Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Hoe overklok ik de CPU? Alles wat u moet weten

Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Hoe kan ik de CPU overklokken? Alles wat u moet weten

Heeft u altijd al uw pc sneller willen laten werken? Welnu, er is een manier om dit te doen zonder de hardware bij te werken. Jij kan Duw uw CPU voorbij de fabriekslimieten en krijg betere prestaties dan ooit tevoren. Dit heet overklokken.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar elke computereigenaar kan het met een beetje moeite doen.

Dus, hoe overklok je een CPU?

Lees verder om erachter te komen.

Wat is een CPU overklokken??

Bij overklokken worden de instellingen op je moederbord gebruikt om je CPU sneller te laten werken.

Maar wat betekent dat?

De fabrikant heeft de centrale verwerkingseenheid van uw computer ontworpen om op een bepaalde snelheid te werken. Er is echter een manier om nog een stap verder te gaan en iets te krijgen extra Prestatie voor uw dollar.

Overklokken verhoogt de kloksnelheid, waardoor uw CPU sneller wordt werken op hogere snelheid en voer meer bewerkingen per seconde uit. Daarom haalt het het maximale uit de snelheid en prestaties van uw computer, zelfs buiten de fabrieksinstellingen.

Gameliefhebbers en vele andere gebruikers kunnen hiervan profiteren. Een overgeklokte gaming-pc presteert bijvoorbeeld beter in een game dan zijn standaard tegenhanger.

Hoewel geen enkele inspanning een quad-coreprocessor in een zes-coreprocessor kan veranderen, is de boost die je krijgt door overklokken duidelijk merkbaar.

Basisprincipes van overklokken

Laten we eens kijken naar enkele van de essentiële concepten:

 • Kernratio (multiplier) – Bepaalt de algehele snelheid van uw processor.
 • Kern spanning – De hoeveelheid spanning die aan de CPU wordt geleverd
 • CPU-cache/ring-verhouding – Past de frequentie van sommige delen van uw CPU-cache aan.
 • CPU-cache/ringspanning – Verhoogt de ingangsspanning van uw CPU-cache.

Hoewel het zeker nuttig is om de basisprincipes te kennen, is de bovenstaande informatie vooral relevant handmatig overklokken.

Omdat dit de meer geavanceerde methode is, zal onze gids zich concentreren op de automatische methode.

Voorbereiding

Als u uw processor wilt overklokken, kunt u het beste beginnen door uw pc voor te bereiden en ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor de taak. Als u dit probeert met een CPU die al aan het redlining is, zult u waarschijnlijk een volledige systeemfout ervaren.

Dit is dus wat u moet doen voordat u de kloksnelheid verhoogt:

Geef uw pc een grondige schoonmaakbeurt

Dit is een no-brainer, maar het is een zeer belangrijke stap in het proces. Schakel uw computer uit en koppel deze los. Open vervolgens de behuizing en Verwijder stof Je ziet ze op het moederbord, de ventilatoren en overal waar je ze kunt bereiken.

Gevorderde gebruikers willen dat misschien zelfs wel iets verwijderen Componenten Uit de behuizing halen en individueel reinigen.

Identificeer uw CPU

Veel gebruikers weten niet veel over hun specificaties, en het is gebruikelijk dat u niet bekend bent met de fabrikant van uw processor. Afhankelijk of je er een hebt AMD of Intel processor, moet u een andere overklokapp gebruiken.

De volgende belangrijke stap is dus Identificeer uw CPU.

Dat kun je doen door:

 • Gebruik software zoals CPU-Z
 • Controleer de specificaties van uw pc op de website van de fabrikant
 • Doorloop de systeeminstellingen

Als u een Windows-pc overklokt en uw processor wilt identificeren via Systeeminstellingen, volgt u deze stappen:

 1. Klik
 2. Open
 3. Selecteer (of alleen voor sommige gebruikers)
 4. Klik op

Daar vindt u uw processor soort en snelheid.

CPU-prestaties testen

Ten slotte moet je je CPU op de proef stellen. als jij vergelijk de basisprestatieshebben startnummers die u ter vergelijking kunt gebruiken na het verhogen van de CPU-prestaties.

De eenvoudigste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een benchmarkingtool. Er zijn er veel, waarvan sommige gratis beschikbaar zijn. Enkele van de beste opties waaruit u kunt kiezen zijn:

 • Geekbench
 • Cinebench
 • 3D-markering

Al deze apps zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen u laten zien hoe goed uw CPU en GPU werken.

Hoe een CPU overklokken?

U kunt de Windows CPU overklokken via BIOS. Hoewel deze methode ook beginnersvriendelijk is, is het over het algemeen gemakkelijker om het via een speciale app. De twee toonaangevende CPU-fabrikanten AMD en Intel hebben hun eigen apps voor pc-overklokken.

Intel Extreme Tuning-hulpprogramma

Intel-chips behoren tot de beste op de markt. Hoewel ze vaak de prestaties bieden die u nodig heeft, kan het lonen om ze iets meer te pushen.

Handmatig overklokken is vaak een gigantische taak, en het is veel gemakkelijker om dit te doen met de eigen Intel CPU-overkloksoftware genaamd Extreme Tuning-hulpprogramma (XTU).

Dus, hoe gebruik je deze tool en krijg je wat gratis extra kracht?

Hier is het:

Voer een eerste benchmark uit

Nadat u Intel XTU hebt geïnstalleerd, kunt u een benchmark uitvoeren om de prestaties van uw computer te meten. Aan de hand van de resultaten kun je vergelijken wat je hebt bereikt na het overklokken van de processor.

veranderingen maken

Zodra u de standaardafstemming heeft, is het tijd om aanpassingen aan te brengen. De uiteindelijke frequentie die u krijgt is de Basisklok met de vermenigvuldiger erboven. Als u bijvoorbeeld een x40-vermenigvuldiger op een 100 MHz-kern plaatst, krijgt u een frequentie van 4000 MHz of 4 GHz.

Voer een test uit

Nadat u de vermenigvuldiger heeft verhoogd en de wijzigingen heeft opgeslagen, is het tijd om uw pc opnieuw op te starten. Als hij goed opstart, kun je hem houden Verhoging van de x1 vermenigvuldiger. Als u geen verbeteringen ziet, werkt uw CPU waarschijnlijk al op zijn best.

Los eventuele stabiliteitsproblemen op

Als de computer wordt uitgeschakeld nadat u uw Intel-processor hebt overgeklokt, is de kans groot Het is Oververhitting. U kunt dit aanpakken door uw overklokinstellingen te verlagen of door een betere koelingsoplossing voor uw machine te kiezen.

Als de pc actief is, maar start StotterenDat ben je waarschijnlijk gebrek aan kracht. Om dit op te lossen, kunt u naar het tabblad Advanced Tuning in de Intel Overclocking Tool gaan en de offset van de kernspanning wijzigen. Vergeet niet om uw spanningsveranderingen elk op 0,05 V te houden.

Test de systeemstabiliteit op lange termijn

Zodra u de instellingen heeft gevonden die voor u werken, is het tijd om ze te testen 30 minuten of zo. De beste manier om te zien hoe de overklokinstellingen van uw computer presteren, is op het tabblad Stresstest van de app.

Een geavanceerde benchmark zal veel uitdagingen overwinnen, zoals het renderen van video’s of het uitvoeren van games.

AMD Ryzen-master

AMD Ryzen-chips waren een tijdje de tweede viool van Intel, maar zijn nu ongelooflijk snel. Dat betekent echter niet dat je niet kunt proberen er nog meer kracht uit te halen.

Sommige CPU’s, zoals Ryzen 5 3600X en Ryzen 7 3700X, hebben niet veel overklokruimte. Maar als je er iets uithaalt Niet-X-chipsJe kunt zeker profiteren van het overklokken van de CPU.

Het beste deel: het hele proces hoeft niet moeilijk te zijn. De inheemse AMD Ryzen Master-app kan je begeleiden. U hoeft het BIOS niet aan te raken en u hebt toegang tot verschillende klokopties.

Dus, hoe gebruik je AMD-software om je Ryzen CPU te overklokken?

Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Selecteer een profiel

Wanneer u deze CPU-overkloksoftware voor de eerste keer gebruikt, ziet u vier profielen waaruit u kunt kiezen. Het Creator Mode-profiel geeft je toegang tot alle CPU-kernen en diverse andere opties die beschikbaar zijn in de Control Mode. Hier kunt u de CPU-snelheid verhogen.

Bepaal hoe snel je wilt dat het loopt

De volgende stap is om erachter te komen hoe ver je de processor wilt pushen. U kunt bijvoorbeeld proberen een 3.6 GHz CPU op 4.4 GHz als je alles goed doet.

Verander de snelheid en voer een stresstest uit

Zonder AMD CPU-overkloksoftware zou deze stap ingewikkeld kunnen zijn. Hiermee kunt u echter met slechts een paar klikken de snelheid van uw processor verhogen. Zodra u elke kern heeft ingesteld op uw overklokdoel, klikt u eenvoudig op de knop.

Op deze manier activeer je de wijzigingen die je hebt aangebracht en kijk je of dit het geval is het apparaat is te ver geduwd. Als dat zo is, zou het systeem waarschijnlijk crashen of terugkeren naar stabiele cijfers.

Controleer altijd de controleweegschalen tijdens stresstests. Zelfs de kleinste veranderingen kunnen de temperatuur beïnvloeden.

Herhalen

Als u de gewenste snelheid nog niet heeft bereikt, herhaalt u eenvoudigweg het proces. Dit zou niet veel tijd moeten kosten, aangezien AMD-software uw CPU zonder veel moeite kan overklokken.

Voer een laatste stresstest uit

Voer aan het einde een laatste stresstest uit om te zien of dit de manier is waarop u uw pc moet gebruiken.

Is overklokken veilig??

Uw voornaamste zorg zou de temperatuurstijging moeten zijn. Zolang u het echter zorgvuldig doet, is het veilig om de CPU-prestaties te verbeteren door middel van overklokken. Met de materialen die fabrikanten nu gebruiken, meest Hardware- zal waarschijnlijk geen problemen opleveren.

Het duurt goede koeling om een ​​CPU te overklokken, en je moet ervoor zorgen dat je chip daarbij niet kapot gaat. Maar zelfs als uw fans ontbreken of de klok te hoog is ingesteld, zal de pc eenvoudigweg opnieuw opstarten of een blauw scherm krijgen.

Overklokken in het algemeen legt wat druk op de CPU en kan de levensduur ervan verkorten. Het zal waarschijnlijk 15-20 jaar duren tot ongeveer 12-15 jaar. Op dit punt zou u echter waarschijnlijk uw hele pc of de meeste onderdelen ervan hebben vervangen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat overklokken in de meeste gevallen plaatsvindt waardoor de jouwe effectief ongeldig wordt gemaakt garantie.

Voordelen van overklokken A Centrale verwerker

Dus wat krijg je als je je machine overklokt? Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen:

 • Prestatieverbeteringen voor pc’s – extra frames en kortere weergavetijd.
 • Verhoogde controle – U bepaalt hoe uw computer werkt.
 • Een kosteneffectieve strategie – U wint aan prestaties zonder geld uit te geven aan upgrades.
 • Makkelijk te leren – Met de juiste apps verloopt het hele proces naadloos.

Afhankelijk van hoe ver u bereid bent te gaan, kunt u de prestaties van uw pc met wel 20% verbeteren. Als je de moeite doet en aandacht besteedt aan koeling, zal overklokken zeker de moeite waard zijn.

Afronden

Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen beter te begrijpen hoe overklokken werkt.

Het brengt een zeer laag risico met zich mee en is gemakkelijk te leren. En omdat je de CPU kunt overklokken met software als Intel Extreme Tuning Utility en AMD Ryzen Master, krijg je toegang tot alle gewenste geavanceerde opties.

Het is de moeite waard om er wat moeite voor te doen, vooral als u echt wilt dat uw computer beter presteert, maar het upgraden van de hardware geen optie is.

Als u ervoor kiest dit te doen, let dan op de temperatuur; het hele proces moet pijnloos zijn.