Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Chuwi GBox Pro Review: Lite mini-pc voor kleine budgetten

Nieuws in de computer- en technologiewereld legt vaak de nadruk op het spectaculaire en soms het extravagante. Hoewel het begrijpelijk is dat we ons aangetrokken voelen tot glanzende producten en krachtige apparaten, worden niet alle consumenten door deze factoren beïnvloed. Sommigen hebben eenvoudigere maar toch bruikbare computers nodig die niet alleen bij hun budget passen, maar ook bij hun esthetische smaak. Deze kopers willen misschien de Chuwi GBox Pro overwegen. Zelfs als de naam “Pro” een teleurstelling voelt, heeft de kleine doos nog steeds veel te bieden aan mensen met een beperkter budget.

Van tablets tot tafels

Chuwi is geen onbekende op de pc-markt, maar richtte zich tot voor kort meer op standaard mobiele computers. De meeste producten draaiden rond tablets, waaronder enkele 2-in-1-convertibles, maar het bedrijf begon zich ook te verdiepen in laptops. Meer recentelijk stak het ook zijn vingers in de koekjestrommel op het bureaublad, maar met een lichte draai.

In plaats van dure en enorme desktops waar de meeste pc-gebruikers bekend mee zijn, mikte Chuwi op een markt waar zelfs een gaming-georiënteerde desktop gemakkelijk gevonden en elders geplaatst kon worden. Met dit in gedachten lanceerde de GBox Pro een kleine doos die qua grootte en prestaties precies tussen de NUC-achtige HiBox Mini en de stevige HiGame in zit. Trouw aan dat motto gaat het bij deze mini-pc helemaal om het vinden van de goede plek tussen de uitersten.

ontwerp

Chuwi gebruikt de slogan “Work Smarter, Play Harder” om de GBox Pro te promoten. Of dit gebruikers de mogelijkheid geeft om beide te doen, is het onderwerp van deze recensie. Qua uiterlijk geeft de box de gaming-pc echter meteen meer uitstraling dan de werkdesktop. De veelhoekige zwarte metabox met rode accenten doet zeker denken aan pc’s van het merk Republic of Gamers van ASUS of zelfs aan gaming-smartphones zoals de Nubia Red Magic.

Afgezien van het opvallende rood-op-zwart-thema, is de GBox Pro behoorlijk conventioneel zoals mini-pc’s gebruiken. Met andere woorden, het heeft poorten aan de voor- en achterkant, waaronder twee USB 2.0-poorten, twee USB 3.0-poorten, één USB-C-poort, één Ethernet-poort, een microSD-kaartsleuf (geen volledige SD-kaart), evenals HDMI en VGA-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting. De zijkanten zijn daarentegen volledig onvruchtbaar en de onderkant heeft de typische schroeven. Er zit echter een ongebruikelijke sleuf onder de doos voor montage op een VESA-houder, die in de doos wordt meegeleverd.

Specificaties en benchmarks

Voor een computer die wordt geadverteerd voor werk en ontspanning, kunnen de specificaties van de GBox Pro teleurstellend zijn. Misschien ben je de Atom-lijn van Intel-processors met laag vermogen al lang vergeten, maar hier is hij terug uit de dood met een Atom x7-E3950. Er is 4 GB DDR3 RAM (ja, dat is geen typefout) en 64 GB geïntegreerde eMMC. Dit laatste kan een probleem zijn voor Windows, maar gelukkig kun je de installatie aanvullen met elke 2,5-inch SATA-poort in het apparaat. Chuwi had waarschijnlijk een kleine hoeveelheid SSD-opslag van dezelfde hoeveelheid kunnen gebruiken, maar dat zou de GBox Pro boven zijn prijs brengen.

Zoals je zou verwachten presteert de GBox Pro niet goed als het om benchmarks gaat, maar cijfers zijn niet altijd het hele verhaal. Maar voor degenen die echt geïnteresseerd zijn in deze cijfers, zijn hier enkele screenshots van de gebruikelijke boosdoeners.

CPU-Z en Crystal Disk

3DMark

Geekbench

prestatie

De Chuwi GBox Pro presteert verrassend goed ondanks de hierboven genoemde middelmatige specificaties. Vergis je niet, het is geen gaming-pc, maar zelfs dan is alles in orde. De sleutel is, zoals altijd, het kiezen van je gevechten. Chrome is een echt hulpbronnenbeest, maar degenen die op internet leven en ademen, zullen geen moeite hebben om meerdere tabbladen te openen. Er bestaat natuurlijk zoiets als “te veel”, vooral voor RAM van generaties oud.

Op papier kunnen zowel de GBox Pro zelf als de Intel Atom-processor 4K-video’s afspelen en zelfs transcoderen. In de praktijk zou je waarschijnlijk niet te veel op deze geadverteerde functie moeten vertrouwen en hoogstens blij moeten zijn met 2K. De GBox Pro heeft geen grafische hardware om over op te scheppen. Met gemiddelde instellingen en enkele beperkingen kan het echter een gaming- en kunst-pc zijn die je mee kunt nemen naar je werk en thuis. Helaas beperkt het vertrouwen op een stopcontact in plaats van een traditionele stekker het potentieel onderweg.

Zelfs bij gaming en hardlopen bleef de GBox Pro op zijn best warm, nooit onaangenaam heet, een bewijs van zijn ontwerp en krachtige hardware. Helaas lijkt de box alleen maar stroom te verbruiken, omdat de USB-poorten moeite lijken te hebben met het opstarten van bepaalde accessoires, met name een grote externe schijf. Dit geldt ook voor de USB-C-poort, waarvan je zou verwachten dat deze de meest genereuze van allemaal is.

Afronden

De Chuwi GBox Pro kan waarschijnlijk het beste worden omschreven als een alleskunner. Net als het stereotype is het tot heel veel in staat, maar het overtreft nooit echt een van hen. Hij is ideaal als werkcomputer en kan, afhankelijk van uw voorkeuren, ook als gaming-pc worden gebruikt. Het wordt echter gemakkelijk overtroffen door anderen in dezelfde mini-pc-markt, omdat het krachtiger en gespecialiseerder is, zelfs zonder speciale GPU’s.

Waar het ze allemaal overtreft, is de prijs. Voor $ 190 zul je moeilijk een mini-pc vinden die past bij zijn kaliber en potentieel. Hoewel je het misschien niet als een geloofwaardige spelcomputer ziet, kan de Chuwi GBox Pro elk ander doel dienen, van een multimediabox tot een afneembare alles-in-één pc tot een doe-het-zelf-cloudserver en alles daartussenin en daartussenin. je kleine maar krachtige lichaam waar dan ook.