Aan de vooravond van de verkoop presenteerde Creative in Rusland apparaten met Super X-Fi Headphone Holography-technologie, die op CES 2018 talloze prijzen, complimenten en lovende recensies ontvingen van professionals.
Drie opwarmberichten
Om de boel op te warmen presenteerde Creative drie nieuwe producten die binnenkort te koop zijn. Als eerste in een korte “Pre-presentatiepresentatie” was de nieuwe Outlier Air Sport-headset – Creative’s debuutoplossing in het “echt draadloze headset”-formaat. Laten we het belangrijkste zeggen: hij moet goed klinken dankzij de membranen van de grafeenluidsprekers en ondersteuning voor aptX, hij is geschikt voor sport dankzij IPX5-bescherming. Maar het meest opmerkelijke is de werktijd van maximaal 10 uur met één oplaadbeurt plus twee oplaadbeurten vanuit de case – een totaal van 30 uur autonomie, wat geen van de concurrenten heeft. En al deze vreugde voor een volledig gezonde 8490 roebel.
De volgende ‘heldin’ was een bijgewerkte column uit de Creative Muvo-serie, daarna was het de beurt aan de pc-luidsprekers – Creative Pebble Plus. Een van de interessante kenmerken is zeker het originele ontwerp, dat zich schuin ten opzichte van het membraan van de luidsprekers bevindt en wordt gevoed via een USB-poort.
Super X-Fi-hoofdtelefoonholografie
Het hoofdonderwerp van de presentatie was de Super X-Fi Headphone Holography-technologie. In de reclame- en marketingmaterialen die voor dit doel zijn bedoeld, stellen bedrijfsvertegenwoordigers een vraag die veel “holivars” heeft veroorzaakt onder liefhebbers van geluid van hoge kwaliteit. De conclusie is ongeveer als volgt: de meeste muziek is ontworpen om akoestisch te worden gespeeld, en we “drijven” deze in ons hoofd met behulp van een koptelefoon. Vervolgens komen de suggestieve termen ‘claustrofobisch geluid’, ‘geluid in je hoofd’, enzovoort.
Het probleem bestaat feitelijk, en ook de oplossingen ervan – met name een aantal open hoofdtelefoonmodellen, vooral het hogere prijssegment, veroorzaken geen “claustrofobie” tijdens het luisteren. Creative ging echter wat verder op de vraag in en kondigde de mogelijkheid aan om via een koptelefoon een indruk te krijgen van de 7.1-kanaals apparatuur.
Technologieën voor surroundvirtualisatie zijn vandaag de dag nog niet verschenen. Creative introduceerde in 2005 de X-Fi-technologie (Xtreme Fidelity), die ook een X-Fi 24-bit Crystalizer en een virtueel surround sound-systeem voor CMSS 3D-hoofdtelefoons omvatte. Er werd een tijdje niets meer over hen vernomen, en een jaar geleden bleek dat Creative al die tijd bezig was met de ontwikkeling van de technologie en klaar was om iets veel indrukwekkenders te presenteren.
Het belangrijkste kenmerk van de Super X-Fi Headphone Holography is het creëren van een individueel profiel voor elke luisteraar door de vorm van de oren en het gezicht te analyseren met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit gebeurt met behulp van de mobiele applicatie SXFI. Het enige wat je hoeft te doen is de applicatie toegang te geven tot de camera en vervolgens een foto te maken van je oren en gezicht.
![]() |
![]() |
Het belangrijkste apparaat met de nieuwe technologie is de draagbare versterker SXFI Amp, die via USB Type-C op bronapparaten kan worden aangesloten. De samenwerking wordt ondersteund met smartphones gebaseerd op Android versie 7.0 en hoger (PC op Windows 10 en Linux-computers van Apple met macOS High Sierra, PlayStation 4 en Nintendo Switch. Er is echter geen iPhone-ondersteuning.
Het apparaat is gemaakt in een compact ‘stick’-formaat ter grootte van een vinger. Er zijn slechts vier knoppen op de behuizing: Super X-Fi inschakelen, afspelen/pauzeren en het volume aanpassen. Plus een Super X-Fi-prestatiedisplay. Aan de uiteinden bevinden zich USB Type C voor aansluiting op een bron en een 3,5 mm-aansluiting voor hoofdtelefoons. Over hoofdtelefoons gesproken: in het SXFI-programma vonden we ongeveer 50 profielen voor verschillende modellen – van Creative zelf tot Sennheiser, AKG, Beyerdynamic en een aantal fabrikanten. Het aantal profielen is eerlijk gezegd klein. De fabrikant belooft echter de lijst voortdurend uit te breiden. Ondertussen kunt u de opties “Onbekende hoofdtelefoon” en “Onbekende in-oor” gebruiken.
Het apparaat maakt gebruik van een digitaal-naar-analoog converter met ingebouwde versterker AK4377 van het Japanse bedrijf Asahi Kasei Microdevices, die bemonsteringsfrequenties ondersteunt van PCM-signalen tot 768 kHz en DSD tot DSD256 (4хDSD). De harmonische vervorming + ruiswaarde is 109 dB en de signaal-ruisverhouding is 128 dB. De versterker ondersteunt hoofdtelefoons met hoge impedantie met een impedantie tot 600 Ω. Over het algemeen is er alle reden om te vertrouwen op geluid van hoge kwaliteit.
Het belangrijkste kenmerk van het apparaat is uiteraard de Super X-Fi Ultra DSP digitale processor. Volgens de fabrikant is hij vijf keer krachtiger dan enig eerder geïntroduceerd Sound Blaster-product. En hij is zelf verantwoordelijk voor het effect van ‘audioholografie’. Tijdens de presentatie hadden we de gelegenheid om een bundel SKFI Amp en een speciale versie van Creative Aurvana Live! voor gebruik in deze versterker – Aurvana SE.
Eerst werd een klein audiofragment getoond waarin de stem van de verteller door de luisteraar bewoog. De beweging is merkbaar, de positionering is zeer nauwkeurig. Maar SKFI Amp kan niet zo goed overweg met het geluid dat zich achter het hoofd van de luisteraar zou moeten bevinden – zoals de meeste surroundvirtualisatiesystemen. Over het algemeen was de eerste indruk aangenaam, maar meer ook niet.
Verder werd het werk van Super X-Fi Ultra DSP gedemonstreerd door het afspelen van kleine filmfragmenten met meerkanaals geluid, vooral van Avatar. En dit is waar de wow-factor tot zijn recht komt. Door Super te worden
Positioneringseffecten vrij nauwkeurig, emotionele impact op hoogte. Maar kan een apparaat ter grootte van een vinger een volwaardige thuisbioscoop hebben? Natuurlijk niet. Volledige surroundluidsprekers winnen tot nu toe zeker. Maar Super X-Fi “knijpt” veel meer uit een koptelefoon dan je ervan kunt verwachten. Veel. Creative heeft het volle geluid van de ‘bioscoop’ in de hoofdtelefoon zo dichtbij gebracht als nooit tevoren. Zo dichtbij om trots te zijn op het resultaat en talloze complimenten te ontvangen.
De demonstratie werd voortgezet met het bekijken van video’s met tweekanaalsaudio. De opname van Super In gamevideo’s en directe games is het geluid erg interessant vanuit het oogpunt van de gecreëerde sfeer, maar het is moeilijk om over de positioneringsnauwkeurigheid te praten – hiervoor moet je iets langer testen dan er een kans was. Nou, toen begon het plezier: de muziek.
luisteren naar muziek
Maak meteen een reservering dat er gelegenheid was om slechts enkele composities te beluisteren die door de producer waren geselecteerd voor presentatie. Alles hieronder is dus slechts de eerste indruk, meer niet. Laten we beginnen met het belangrijkste: “Bevrijd lawaai van opsluiting in het hoofd” dat Creative noemde in zijn promotiemateriaal. Ze zijn zeker geslaagd.
Het is de moeite waard om op de Super te drukken Het maakt voor het eerst een sterke indruk, daarna wen je eraan en luister je naar de details. Het eerste dat de aandacht trekt, is de indruk dat het geluid uit de speakers voor je komt.
Maar dit is waar het nummer ertoe doet: bij het opnemen van het concert voegde het systeem galm toe, waardoor de muzikanten die in de kamer speelden een gevoel van aanwezigheid kregen. Tegelijkertijd heeft het geluid van SKFI Amp niets te maken met DSP-effecten die de meesten van ons “gebundeld” zagen met geluidskaarten van verschillende fabrikanten – “studio”, “concertzaal”, enz., tot in de badkamer. Wanneer galm verschijnt, wordt deze op natuurlijke wijze waargenomen.
Er is iets fantastisch aan zo’n breed podium en zo’n periodiek gevoel dat je midden in de zaal staat met spelende muzikanten. Als je Super X-Fi uitschakelt, keer je terug naar de realiteit, die onverwacht ook erg aantrekkelijk blijkt te zijn. Het brede geluidsbeeld maakt plaats voor meer helderheid en detail – de AK4377 klinkt geweldig zonder DSP. Gelukkig gebeurt het in- en uitschakelen van de verwerking met één knop: de gebruiker kan op elk moment de afspeelmodus voor de stemming selecteren.

Zoals hierboven vermeld, heeft Creative SKFI Amp geleverd in combinatie met de Aurvana SE-hoofdtelefoon voor de demonstratie. Het was natuurlijk heel interessant om naar dezelfde versterker te luisteren met een koptelefoon van een andere fabrikant, niet boven het hoofd, maar binnen een kanaal. Gelukkig bleek de SoundMagic E80 voorhanden te zijn, die in gebruik werd genomen. Alle “magie” van Super X-Fi-verwerking werkt ook met in-ear-koptelefoons, hoewel het effect minder uitgesproken leek. Dit kwam waarschijnlijk door de versterkerinstellingen; het kiezen van een ander profiel en kleine aanpassingen aan de equalizer zouden de situatie aanzienlijk kunnen verbeteren.
Maar er was een dichtere bas die enigszins ontbrak bij het luisteren met Aurvana SE. Bovendien werden, wanneer de DSP werd ingeschakeld, de stemmen en het middengedeelte van de tracks onnodig toegewezen. Dit probleem werd bij de SoundMagic E80 niet opgemerkt. Maar het is de moeite waard nogmaals op te merken dat de hele luisterervaring niet langer dan een half uur duurt, voor serieuzere conclusies duurt het veel langer. Ondertussen kan er maar één ding gezegd worden: het toestel is enorm interessant en biedt een nieuwe ervaring bij het luisteren naar muziek en het kijken van films.
De start van de verkoop in Rusland is gepland voor juli, de voorbereidende kosten bedragen maar liefst 17.990 roebel. Natuurlijk veel. Maar afhankelijk van wat er vergeleken moet worden. Voor een draagbare DAC en een versterker op een hoogwaardige chip zijn normale, vergelijkbare oplossingen van andere fabrikanten verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. En samen met Super X-Fi Ultra DSP begint het aanbod er erg goed uit te zien.
Geen enkele versterker
Naast dat het in de versterker is geïntegreerd, is Super Beide apparaten zijn compatibel met PlayStation 4. Nintendo Switch-computers op macOS en Windows, evenals smartphones op iOS en Android. Individuele profielen worden geconfigureerd met hetzelfde SXFI-programma. Alles is hetzelfde als bij de versterker: we fotograferen de oren en het gezicht, we krijgen een preset die in het geheugen van de hoofdtelefoon wordt geladen.
Meer geavanceerde SXFI Airs maken verbinding met de bron via Bluetooth of USB en hebben een microSD-kaartsleuf. De geïntegreerde speler kan MP3-, WMA-, WAV- en FLAC-bestanden afspelen. Wat enigszins verrassend is, is dat de hoofdtelefoons die zijn ontworpen voor weergave van hoge kwaliteit geen “geavanceerde” codecs ondersteunen, in het bijzonder aptX. Een hele vreemde oplossing, maar gelukkig – voor wie op zoek is naar geluidskwaliteit is er een bekabelde verbinding.

De rest van de headset is buitengewoon interessant. Volgens de fabrikant reproduceren luidsprekers met neodymiummagneten met een diameter van 50 mm frequenties van 20 Hz tot 20 kHz, is er een afneembare microfoon, is een van de cups voorzien van aanraakbediening, stoffen oorkussens met memory-effect zorgen voor comfort, er is zelfs een RGB-achtergrondverlichting… De prijs is vrij constant – 18990 roebel, de verkoop begint in juli.
SXFI Air C is een USB-headset, SXFI Air “op zijn minst”. Het mist ondersteuning voor Bluetooth, aanraakbediening en een microSD-kaartlezer. Ze kunnen alleen via micro-USB en line-in op de bron worden aangesloten. Het apparaat kost iets goedkoper – 14.990 roebel.
Over het algemeen is Super X-Fi Ultra een technologie die zeker de aandacht verdient. Laat de profetieën dat ze “de spelregels op de markt voor audioapparatuur veranderen” misschien niet uitkomen. Ze kreeg lovende recensies van veel experts. Het zal uiteraard zijn fans vinden onder gebruikers die op zoek zijn naar nieuwe geluidsindrukken. Evenals tegenstanders in het kamp van fans van ‘eerlijk’ geluid die niet bereid zijn details op te offeren om het geluidsbeeld uit te breiden.