Mesh-netwerkkits zijn niet goedkoop – of dat is tenminste de ontvangen wijsheid. Het Nova MW3-systeem van Tenda zet dit op zijn kop: voor minder dan de kosten van een gewone middenklasserouter krijgt u een complete set van drie Wi-Fi-nodes, waarmee u draadloze connectiviteit over alle delen van uw bedrijf kunt verspreiden. Kan er iets goeds zijn tegen zo’n lage prijs?
De eerste tekenen zijn uitstekend. De MW3-units zijn bescheiden witte kubussen met hobbelige bovenkanten om een vleugje visueel belang toe te voegen. Ze zijn ook klein: slechts 90 mm aan elke kant, zodat ze een plank of werkblad niet zullen domineren. De installatie is verrassend eenvoudig. Zodra u uw eerste knooppunt inschakelt en op uw modem aansluit, stelt de Tenda-smartphone-app automatisch uw internetverbinding in en wordt u gevraagd een naam en wachtwoord op te geven voor uw nieuwe draadloze netwerk.
Vervolgens is het een simpele kwestie van de andere twee knooppunten naar verschillende kamers verplaatsen, ze allemaal aansluiten en een paar minuten wachten terwijl ze opstarten en hun instellingen van de primaire eenheid ophalen. Een gekleurde LED op elk apparaat waarschuwt u wanneer het te ver weg is van zijn soortgenoten om een goed signaal te krijgen.
U hoeft niets meer te configureren, tenzij u aangepaste netwerkinstellingen wilt toepassen. Optioneel kunt u een geïsoleerd gastnetwerk inschakelen, port forwarding configureren en eenvoudige toegangscontroles instellen waarmee u de internettoegang voor specifieke clients op bepaalde tijden kunt blokkeren.
Enkele belangrijke kenmerken ontbreken echter opvallend. Om te beginnen kun je IP-adressen niet aan specifieke apparaten koppelen, wat degenen zou kunnen irriteren die hun oude netwerk precies willen repliceren. Er is ook geen goede toegangspuntmodus. Wanneer u het Tenda-systeem op uw bestaande router aansluit, werkt het als een afzonderlijk subnet, wat betekent dat sommige clients mogelijk niet met elkaar kunnen communiceren. Hopelijk wordt dit opgelost in een toekomstige firmware-update.
Naast 802.11ac draadloos biedt elk knooppunt twee Ethernet-poorten. Dit is een gegeven voor compacte mesh-systemen, maar is altijd nogal beperkend, vooral omdat één poort op het primaire knooppunt bezet is door de verbinding met uw breedbandmodem.
We hadden om verschillende redenen niet verwacht dat de Nova MW3 uitzonderlijke prestaties zou leveren. Om te beginnen behalen de 5GHz-radio’s een vrij bescheiden maximale datasnelheid van 867Mbps, wat de helft is van de snelheid van de apparaten in het BT Whole Home Wi-Fi-systeem.
Omdat er slechts één radio per apparaat is, moeten uw apparaten deze bandbreedte delen voor ‘backhaul’-verkeer dat van knooppunt naar knooppunt gaat. Het kleine formaat van de knooppunten beperkt nu de omvang en daarmee het bereik van de interne antennes: de Tenda-kit met drie knooppunten belooft een bereik tot 300 m2, terwijl het BT-systeem een veel royaler oppervlak biedt van 420 m2.
In gebruik bleek echter dat de Tenda MW3 een solide, zij het niet bepaald snelle, verbinding bood. Nadat we de units over de hele lengte van ons gebouw hadden verspreid, konden we bestanden van onze NAS-schijf overbrengen naar een 802.11ac-compatibele laptop met gemiddelde downloadsnelheden van 9 MB/s, 8 MB/s en 7 MB/s in verschillende kamers.
Dat is laag vergeleken met de beste nieuwe standalone routers en blijft ook achter bij andere mesh-netwerken. Het BT Whole Home WiFi-systeem was meer dan twee keer zo snel in één kamer en nooit langzamer dan 12 MB/s in ons hele gebouw. Eerlijk gezegd was het verschil groter dan we hadden verwacht.
Een blik op de technische specificaties van de Tenda onthulde de verklaring. Naast de lichtgewicht Wi-Fi-hardware gebruiken de MW3-nodes ook 100Mbps Ethernet-poorten in plaats van het Gigabit-type dat we gewend zijn. Dat betekent een snelheidslimiet van ongeveer 10 MB/s voor alle bekabelde bronnen, inclusief uw NAS-schijf en uw internetverbinding. Dit hoeft echter geen dealbreaker te zijn. Het systeem was nog steeds snel genoeg om de volledige snelheid van een 50 Mbps glasvezelverbinding (ongeveer 6 Mbps) in mijn hele huis te bereiken.
Als u op zoek bent naar supersnelle downloads of regelmatig grote bestanden wilt openen vanaf een NAS-schijf thuis, dan is de Tenda Nova MW3 duidelijk niet het product voor u. Maar dat betekent niet dat het een afschrijving is. Het MW3-systeem ruimde de noodplekken in ons gebouw op en vereiste vrijwel geen configuratie van onze kant. De verbinding was nog steeds perfect snel genoeg om op internet te surfen, bestanden van redelijke grootte over ons netwerk te pingen en zelfs 4K-video te streamen. Voor deze prijs vermoeden we dat het veel mensen erg blij zal maken.