Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

De nieuwe NASA-supercomputer maakt een terugkeer naar de maan mogelijk

Gerelateerd nieuws

NASA heeft zijn nieuwe Aitken-supercomputer onthuld waarmee mensen weer op de maan kunnen stappen. Interessant genoeg was een van de ontwerpprioriteiten het bereiken van maximale efficiëntie.

‘Sterker dan de computer van NASA’ is een veelgehoord gezegde, hoewel het ons niet echt veel zegt. Ja, NASA heeft zeer krachtige systemen, maar als je maximale prestaties wilt, moet je je al jaren tot de particuliere sector wenden. En dat komt omdat NASA in werkelijkheid niet zoveel nodig heeft.

De Aitken is een demonstratie van deze filosofie van de organisatie. Met 3,69 petaflops aan theoretische prestaties is het zeer krachtig, maar het is niets vergeleken met de 200 petaflops van de MareNostrum V die in Barcelona wordt geïnstalleerd.

De meest efficiënte supercomputer ter wereld

De Aitken is gebaseerd op een HPE SGI 8600-systeem dat gebruik maakt van Intel’s tweede generatie Xeon-processors. Daarom zijn het processors die elk bedrijf voor zijn servers kan kopen en die niet zijn aangepast voor NASA. Wat gepersonaliseerd is, is al het andere.

En dit systeem telt maar liefst 46.080 cores verdeeld over 1.150 knooppunten. In totaal beschikt het over 221 terabyte aan opslagruimte en zijn alle knooppunten verbonden via een Mellanox Infiniband-netwerk. Dat is veel hardware en zeer krachtig, en dat betekent dat, net als bij elke grote server, temperatuurbeheer cruciaal is.

Het interessante is dat NASA heeft gekozen voor een efficiënt moduleontwerp en gebruik maakt van zijn locatie in het Ames Research Center in Silicon Valley, Californië. Het koelsysteem maakt gebruik van lucht die van buiten de faciliteit komt, nieuwe technologieën en algoritmen om de ventilatoren te regelen, en een vloeistofkoelsysteem om alle warmte af te voeren die door tienduizenden kernen wordt gegenereerd.

Het koelsysteem van de Aitken is gebaseerd op het milieuvriendelijke Electra-project van NASA, dat in 2018 twee miljoen kilowattuur bespaarde. Met de Aitken zou de hele voorstelling gebruikt kunnen worden zonder dat er zoveel energie verbruikt wordt.Een gemeenschappelijk koelsysteem.

De Aitken wordt door teams van wetenschappers gebruikt om complexe simulaties uit te voeren, waaronder een die het binnenste van de zon simuleert. De komende jaren zullen zich bij toekomstige missies echter vooral richten op simulaties van het binnenkomen, dalen en landen op de maan.