Polen zal een van de landen zijn waar de wereldpremière van de autobiografie van Edward Snowden zal plaatsvinden. Non-Volatile Memory is de afwikkeling van gebeurtenissen van zes jaar geleden door een voormalig CIA-medewerker. In het boek begrijp je waarom de toen 29-jarige jongen de geheimen van de NSA onthulde en in het vizier van de diensten van de wereldmacht belandde.
We hebben onszelf gegeven dat vrijheid en veiligheid in de moderne wereld zich op twee niveaus bevinden. Om de ene waarde hoger te laten zijn, moet de andere kleiner zijn. Hoe meer vrijheid, hoe minder veiligheid. Hoe meer veiligheid, hoe minder vrijheid. Op deze manier schonden Amerikaanse diensten – die de aandacht vestigden op de vrede – de daaropvolgende wettelijke en grondwettelijke rechten van burgers. Inwoners van de Verenigde Staten werden onderworpen aan ongekende niveaus van toezicht met behulp van de nieuwste hulpmiddelen en technologieën.
Het publiek had er geen idee van. Na de terroristische aanslagen op het World Trade Center vond de Amerikaanse samenleving dat de diensten meer bevoegdheden moesten krijgen. Grotere monitoringmogelijkheden. Uiteraard gaat dit ten koste van de privacy van burgers. Zelfs toen voorzag de wetgeving niet in zulke ernstige, wijdverbreide en systematische schendingen van de Amerikaanse privacy als de NSA. Er is een geïnstitutionaliseerde machine gecreëerd die op de rand van de wet opereert en in ieders huis, smartphone of laptop kan kijken.
Een 29-jarige man stak een stang in de zuigers van deze machine.
Edward Snowden informeerde de media over de activiteiten en praktijken van de NSA. De jongeman besloot de praktijken van de Amerikaanse diensten aan de kaak te stellen en werd vijand nummer één van het veiligheidsapparaat. Als voormalig CIA-medewerker had Snowden een algemeen idee van hoe zijn leven zou veranderen. Edward wist zeker dat hij de NSA, de CIA, de FBI en andere veiligheidsdiensten zou ontmoeten. Hij wist dat hij zou worden onthaald als een verrader die in een donkere, vochtige cel terecht zou komen.
Ik vraag me af wat iemand moet voelen die zo’n belangrijke beslissing neemt. Waarschijnlijk het belangrijkste in je hele leven. Snowdem had ervaring bij de CIA. Hij wist wat hem te wachten stond. Hij wist dat hij het land waar hij geboren was moest ontvluchten. Dat hij geen gezin zou stichten in de buitenwijken van de Verenigde Staten. Dat hij het gevaar loopt gearresteerd en gevangengezet te worden. Toch neemt de 29-jarige risico’s die de meesten van ons niet zouden nemen. Laten we elkaar ontmoeten – verraad of heldendom – Snowdem, doe iets buitengewoon moedigs. Ik vraag me af waarom hij dat deed.
Algemene, armoedige antwoorden in de stijl van zorg voor de staat of het bestrijden van wetsovertredingen bevredigen mij niet. Ik zou graag in de gedachten van Snowden willen kruipen. Ontdek hoe hij werkt. Ken zijn denkprocessen. Om deze impuls te ervaren, de vonk waarmee het allemaal begon. Er moet een keerpunt zijn geweest. Er moest een situatie zijn waarin iemand opstaat, de werkplek verlaat en zegt: “Genoeg, het kan niet meer. De wereld moet het uitzoeken.”
Het niet-vluchtige geheugen informeert mij over het vlampunt van Snowden.
Het boek is een autobiografie van een voormalig militair. De auteur schetst een brede context. Hij keert terug naar zijn kindertijd, jeugd en werk bij de CIA. Hij bouwt een psychologisch karakter op dat het voor ons gemakkelijker maakt om zijn beslissingen en acties te begrijpen. Natuurlijk zal deze, zoals elke autobiografie, proberen ons de gebeurtenissen in het licht van Snowden te laten zien. Hier wordt geen verklaring afgelegd. andere kant. Ik vind het niet erg, want ik zal niet naar niet-vluchtig geheugen reiken. Deze keer bedoel ik alleen Snowden. Zijn perspectief.
Er zijn veel programma’s, boeken en artikelen gemaakt over het NSA-schandaal. Hun initiatiefnemer was echter altijd een van de actoren in hen. Verrader. Held. Een serieus persoon met een glazen duw of een persoon met ethiek. Maar nu pas spring ik recht onder de schedel van Snowden. Ik zal enkele tientallen uren vóór en enkele tientallen uren na het vrijgeven van de geheime gegevens overleven. Dit is een perspectief dat mij nog niet gegeven is en dat ik met veel plezier zal lezen. Want wie kan beter en interessanter praten over het Mady by Snowden-schandaal dan Snowden zelf?
Het niet-vluchtige geheugen wordt gelijktijdig met de wereldpremière op 17 september 2019 in Polen uitgebracht.
Spider’s Web pakte het boek Memory of Non-Volatile Media Patronage op.