Let op: het volgende artikel zal je helpen: Golfstaten eisten de verwijdering van immorele inhoud op Netflix
Regeringen van de Arabische Golfstaten hebben opdracht gegeven tot de verwijdering van de Amerikaanse streaminggigant Netflix vanwege immorele inhoud en de impact ervan op ‘islamitische en sociale normen’ in de regio, aldus de Saudische mediaregulator.
Er werd geen beschrijving van de inhoud gegeven, maar er werd aangegeven dat deze inhoud voor kinderen bevat. In een programma over de kwestie liet de Saoedische staatstelevisiezender Al Ekhbariya wazige animatieshows zien waarin de twee meisjes knuffelden.
Volgens een verklaring van de Algemene Commissie voor Audiovisuele Media in Riyad schendt de video de medianormen in de Samenwerkingsraad van de Golf, waartoe Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Oman, Qatar en Koeweit behoren.
Als Netflix de video blijft vertonen, zullen er “passende juridische stappen worden ondernomen”, voegde het eraan toe, zonder verder in detail te treden.
Netflix reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.
“Betaal een maandelijks abonnement op Netflix en je kind kan deze immorele dingen bekijken”, voegt de voice-over toe terwijl een wazig fragment uit “Jurassic World: Camp Cretaceous” wordt afgespeeld met onheilspellende muziek op de achtergrond. Het citeerde campagnes op sociale media waarin werd opgeroepen tot een verbod op Netflix.
Golfregeringen hebben gezegd dat hun klacht bij de streamingdienst betrekking heeft op immorele inhoud die de sociale normen schendt, hoewel Saoedi-Arabië eerder ook heeft verzocht om de verwijdering van politiek gevoelige inhoud. In 2019 voldeed Netflix aan het koninkrijk door een spottende aflevering van ‘Patriot Act with Hasan Minhaj’ te verwijderen.
Andere mondiale mediagroepen hebben minder gereageerd op pogingen van de Arabische Golfstaten om informatie te verbieden die hun sociale waarden schendt. Amerikaanse filmmaatschappijen die eerder instemden met de eisen van de Arabische censuur om hun films te monteren, hebben onlangs geweigerd, wat ertoe heeft geleid dat bepaalde films in Arabische landen verboden zijn.