Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

De meest voorkomende problemen met PlayStation 4 en hun mogelijke oplossingen

De PlayStation 4 is geweldige hardware, maar net als alle gameconsoles is hij niet immuun voor incidentele problemen. Sinds de lancering in 2013 heeft Sony gewerkt aan het oplossen van de meest voorkomende PlayStation 4-problemen met verschillende firmware-updates.

Julian Chokkattu / Digitale trends

Sony heeft in 2016 zelfs twee nieuwe versies van zijn hoofdconsole uitgebracht: een dunner model met dezelfde naam en de PlayStation 4 Pro, die compatibel is met 4K en verbeterde prestaties biedt ten opzichte van zijn voorganger, terwijl hij ook enkele van de hardnekkige problemen probeert op te lossen hardwareproblemen met de console.

Toch kan het voorkomen dat een apparaat uitvalt. Dit is echt vervelend als je verwacht dat sommige games in je schema passen. De volgende gids behandelt veelvoorkomende problemen met de PS4-systemen. Hier zijn enkele voorgestelde oplossingen om u zo snel mogelijk weer aan het spel te helpen.

Het eerste dat u moet doen, is contact opnemen met Sony

In dit gedeelte vindt u alle informatie die u nodig heeft om contact op te nemen met Sony als uw probleem niet in onze handleiding staat.

methode Contact
telefoon 1-800-345-7669 (Beschikbaar van maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 22.00 uur Pacific Time)
Voor een website
Live chat website
Twitteren @AskPlayStation

Storing: blauw knipperlicht

Na drie jaar blijft de “Blue Line of Death” het grootste probleem van de PS4. In tegenstelling tot de “Red Ring of Death” op de Xbox 360 betekent de pulserende blauwe lijn echter niet dat je console is overleden, maar is het een indicator die je laat weten dat je in een ernstig probleem zit.

Wanneer je de PS4 inschakelt, moet de LED aan de zijkant van de console periodiek snel blauw knipperen voordat hij wit wordt. Op consoles die lijden aan de “Blue Line of Death”, knippert het blauwe lampje continu, wat aangeeft dat er een probleem is met het verzenden van de video, en gaat vervolgens op onverklaarbare wijze uit.

Dit probleem is op sommige PS4-modellen zo gewoon geworden dat Sony besloot een handleiding te publiceren met mogelijke oplossingen voor dit probleem. Dit geldt vooral voor de exemplaren die tussen eind 2013 en begin 2014 zijn geproduceerd. Hopelijk kunnen deze opties je helpen.

Mogelijke oplossingen:

 • Update de firmware van uw tv: Sommige gebruikers hebben gemerkt dat de tv-firmware-update het gebrek aan audio- en videosignalen heeft verholpen. Als u een nieuwe tv met internetverbinding heeft, raadpleeg dan de gebruikershandleiding van de tv en update uw firmware. Houd er rekening mee dat dit de HDMI-instellingen kan wijzigen en de apparaatcompatibiliteit kan verbeteren.
 • Controleer de HDMI-poorten: Controleer samen met de HDMI-kabel de HDMI-poort op uw tv en PS4 op afwijkingen of ernstige schade. Probeer indien mogelijk alternatieve HDMI-kabels te gebruiken.
 • Controleer de stroomvoorziening: Raak de aan/uit-knop aan de voorkant van de PS4 minimaal zeven seconden aan of totdat het systeem twee keer piept en wordt uitgeschakeld. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact en zorg ervoor dat de AC IN-poort en het netsnoer geen schade of zichtbare afwijkingen vertonen.
 • Controleer de harde schijf: Zorg ervoor dat je PS4 is uitgeschakeld en koppel vervolgens het netsnoer en eventuele andere aangesloten kabels los voordat je de harde schijf verwijdert. Controleer na het verwijderen van de harde schijf op mogelijke schade en zorg ervoor dat deze goed in de harde schijfruimte zit.
 • Regelaar opnieuw instellen: Zorg ervoor dat alles correct is aangesloten. Houd de PS-knop op uw controller ingedrukt totdat het systeemlampje oranje wordt. Houd vervolgens de PS-knop opnieuw ingedrukt totdat het lampje wit wordt. We hebben deze methode geprobeerd en het kan zijn dat je PS4 correct opstart.

Storing: rood knipperlicht

Hoewel de verschijning van de “Rode Doodslijn” niet zo ernstig is als het hierboven genoemde knipperende blauwe licht, moet er wel aandacht aan worden besteed.

Als je een console hebt die lijdt aan de “Red Line of Death”, zul je merken dat de LED-indicator aan de zijkant van de console herhaaldelijk rood knippert en vervolgens uitgaat nadat het systeem drie keer piept.

Volgens de PS4-gebruikershandleiding van Sony is dit probleem te wijten aan oververhitting van het apparaat, wat mogelijk te wijten is aan een ventilatorstoring. Sommige gebruikers hebben het probleem echter slechts enkele minuten nadat ze de console voor de eerste keer hadden ingeschakeld, gemeld.

Mogelijke oplossingen:

Als het probleem zich blijft voordoen en geen van de volgende oplossingen het probleem oplost, neem dan contact op met de PlayStation-klantenservice of breng je console rechtstreeks naar een officiële Sony-dealer om reparatie of vervanging aan te vragen.

 • Laat het rusten: Raak de aan/uit-knop aan de voorkant van de PS4 minimaal zeven seconden aan, of totdat het systeem piept en wordt uitgeschakeld. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact en laat de console een langere tijd staan, of totdat deze voldoende is afgekoeld, voordat u hem weer inschakelt.
 • Geef het voldoende ruimte: Plaats je PS4 in een goed geventileerde ruimte, zodat je voldoende ademruimte hebt. Bovendien hebben sommige gebruikers gemeld dat het verticaal plaatsen van de console oververhitting vermindert (hoewel deze aanbeveling niet in overweging moet worden genomen als de positie de toegang tot de zijventilatie blokkeert).

HDMI-poort en HDMI-kabel defect

In het verleden meldden sommige gebruikers bepaalde problemen met de HDMI-poort op hun PS4-apparaten, die in de meeste gevallen te wijten waren aan de obstructie van een onbekend gebogen stuk metaal in de HDMI-poort die in de console was ingebouwd.

Hoewel dit probleem is opgelost in de nieuwe consoles, laten we u hier mogelijke oplossingen zien als u een gebruikt apparaat koopt of nog steeds problemen heeft met de HDMI-poort.

Mogelijke oplossingen:

Als geen van de getoonde oplossingen het probleem oplost, neem dan contact op met Sony. Hoewel dit niet is bevestigd, zal Sony u, zodra het probleem is bevestigd, u waarschijnlijk binnen een paar dagen een gratis vervangende kabel sturen.

 • Controleer de HDMI-poorten: Controleer samen met uw HDMI-kabel de HDMI-poort op uw tv en PS4 om te zien of er afwijkingen of ernstige schade zijn. Probeer ook andere HDMI-kabels.
 • Vouw het metaal terug: Als u een stuk metaal in de HDMI-poort van de console ziet, gebruik dan een pen of klein gereedschap om het beschadigde stuk naar beneden te kantelen. Zorg er ook voor dat de connector geen tanden heeft verwijderd of extra schade aan de HDMI-kabel heeft veroorzaakt. Als dit het probleem is, kunt u contact opnemen met Sony en een vervanging aanvragen, zelfs als de console niet meer werkt.
 • Gebruik een andere HDMI-kabel: Als u de pech heeft een defecte Sony HDMI-kabel te ontvangen, kunt u gewoon een andere beschikbare kabel gebruiken.

Beschadigde DualShock 4 analoge bedieningselementen

Hoewel we veel dingen leuk vinden aan de DualShock 4-controller, kan de zachte rubberen vulling gemakkelijk breken als je een game speelt die snelle bewegingen vereist, zoals Bloodborne. Maar wees gerust: het feit dat dit rubber beschadigd is, betekent niet dat je de controller weg hoeft te doen.

Oplossing:

De covers van analoge bedieningselementen zoals GelTabz, verkrijgbaar bij winkels zoals GameStop en Amazon, kunnen worden gekocht om een ​​nog comfortabelere game-ervaring te bieden en het apparaat te beschermen. Ondanks hun platte ontwerp hebben ze een lichte textuur, zodat je vingers niet wegglijden. Je kunt er het beste vier in elke verpakking doen.

Er is bijna geen opslagruimte meer

De nieuwste PlayStation 4-systemen, waaronder het “slanke” model en de krachtigste PlayStation 4 Pro, hebben de interne opslag vergroot tot 1TB. Er is voldoende ruimte voor meerdere AAA-spellen, omdat u enkele van uw “nieuwe favorieten” kunt opslaan zonder iets te hoeven verwijderen. Als je echter een interne schijf van 500 GB hebt, heb je vaak te weinig ruimte, vooral omdat game-updates ze groter maken dan bij de lancering.

Mogelijke oplossingen:

 • Sluit een externe USB-harde schijf aan op uw console. De PS4 werkt met elke USB 3.0-compatibele harde schijf. Sluit hem eenvoudigweg aan op een van de USB-poorten van de PS4 en selecteer de optie Formatteer als uitgebreide opslag.
 • Je kunt ook de interne opslag van je PlayStation 4 wijzigen. Elke 2,5-inch schijf met een opslagcapaciteit van meer dan 160 GB werkt met uw systeem en u kunt deze vervangen zonder dat uw Play-garantie vervalt.
 • Je kunt ook al je bestanden via PlayStation Plus of een flashstation naar de cloud uploaden, zodat je ze eenvoudig kunt herstellen.

Verbind de PlayStation met het netwerk

Netwerkconnectiviteitsproblemen zijn de meest voorkomende klacht op de PS4-forums en manifesteren zich vaak als fouten NW-31201-7 en WV-33899-2. Het PSN valt vaker weg dan we zouden willen, al gebeurt dit niet voor hele lange tijd. Over het algemeen kunnen netwerkfouten worden toegeschreven aan het feit dat het PSN wordt onderhouden (foutcode CE-33991-5), en u hoeft alleen maar geduldig te zijn en te wachten. Als onderhoud echter geen probleem is, zijn er andere methoden om de verbinding te herstellen.

Mogelijke oplossingen:

 • Wijzig DNS-instellingen: Als al je andere apparaten in je thuisnetwerk werken, maar je nog steeds geen verbinding kunt maken met je PS4, wijzig dan je DNS-instellingen. Ga eerst naar Netwerkinstellingen en kies aangepast Voor het type verbinding gebruikt u Wi-Fi of kabel. Selecteer het netwerk, selecteer de automatische instelling van het IP-adres en selecteer “Niet gebruiken” als de DHCP-hostnaam. U zou een waarschuwing moeten zien met twee verschillende DNS-instellingen: Kies de handleiding. Configureer vervolgens de primaire DNS als “8.8.8.8” en de secundaire DNS als “8.8.4.4”. De console zou opnieuw verbinding moeten maken.
 • Update de firmware van uw router: Verouderde firmware kan vaak verbindingsproblemen veroorzaken. Informatie over hoe u kunt controleren op een firmware-update vindt u meestal op de onder- of achterkant van uw router/modem.
 • Haal de stekker uit het stopcontact en sluit hem weer aan: Schakel je PS4 uit en koppel deze los. Koppel vervolgens uw modem/router los. Wacht een paar minuten en sluit de modem en router opnieuw aan. Zodra je bent opgestart en online bent, sluit je je PS4 opnieuw aan en zet je hem aan. Dit zou je PS4 en thuisnetwerk volledig moeten herstellen.

De schijf wordt automatisch of helemaal niet uitgeworpen

Sinds de lancering van de PS4 zijn gebruikersrapporten over storingen in optische schijven bekend. Sommige consoles kunnen blijkbaar geen schijven uitwerpen, terwijl andere ze automatisch uitwerpen wanneer ze worden geplaatst. Sommige rapporten beweren zelfs dat er consoles zijn die voortdurend proberen een schijf uit te werpen, zelfs als er geen schijf in zit.

Dit probleem treft vooral de eerste PS4-modellen met aanraakbediening. Wanneer u op deze modellen de uitwerpknop aanraakt, helpt een stuk rubber bij het uitwerpen van de schijf. Het probleem is dat door oververhitting het rubber kan uitzetten, waardoor de schijven willekeurig worden uitgeworpen. Sony loste dit hardwareprobleem in latere modellen op door aanraaksensoren te vervangen door mechanische knoppen. Maar voor degenen met het originele model blijft het probleem van automatische uitzetting bestaan.

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u de onderstaande oplossingen hebt geprobeerd, neem dan contact op met Sony voor verdere hulp.

Mogelijke oplossingen:

 • Zet de console rechtop. Sommige rapporten zorgen ervoor dat het probleem vaker optreedt als de PS4 horizontaal is gericht. Als dit het geval is, koop dan een steun en houd deze altijd rechtop. Als het probleem zich blijft voordoen, is er mogelijk een hardwareprobleem en moet u dit vervangen.
 • Werp de cd handmatig uit: Als je console geen cd kan uitwerpen, houd je de aan/uit-knop aan de voorkant van de PS4 minimaal zeven seconden ingedrukt, of totdat het systeem piept en wordt uitgeschakeld. Koppel vervolgens het netsnoer en eventuele andere aangesloten kabels los en schuif het voorpaneel van de console open voordat u de verwijderingshandleiding volgt die op de PlayStation-website wordt beschreven.
 • Ontstekingscyclus: Schakel de console uit, verwijder alle kabels en houd de aan/uit-knop 30 seconden ingedrukt. Laat het vervolgens minimaal twee minuten rusten voordat u alle kabels opnieuw aansluit en het systeem weer inschakelt.

Lees schijf- en applicatiefouten

Problemen met het lezen van schijven (die zich vaak manifesteren als foutcode CE-35486-6) kunnen te wijten zijn aan een beschadigde schijf. Fouten op onbeschadigde schijven zijn zeldzaam, maar mogelijk. Een soortgelijk probleem kan ook optreden bij gedownloade games (fout CE-34878-0). In dit geval kunt u soortgelijke stappen ondernemen om het probleem (mogelijk) op te lossen. Als dit bij u gebeurt met een fysieke game die u onlangs hebt gekocht, is de schijf mogelijk defect en moet u deze vervangen of retourneren.

Mogelijke oplossingen:

 • Ontstekingscyclus: Net als de hierboven genoemde fout bij het automatisch uitwerpen, kan een eenvoudige uit- en uitschakeling soms schijfleesfouten oplossen. Schakel het apparaat uit, koppel alle kabels los en houd de aan/uit-knop 30 seconden ingedrukt. Laat hem vervolgens minimaal twee minuten staan ​​voordat u alle kabels weer aansluit en weer inschakelt.
 • Opnieuw installeren: zelfs met de “fysieke” games die al zijn geïnstalleerd. Verwijder het spel, ga naar het pictogram op het scherm. Druk op de toets Opties op je controller en verwijder de game van je harde schijf. Plaats de schijf en het installatieproces zou automatisch moeten starten. Voor digitale games met runtimeproblemen kan het probleem ook worden opgelost door ze te verwijderen en opnieuw te installeren.
 • Bouw de database opnieuw op: Verwijder de betreffende cd en schakel de console uit. Terwijl u dit doet, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt totdat u twee pieptonen hoort. Houd vervolgens de aan/uit-knop vijf seconden ingedrukt om de console in de veilige modus op te starten. Sluit nu je PS4-controller via USB aan op de console en selecteer de optie om de database opnieuw op te bouwen. Dit kan een paar minuten of zelfs een paar uur duren.
 • Installeer de nieuwste updates: controleren op systeem- of applicatie-updates. Installeer, indien beschikbaar, de updates en start de console opnieuw op.
 • Start het systeem opnieuw op: Soms kan een nieuwe start worden gebruikt voor een console die voortdurend geen schijven of applicaties leest. Zorg er eerst voor dat u een back-up maakt van alle gegevens die zijn opgeslagen op een USB-station of in de cloud. Ga vervolgens naar instellingen en kies voor herinitialisatie. Het systeem keert terug naar de oorspronkelijke configuratie, wat betekent dat u al uw applicaties opnieuw moet installeren. Dit kan echter verschillende schijf- en applicatieleesfouten voorkomen.

Het spel “irriteert” uw systeem

Begin 2019 lanceerden Electronic Arts en BioWare het online rollenspel Anthem, en PlayStation 4-spelers ondervonden problemen met “bricking” in hun systeem, waardoor het blijkbaar niet meer werkte. Dit is echter niet helemaal correct en er is een manier om het probleem op te lossen en het afspelen zoals gewoonlijk voort te zetten.

Mogelijke oplossingen:

 • Als Anthem je systeem heeft vergrendeld, start je de console opnieuw op in de “Veilige modus” door de aan/uit-knop ingedrukt te houden totdat deze twee keer piept.
 • Zodra de console weer is ingeschakeld, selecteert u de “Bouw de database opnieuw op“. Hierdoor worden de opgeslagen spelgegevens niet verwijderd. Als het probleem zich opnieuw voordoet en je geen toegang hebt tot je gegevens, herhaal dan de stappen om het te laten werken.
 • BioWare en Electronic Arts werken actief aan het achterhalen van de reden voor de blokkades. Houd de updates dus goed in de gaten.

*Artikel bijgewerkt door Daniel Matus op 2 september 2019.

Aanbevelingen van de redactie