Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Deze fout kostte Warren Buffett $20 miljard

De mondiale investeringsgoeroe van een miljonair verkocht niet één maar twee keer grote aandelen van een zeer bekend bedrijf

De grootste fout van Warren Buffett is misschien wel het tweemaal afschaffen van de acties van Disney. De investeringsgoeroe verkocht twee keer belangrijke aandelen in Disney, waardoor er mogelijk 20 miljard dollar op tafel lag.

Het zogenaamde “Orakel van Omaha” ontmoette Walt Disney in 1966, toen het bedrijf van de animator op minder dan $ 90 miljoen werd gewaardeerd. ongeveer 0,04% van de huidige marktkapitalisatie.

“Disneyland’s Pirates of the Caribbean-attractie zal binnenkort worden geopend voor een bedrag van $ 17 miljoen”, schreef Buffett in zijn brief uit 1995 aan de aandeelhouders. “Stel je mijn opwinding eens voor: een bedrijf dat vijf keer de prijs van een van hun attracties verkoopt!”

De toekomstige president van Berkshire Hathaway en zijn partners verspilden geen tijd door een belang van 5% in Disney te kopen voor $ 4 miljoen. De aandelenkoersen zijn in 1995 meer dan verdubbeld. ‘Deze beslissing lijkt misschien positief’, schreef Buffett. “Maar zijn president had de taak om het af te gelasten.”

In feite verkocht Buffett de aandelen een jaar na aankoop en boekte een relatief kleine winst van 55%. Een feit dat het zogenaamde Orakel van Omaha ziek zou moeten maken: een belang van 5% in Disney zou vandaag een verbazingwekkende $12,3 miljard waard zijn. Buffett moest nog meer slechte beslissingen nemen toen het ertoe bijdroeg dat Disney in 1995 instemde met de overname van Capital Cities/ABC, een van de grootste investeringen van Berkshire Hathaway.

Het conglomeraat ontving voor de verkoop ongeveer $ 1,4 miljard aan contanten na belastingen en een belang van 3,6% in Disney. Hij verkocht dit belang na drie jaar; vandaag zou het meer dan vijf keer in waarde zijn gestegen en $ 8,9 miljard hebben bereikt.

Als Buffett en Berkshire Hathaway hun gezamenlijke belang van 8,6% in Disney hadden behouden, zou het nu ruim 21 miljard dollar waard zijn. Ze zouden ook meer dan 1,5 miljard dollar aan dividenden hebben ontvangen.

Over het geheel genomen betekent de waardeloze Disney-uitwisseling van Buffett dat hij mogelijk een rendement van $ 20 miljard heeft misgelopen.