Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Hoe hij bij Mercado Libre terechtkwam en welke ‘trampita’ hij gebruikte om de eerste investeerder te overtuigen

In augustus 2019 werd Mercado Libre 20 en gaandeweg is hij veranderd. Dus de oprichter ging van ondernemer naar ondernemer

Hij groeide op in een gezin dat zich toelegde op een traditioneel bedrijf. Hij studeerde aan een Ivy League-universiteit. Hij begon zijn eigen bedrijf in een garage. Het groeide, wilde sluiten, probeerde te kopen, maakte een crisis door en voert nu de leiding over het meest waardevolle bedrijf van het land.

Dit lijkt op het verhaal van een typische miljardair die bovenaan de Bloomberg-ranglijst staat, maar het is iemand die opgroeide in de provincie Buenos Aires.

Bijna twintig jaar zijn verstreken sinds Marcos Galperín Mercado Libre oprichtte – zijn oorspronkelijke idee was om het Libre Mercado te noemen – en zijn toespraak ging van de wens om “het grootste online veilingbedrijf te zijn” naar de democratisering van geld en handel.

Het bedrijf, dat gemodelleerd was naar eBay, muteerde en lijkt nu meer op het Alibaba-model, hoewel velen het ‘het’ Amazon Creools noemen. ”

Te bereiken vanuit een nieuw leven ingeblazen “Argentinië” op een luchthaven parkeerplaats wees het lokale ondernemersmodel koel Galperín staat overeind zonder eigen kantoor selfmade miljonair Argentinië van het nieuwe millennium.

In augustus 2019 werd Mercado Libre 20 jaar oud. Gedurende deze tijd moest hij zich aanpassen aan de omstandigheden. Het werd getransformeerd van een eenvoudig online veilinghuis naar een bedrijf dat ook betalingen verwerkt, leningen verstrekt, ondernemingen financiert en zelfs investeringen in beleggingsfondsen faciliteert via Mercado Pago.

Van de 5.000 geregistreerde gebruikers in de eerste maand rapporteerde het bedrijf in zijn laatste jaarverslag in totaal 267 miljoen. Bovendien veranderde de eigen kern toen de verkoop van artikelen de troon van het betalingsverkeer verdreef, waarbij in 2018 $18.450 miljoen werd verwerkt, 35% meer dan het jaar daarvoor.

Het ontstaan ​​van MeLi – dat sinds 2007 op de Nasdaq genoteerd staat en waarmee medewerkers ernaar verwijzen – vond plaats in het hart van Stanford University, waar de in San Isidro opgegroeide jongen zijn MBA behaalde.

Hoewel hij destijds een periode van economische voorspoed doormaakte dankzij Sadesa, de leerlooierij die in 1941 door zijn grootvader van moederskant werd opgericht, was zijn familie niet rijk. De Galperíns kwamen vóór de Tweede Wereldoorlog zonder geld uit Rusland aan, net als de Lebachs, de familie van hun moeder, die uit Duitsland kwam.

Voordat hij naar de California University ging, was hij al de eerste van zijn clan die in het buitenland studeerde. Hij voltooide zijn bacheloropleiding niet in Argentinië, maar, gemotiveerd door de chaos van de openbare universiteit en omdat er geen privéuniversiteit was die hem tevreden stelde, slaagde hij erin de Wharton School of Business van de Universiteit van Pennsylvania te bezoeken.

De nerdy jongen die Language Basic programmeerde en schaakboeken las, was een jonge man die Rugbier werd voordat hij naar de Verenigde Staten sprong. Na zijn terugkeer naar Argentinië begon hij zijn eerste professionele ervaring op de financiële afdeling van YPF.

Al snel was het verlangen om te reizen om te studeren terug, buiten de motivatie daarvoor Netwerken Luxe die hem de kans gaf om een ​​universiteit te volgen genaamd “Ivy League”.

Het ontstaan

Het ondernemersgen zat al in zijn organisme. In 1995 kwam het idee om te transformeren naar de e-commerce-business die op dat moment begon echter niet bij hem op.

Alles veranderde toen hij werkloos werd. Galperín bleef op afstand werken voor YPF. De aankoop van de oliemaatschappij door Repsol zorgde er echter voor dat ze hun afdeling ontbonden en begonnen na te denken over projecten.

Zijn eerste bedrijfsschets had ook te maken met een bedrijfsinformatie- en beursbeurs. Terwijl hij onderzoek deed naar bedrijfsmodellen, zag hij echter een kans in de wereld van online veilingen.

Tijdens de MBA benoemde Galperín een van zijn financiële professoren, wijlen Jack McDonald, die in januari 2018 stierf, tot goeroe, die er een gewoonte van maakte beroemdheden uit de zakenwereld naar zijn lessen te halen.

Hij zat ooit (onbewust) ongeveer tien minuten in het klaslokaal naast Warren Buffett, een situatie die hij als bijna onvergeeflijk beschouwde, en vroeg McDonald om hem in contact te brengen met een zwaargewicht in de beleggingswereld die jou jouw idee zou kunnen geven. vertellen.

Zo ontstond de beroemde ‘luchthavenparkeerplaats’, die uw project zijn eerste grote geldinjectie opleverde.

In november 1999 slaagde Mercado Libre erin om in slechts drie maanden 7,6 miljoen dollar aan financiering op te halen. Eén van degenen die kozen voor het jonge bedrijf van HM Capital Partners, waarvan John Muse medeoprichter was.

Galperín had hem een ​​paar maanden eerder overtuigd, toen de investeerder Stanford bezocht om zijn ervaringen te delen. Die dag regelde McDonald dat de Argentijn Muse naar het vliegveld van San José zou brengen, maar hij had niet verwacht dat twee vrienden van de student, die behoorlijk sociaal waren, in de auto zouden stappen.

Vervolgens gebruikte Galperín zijn “Creoolse levendigheid”: hij deed alsof hij een fout maakte bij een afrit van de weg om 20 minuten rijtijd te winnen en zijn toespraak te kunnen houden. Tenslotte zei Muse de drie woorden die de ondernemer zo graag wilde horen: ‘Ik ga investeren.’ In mei 2000 werd HM Capital uitbetaald door andere geïnteresseerde partijen, die $ 46,5 miljoen hadden geïnvesteerd in de tweede investeringsronde van het bedrijf.

Eerste stappen

Maar zoals in elk bedrijf waren de eerste golven niet gemakkelijk te doorstaan. Er waren slechts ongeveer dertig sites die artikelen op internet verkochten, namelijk eBay, waarvan de belangrijkste vertegenwoordiger in 1995 was.

Al snel ontstonden er lokale concurrenten, en De Remate was zijn grote aartsvijand – hij kopieerde zelfs de zichtbaarheidsstrategieën, b.v.

Dit was het eerste moment waarop Galperín het einde van “MeLi” heel duidelijk zag. Hij geeft zelfs toe dat het de eerste keer was dat hij om het bedrijf huilde. Hoewel het bedrijf de crisis kon overwinnen dankzij een agressieve strategie van het aanpassen van uitgaven en inkomsten, werd de winstgevendheid van het bedrijf bijna een odyssee, wat het pas in 2005 bereikte.

Daarbij kwam nog een aankoopaanbod van $200 miljoen van dezelfde eBay waarmee ze in 2001 strategische partners zouden worden, in ruil voor 19,5 procent van het bedrijf. Zo werd de eerste Argentijnse eenhoorn geboren.

Op hetzelfde moment dat de lokale economie een van de meest kritieke perioden in haar geschiedenis doormaakte, begon het bedrijf van Galperín te vluchten. “In 2002 was het een groeirecord vanwege de recessie, waardoor mensen alles verkochten wat ze niet nodig hadden”, aldus de ML-baas.

De regionale expansie liet niet lang op zich wachten, eerst met Uruguay – een land waar hij zich van 2002 tot 2016 vestigde en van waaruit hij wekelijks voor werk naar Buenos Aires reisde –, Mexico en Brazilië, daarna met Ecuador, Chili, Venezuela en Colombia, de 19 landen waarin het momenteel actief is.

Argentinië, hoewel autochtoon, is de tweede markt voor het bedrijf, goed voor 26% van het netto factureringsaandeel. Brazilië staat op de eerste plaats met 60%, wat neerkomt op ongeveer $1.213 miljoen

Van ondernemer tot ondernemer

Galperín is niet toegestaan zelfgemaakte man als dit concept wordt opgevat onder zijn strikte definitie van de “man gemaakt vanaf nul”, maar hij slaagde erin zijn eigen fortuin te verdienen buiten het familiebedrijf.

Hij was de vierde van vijf mannelijke broers, en zijn relatie met de familielooierij beperkte zich tot helpen in de zomer. Hoewel de ‘mythe’ dat ‘MeLi’ in een garage begon, vliegt, heeft dit concept meer te maken met een romantische visie dan met een letterlijke visie.

In tegenstelling tot Apple, dat zijn eerste stappen zette in de garage van het huis van Steve Jobs, bezetten Galperín en de “Stanford Boys” twee parkeerplaatsen van een gebouw in Saavedra dat toebehoorde aan zijn familie. Eerst sloten ze een paar percelen af ​​met Durlock en voegden er ruimtes aan toe naarmate ze groter werden. Tot ze moesten verhuizen.

In deze twee decennia kwamen er verschillende successen bij. Hij werd door het tijdschrift Forbes uitgeroepen tot een van de 40 meest succesvolle ondernemers onder de 40 jaar. In 2017, toen hij al 46 jaar oud was, betrad hij de ranglijst van de rijkste ter wereld met een fortuin van $ 1 miljard en werd hij de 7e Argentijn op deze lijst.

In 2007 werd Meli het eerste Argentijnse bedrijf dat op Nasdaq handelde. Tien jaar later verving het niemand minder dan Yahoo! in de Nasdaq 100, een index die honderden grote technologiebedrijven samenbrengt.

Twee jaar na dit succes heeft Mercado Libre zijn marktkapitalisatie bijna verdubbeld – $24,4 miljard – en is er onlangs zelfs in geslaagd om met succes $1 miljard op de Amerikaanse aandelenmarkten te plaatsen.

Ondanks het feit dat zijn bedrijf zo kwetsbaar is, is hij altijd een cultivatiebeoefenaar met een laag profiel geweest. Een duiker en zakenman in spijkerbroek zonder eigen kantoor, rijdend met zijn laptop op sleeptouw naar piacere door de gangen van de drie verdiepingen die het beslaat in de Torre Al Río in Vicente López. “

We wachten allemaal tot er een nieuwe Mercado Libre uitkomt. Ik ben de eerste die dit wil’, geeft hij toe. Ondertussen blijft hij werken aan de voortdurende transformatie van zijn bedrijf, dat zich steeds meer richting de financiële sector gaat richten. Het zorgt ervoor dat de banken zich geen zorgen maken: ‘Ik doe het niet’ Zie ze niet als concurrenten omdat ze verschillende doelgroepen aanspreken.”

Galperín is ervan overtuigd: “Geluk is belangrijk, maar als je op het juiste moment en op de juiste manier bent. Als je er alles aan hebt gedaan om te zijn waar je wilt, zul je geluk hebben.”

Ondanks het imperium waar ik in geloof en dat hij nog steeds veel met ‘Meli’ te maken heeft, doet zijn rusteloze ziel hem verder kijken: ‘Op een gegeven moment wil ik zeggen dat het tijd is om iets anders te doen. aan, dat mijn hele leven iets anders gebeurde, het was gewoon Mercado Libre “.