen aan de nationale schatkist.
Implicaties met betrekking tot importbeperkingen voor mobiele telefoononderdelen:
Daling van de export en verkoop van mobiele telefoons:
We kunnen zeggen dat 2021 waarschijnlijk het beste jaar was voor de Pakistaanse mobiele industrie, aangezien we meer mobiele telefoons exporteerden dan importeerden. Bovendien werd volgens een rapport uit januari van dit jaar ongeveer 80% van de verkochte mobiele telefoons in Pakistan vervaardigd. Het verbod van de zittende regering op CKD (Completely Knocked Down) en SKD (Semi-Knocked Down) te midden van afnemende deviezenreserves heeft echter de lokale mobiele productie beperkt. Dit zou resulteren in een aanzienlijke daling van onze export van mobiele telefoons en van de totale sectorinkomsten. Bovendien zou het de nieuw gebouwde mobiele maakindustrie volledig kunnen vernietigen, wat niet goed is voor ons land.
Lage verkoop van mobiele telefoons:
Nu de productie van mobiele telefoons in het land een pauze neemt en de import van CBU’s wordt verboden, zou de verkoop van mobiele telefoons in het land uiteraard kelderen. Dit zal negatieve gevolgen hebben voor distributeurs en detailhandelaren van mobiele telefoons. Door de lage omzet zouden deze winkels moeten sluiten en zal onze lokale groothandelsmarkt zichzelf niet kunnen onderhouden.
Achterop raken in de mondiale concurrentie:
Zoals we allemaal weten, lanceren de meeste grote smartphonemerken wereldwijd apparaten. We zullen dus niet in staat zijn onze achterstand in te halen en achter te blijven in de mondiale concurrentie. Als Apple of Samsung bijvoorbeeld een bepaalde telefoon wereldwijd uitbrengt en deze na maanden Pakistan bereikt, dan zouden alle updates met betrekking tot de telefoon en promoties al wereldwijd beschikbaar zijn. Dus als we de telefoons krijgen, zullen ze niet de nieuwste zijn en zou de rest van de wereld richting de opvolger van dezelfde telefoon evolueren.
Impact op technische media-uitgevers:
De pauze in de lokale productie van mobiele telefoons en het verbod op mobiele telefoons van CBU zouden ook een behoorlijk negatieve impact hebben op media-uitgevers. In de huidige situatie is dit al zichtbaar. Uitgevers van technische media omvatten uitgevers van sociale media (Youtube, Facebook-gebruikers, enz.), websites en andere soortgelijke kanalen. Er wordt zaken gedaan wanneer een nieuw product (bijvoorbeeld een smartphone) uitkomt en merken contact opnemen met dergelijke platforms voor promoties (advertenties, PR’s, recensies) en deze betalen op basis van de indrukken die ze ontvangen. Dus als er geen nieuwe apparaten of heel weinig apparaten op de markt komen, kunnen de media-uitgevers geen geld verdienen en zou het bedrijf verlies lijden.
Hoog werkloosheidspercentage:
Duizenden Pakistaanse burgers werden door de lokale fabrikanten van mobiele telefoons in dienst genomen om mobiele telefoons te produceren. Aan de sombere kant: als dergelijke maatregelen van de Pakistaanse regering worden voortgezet, zullen alle fabrieken uiteindelijk sluiten en zullen duizenden werknemers hun baan verliezen. Dan hebben ze geen andere keuze dan terug te keren naar hun intramurale baan. Het zou de ellende van de mensen nog vergroten.
Verlies bij belastinginning:
De belastinginkomsten uit de registratie van mobiele telefoons zullen ook scherp dalen als gevolg van het verbod op de import van CBU’s en beperkingen op de import van handsets. Derhalve zou de belastinginning van FBR ernstig worden aangetast en uiteindelijk ook haar bijdrage aan de nationale schatkist.
Conclusie:
De Pakistaanse IT-sector en de export van mobiele telefoons hebben de afgelopen twee jaar een positief traject afgelegd. De huidige maatregelen van de Pakistaanse regering hebben echter een negatief effect op hen en kunnen tot een volledige ineenstorting leiden. Ons buurland India heeft een duizelingwekkende IT-export van meer dan 220 miljard dollar. De Pakistaanse regering zou hun model moeten volgen en een vriendelijk beleid moeten voeren voor de lokale mobiele industrie.
Uitchecken? PTA bevestigt dat er tussen januari en juni 14 miljoen mobiele telefoons lokaal zijn geproduceerd