Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Dell Latitude 13 7000-serie

Dell’s nieuwste Latitude is een van de duurste hybrides ter wereld. De belangrijkste reden dat de prijs hoger is dan £ 1.200, is omdat de 7000-serie een van de eersten is die is uitgerust met Intels nieuwste Core M-technologie, die talloze voordelen biedt.

De impact van Intel Core M

Core M-processors markeren het debuut van de Broadwell-revisie. Het verkleinen van de chipgrootte van 22 nm naar 14 nm resulteert in een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik door verbeterde spanningsregeling en on-chip controllers. Dit gebeurt zonder enige nadelige invloed op de prestaties.

Vooral de prestatiedaling is drastisch. Dell’s Core M-5Y10 heeft een maximaal energieverbruik van 4,5 W – een enorme reductie ten opzichte van de 11,5 W en 15 W vereisten van eerdere Core i3- en Core i5 Haswell-chips met laag vermogen.

Deze verbeteringen betekenen dat Intel zijn kloksnelheden kan verlagen – een nieuwe stap in de richting van het verminderen van de stroomvereisten. De Core M-5Y10 werkt op 800 MHz en haalt een maximum van 2 GHz wanneer de turbo inschakelt – honderden megahertz minder dan ouder silicium.

Core M heeft ook de geïntegreerde grafische kaart opnieuw ontworpen. De HD Graphics 5300-kern van de M-5Y10 is een Broadwell GPU uit het middensegment, geklokt op een topsnelheid van 800 MHz.

prestatie

Door de lagere kloksnelheid en het lagere stroomverbruik klinkt de Core M als een low-impact chip. Dit is echter niet het geval.

De Latitude scoorde 48/100 in onze benchmarks, wat niet zo ellendig is als het lijkt. Het is slechts een punt langzamer dan de Lenovo Yoga 3 Pro, die een snellere Broadwell-processor en tweemaal zoveel RAM had. Over het algemeen is het ongeveer 10 punten langzamer dan Haswell-hybriden van de laatste generatie, die doorgaans meer energie verbruiken met Core i5-silicium.

Dell Latitude 13 7000-serie 2

De Latitude 13 is het meest geschikt voor tekstverwerking en surfen op het web. En hoewel de Broadwell-chip van de Latitude een middelmatige benchmarkscore opleverde, merkten we zelden dat deze in de praktijk niet snel genoeg was: het startscherm en de desktop van Windows 8.1 bleken pittig, applicaties laadden snel en veroorzaakten nooit ernstige vertragingen.

Dankzij de HD Graphics 5300-kern scoorde de Latitude 77/100 in onze Photoshop-test. Het komt niet helemaal overeen met de 85/100 van Lenovo, maar onderstreept wel het potentieel van deze chip voor grafische toepassingen.

De verminderde thermische voetafdruk van Broadwell is een goed voorteken voor warmte en geluid: de Latitude is stil bij het uitvoeren van veeleisende software, en de temperatuur van de chip is niet boven de 59°C gestegen.

Core M is hier niet het enige toekomstbestendige onderdeel. Opslag komt van een Samsung PM851 SSD van 256 GB, die verbinding maakt via de nieuwere M.2-standaard in plaats van de traditionele SATA 6-poort – een zet die de moeite waard is met een snelle opstarttijd van 12 seconden. De sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 470MB/s en 187MB/s van de Samsung zijn middelmatig, al heeft dit in de praktijk nooit tot een traag tempo geleid.

Batterijduur

De verbeterde efficiëntie van Broadwell heeft de levensduur van de batterij verlengd, en Dell helpt de Latitude twee batterijen te plaatsen: een eenheid van 30 Wh bevindt zich op het scherm en een voedingsadapter van 20 Wh bevindt zich onder het toetsenbord.

Dell Latitude 13 7000-serie 3

Met beide batterijen ging de Dell 7 uur en 15 minuten mee in onze standaard videolustest (75 procent helderheid, Wi-Fi uitgeschakeld). Dat is 30 minuten voorsprong op de Lenovo Yoga en 3 uur achter op de Lenovo Yoga AppleMacBook Pros, maar het is nog steeds een behoorlijk resultaat. De Dell kan de hele dag werken. In een webbrowsertest met een scherm met lagere helderheid haalden de twee batterijen de 10 uur.

Op zichzelf duurde de tablet bijna 4 uur. Niet zo indrukwekkend, maar nog steeds beter dan sommige onhandige laptops.

Connectiviteit en specificatie

Er is geen ruimte voor Gigabit Ethernet, maar connectiviteit elders is beter. Met dual-band 802.11ac en Bluetooth 4.0 is dit een goede keuze voor een zakelijke notebook. Fysieke connectiviteit wordt begunstigd door het toetsenbord met 2 x USB 3-poorten, een SD-kaartsleuf en een mini DisplayPort-poort. De tablet heeft een koptelefoonaansluiting en ons voorbeeld heeft een smartcard-sleuf en een vingerafdruklezer. Deze laatste twee zijn echter optionele accessoires.

Vier gigabyte RAM is voldoende voor deze klasse computers, en bedrijven zullen blij zijn met de TPM 2.0-chip omdat deze over meer beveiligingsfuncties beschikt dan de meer gebruikelijke TPM 1.2. Het heeft Intel vPro (beheer op afstand), NFC (draadloze authenticatie) en een versnellingsmeter (bewegingsdetectie).

Scherm

De matte afwerking en de resolutie van 1.920 x 1.080 van de Latitude zijn verstandige kantoorspecificaties. Dankzij een helderheid van 357 cd/m2 is het scherm krachtig bij kantoorverlichting en zichtbaar in zonlicht. Een diep zwartniveau (0,3 cd/m2) zorgt ervoor dat het scherm niet te donker wordt.

Dell Latitude 13 7000-serie 4

De contrastverhouding van 1.170:1 is beter dan die van de meeste laptops en bevordert de kleurdiepte. Elke tint is rijk en het is gemakkelijk om subtiel verschillende tinten te kiezen.

Een Delta E van 1,31 is uitzonderlijk. Dit is een van de beste resultaten die u kunt vinden buiten speciale werkstationhardware en geavanceerde monitoren. Als schermkwaliteit belangrijk is, is dit het beste dat we in een hybride hebben gezien.

ontwerp

Dell heeft gekozen voor een verwijderbaar mechanisme dat gemakkelijk te gebruiken is: schuif een vergrendeling onder het scherm en het paneel komt omhoog. Het eenvoudige ontwerp strekt zich uit tot de esthetiek, waarbij Dell extravagantie heeft vermeden: er zijn een paar logo’s en statuslampjes, maar dat is alles. Zwart, grijs en somber: de Latitude ziet er geweldig uit in elk kantoor.

De bouwkwaliteit is uitstekend, met een beetje verwachte flexibiliteit in de dunnere basis en een stevige achterkant die het 13,3-inch scherm beschermt. Met de twee helften opgevouwen weegt de Latitude 1,69 kg en is hij 20 mm dik. Dat steekt slecht af bij de Yoga Pro 3, die 1,2 kg weegt en 12,8 mm dik is.

Dell Latitude 13 7000-serie 5

Het is groter dan sommige rivalen, maar het afneembare ontwerp geeft de Latitude een voorsprong: het scherm van 930 gram is behoorlijk vergeleken met 2-in-1’s van Toshiba en HP.

De enige machines waar Dell niet tegen kan concurreren zijn echte tablets, die lichter en slanker zijn. Apple’s iPad Air 2 weegt bijvoorbeeld slechts 440 gram en is duidelijker dankzij het 9,7-inch scherm.

ergonomie

Het verzonken toetsenbord lijkt niet veel reiskosten met zich mee te brengen, maar dat is niet het geval. De toetsen hebben een goede verticale beweging, waardoor typen solide en soepel aanvoelt, en de toetsen voelen licht maar goed gemaakt aan.

De toetsen zijn net zo comfortabel als alles wat we in een hybride gebruiken, en niet ver van de beste volwaardige notebooks. Dus als je een hybride nodig hebt om een ​​zware werklast aan te kunnen, is het de moeite waard. Onze enige klacht, de gemakkelijke backspace-toets, is klein.

Dell Latitude 13 7000-serie 6

Het trackpad is gevoelig, maar een snelle blik op het bedieningspaneel verhelpt het probleem. Eenmaal afgezwakt is het brede, gladde oppervlak nauwkeurig en responsief, en de twee ingebouwde knoppen kunnen comfortabel worden ingedrukt.

Specificaties en servicemogelijkheden

We hebben een Latitude 13 7000 uit het middensegment getest, die begint bij £ 1.199, maar stijgt naar £ 1.230 dankzij het verbeterde achterpaneel, waarin smartcard- en vingerafdruklezers zijn ondergebracht. Op ons exemplaar zit standaard ook drie jaar garantie.

Twee goedkopere modellen kosten £ 1.151 en £ 1.175. Afgezien van een SSD van 128 GB hebben beide dezelfde specificaties als ons voorbeeld. De duurdere versie van dit paar biedt een Pro Next Business Day Support Garantie.

Een versie van £ 1.223 komt overeen met de specificatie van ons voorbeeld, maar voegt de verbeterde ProSupport-garantie toe. Het duurste model kost £ 1.271 en wordt alleen geleverd met een SSD van 128 GB en de standaardgarantie van drie jaar. Het wordt echter geleverd met een Core M-5Y71-processor geklokt op 1,2 GHz met een turbosnelheid van 2,9 GHz – de snelste die beschikbaar is in deze nieuwe reeks.

Een mobiel breedbandmodem kan worden toegevoegd tegen een meerprijs van £ 56. Accessoires zijn ook verkrijgbaar met verschillende draagtas- en dockingstationopties.

Er zijn talloze servicemogelijkheden beschikbaar. Garanties kunnen worden verlengd tot aanbiedingen van vier of vijf jaar, er zijn pakketten voor gegevensbescherming beschikbaar en elders vindt u bescherming tegen ongevallen, desktopdockingstations en antidiefstalmarkeringen.

In totaal

Intel’s Core M-technologie is een aanzienlijke vooruitgang voor mobiele processors. Dit betekent dat machines minder stroom verbruiken en langer meegaan, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Dell combineert de nieuwe chip met een fantastisch scherm en de strakke buitenkant wordt gecombineerd met een toetsenbord en trackpad om het werk makkelijker te maken. Er zijn ook veel zakelijke functies.

De hoge prijs van dit toestel valt echter niet te ontkennen en het is nog steeds makkelijker om met geschikte tablets te werken dan met het afneembare Dell-scherm. Als u echter op zoek bent naar een hybride, is dit een van de beste op de markt.