Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Gebruikers van Windows XP Enterprise worden dringend verzocht verouderde besturingssystemen uit te faseren

Met nog zes maanden te gaan voordat Microsoft de stekker uit de ondersteuning voor Windows XP trekt, wordt bedrijven opnieuw gevraagd het verouderende besturingssysteem achter zich te laten.

De softwaregigant beëindigt op 8 april 2014 de uitgebreide ondersteuning voor Windows XP, wat betekent dat gebruikers niet langer technische en beveiligingsupdates voor het besturingssysteem zullen ontvangen.

De klok tikt en bedrijven moeten vandaag actie ondernemen.

De deadline werd ruimschoots bekendgemaakt door Microsoft, en het bedrijf waarschuwde herhaaldelijk voor beveiligings- en prestatieproblemen waarmee gebruikers te maken zullen krijgen als ze XP blijven gebruiken. Deze datum is overschreden.

Gegevens van NetMarketShare schatten dat ruim 30 procent van de desktopapparaten nog steeds XP gebruikt, terwijl 46,4 procent Windows 7 gebruikt. Bijna een jaar na de lancering draait Windows 8 op iets meer dan acht procent van de desktop-pc’s.

Nu zoveel mensen nog steeds Windows op hun desktop-pc gebruiken, wordt de druk groter op bedrijven die nog niet zijn overgestapt op een moderner besturingssysteem.

Adrian Foxall, directeur van applicatiebeheersoftwarehuis Camwood, zei dat bedrijven zich dringend moeten voorbereiden op het beveiligen van XP.

“Microsoft beveelt een uitstelperiode van 18 tot 30 maanden aan (voor de migratie van XP), maar met nog maar zes maanden te gaan, kan het voor veel bedrijven te laat zijn”, waarschuwde hij.

“Uit ons onafhankelijke onderzoek van zes maanden geleden, dat een jaar geleden het einde van XP markeerde, bleek dat op dat moment meer dan de helft van de Britse bedrijven nog niet was begonnen met migreren.

“We zijn bezorgd dat veel van deze organisaties het proces nog niet zijn gestart en nu echt een crisispunt bereiken”, voegde hij eraan toe.

Eerder dit jaar waarschuwde Microsoft XP-gebruikers dat ze “voor altijd” met een zero-day-kwetsbaarheid te maken zouden krijgen als ze de software zouden blijven gebruiken nadat de ondersteuning was beëindigd.

Clive Longbottom, hoofd van de diensten bij marktwatcher Quocirca, zegt echter dat XP-gebruikers al achterlopen op het gebied van beveiliging vanwege de ouderdom van het besturingssysteem.

“Het platform is feitelijk vijftien jaar oud – en de wereld zag er toen heel anders uit. De aanvalsvectoren voor zwarte hoeden zijn veranderd en terwijl Windows 7 en Windows 8 zich hebben aangepast om betere ingebouwde beveiliging te bieden, is Windows XP een beveiligingsnachtmerrie”, vertelde hij aan IT Pro.

Vanwege de leeftijd van de software kunnen zakelijke gebruikers sommige moderne applicaties niet gebruiken vanwege compatibiliteitsproblemen die hun concurrentiepositie zouden kunnen beïnvloeden.

“Ik betwijfel ook of veel mensen consumentencomputers hebben waarop XP (of iets eerder) draait… en XP zal er gewoon oud en smerig uitzien en aanvoelen”, voegde Longbottom eraan toe.

“Ze bellen eerder de helpdesk en vragen ‘Waarom doet XP dit niet – mijn thuiscomputer doet dit?’ dan vragen hoe iets gedaan moet worden op een nieuwer besturingssysteem.

Gezamenlijk brengen al deze problemen de bedrijfskritische gegevens van bedrijven in gevaar, voegde Foxall eraan toe.

“Gezien de potentiële compatibiliteits- en beveiligingsproblemen die voortvloeien uit oudere systemen, moeten bedrijven begrijpen dat migratie een noodzakelijke stap is om hun waardevolle gegevens te beveiligen”, zei hij.

“De klok tikt en bedrijven moeten vandaag actie ondernemen”, voegde hij eraan toe.

De helpende hand van Dell

Om de overgang van Windows XP naar latere versies van het besturingssysteem te vergemakkelijken, heeft hardwaregigant Dell een migratieservice gelanceerd om gebruikers door de verandering te begeleiden.

Gesynchroniseerde Windows Migration Fast Forward-service is bedoeld voor mensen met maximaal 5.000 pc’s die moeten upgraden en maakt gebruik van vooraf gebouwde modules om alle fasen van de migratie te dekken.

De service is bedoeld voor gebruikers die nog niet hebben geprobeerd het besturingssysteem te overschrijven, maar ook voor gebruikers die mogelijk al deel uitmaken van een migratieproject.

Kevin Jones, vice-president en algemeen manager van infrastructuur- en cloud computing-diensten bij Dell, zei dat de einddatum van de XP-ondersteuning een “branchebreed probleem” is waar veel van zijn klanten momenteel mee worstelen.

“Ons doel is om bedrijven van elke omvang een efficiënte migratieoplossing te bieden. De Windows Migration Fast Forward-service breidt het volledige migratieaanbod van Dell uit, waardoor het mogelijk wordt om snel, eenvoudig en betaalbaar te upgraden naar Windows 7 of Windows 8.” .

Longbottom is echter van mening dat bedrijven die hun toekomstige groeipotentieel niet kunnen beperken, het voor gebruikers goedkoper en gemakkelijker maken om van XP af te stappen.

“Het wegnemen van steun mag geen reden zijn om in beweging te komen. Wat zou moeten zijn, is het vermogen om de organisatie daadwerkelijk te ondersteunen, haar intellectuele eigendom te beschermen, een flexibel platform voor de toekomst te bieden en te laten zien dat je als IT niet verantwoordelijk bent voor het beperken van de business, maar voor het bevrijden ervan. ” concludeerde hij.