Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Hoe u de RAM-snelheid kunt controleren en hoe u deze kunt verhogen

Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Hoe u de RAM-snelheid kunt controleren en hoe u deze kunt verhogen

De gemiddelde computergebruiker weet hoogstwaarschijnlijk niet veel over de technische details van hoe zijn apparaat werkt. U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom uw laptop plotseling trager wordt, en u wordt misschien overweldigd door de ogenschijnlijk eenvoudige oplossingen die online beschikbaar zijn. Onze gids helpt u het RAM-geheugen van uw computer te begrijpen en de RAM-snelheid te controleren.

wat is RAM. Snelheid?

Random Access Memory (RAM) is een type computergeheugen voor de korte termijn dat uw processor nodig heeft om gegevens op te slaan. Hoewel RAM geen gegevens verwerkt, hebben de capaciteit en snelheid ervan een aanzienlijke invloed op de prestaties van uw apparaat.

capaciteit bepaalt hoeveel programma’s u tegelijkertijd kunt openen. Natuurlijk zorgt 8 GB RAM ervoor dat uw computer veel beter presteert dan 2 tot 4 GB. Daarom is er bijvoorbeeld meer RAM essentieel voor games.

RAM wordt gemeten in megahertz (MHz) en weerspiegelt de benodigde tijd Ontvang verzoeken van de verwerkermoet de gegevens verwerken terwijl u uw apparaat gebruikt.

Hoe controleer ik de RAM-snelheid?

Er zijn verschillende manieren om de RAM-snelheid in uw Windows-besturingssysteem en macOS te meten.

Als u merkt dat uw systeem langzamer gaat werken, kunt u op drie manieren een RAM-snelheidstest uitvoeren.

Volg deze stappen om de RAM-snelheid te controleren via Taakbeheer.

 1. Klik op het Start-menu in de linkerbenedenhoek en zoek naar Taakbeheer of druk tegelijkertijd op Ctrl + Shift + Esc om het te openen;
 2. Klik op het tabblad Prestaties en let op het geheugengedeelte, dat het gebruikte RAM-geheugen, de beschikbaarheid, de MHz-snelheid en enkele andere parameters toont.

Een Windows RAM-test kan ook worden uitgevoerd vanaf een opdrachtprompt.

 1. Klik op het menu Start en zoek naar Opdrachtprompt;
 2. Klik met de rechtermuisknop op het programma en voer het uit als “administrator”;
 3. Voer de volgende opdracht in: wmic-computersysteem krijgt totaal fysiek geheugenwaar u de totale hoeveelheid RAM op uw pc ziet.

U kunt ook een RAM-snelheidstest uitvoeren op een Windows-pc met behulp van software van derden, zoals CPU-Z of Driver Easy – gratis te downloaden en eenvoudig te gebruiken.

CPU-Z geeft de RAM-snelheid weer via de volgende stappen.

 1. Bezoek de CPU-Z-website en download en installeer de software voor Windows;
 2. Voer het programma uit en klik op het tabblad Geheugen waar u het RAM-type, de grootte, de frequentie, enz. kunt controleren.

Bestuurder gemakkelijk is een andere haalbare optie.

 1. Bezoek de Driver Easy-website en klik op de knop “Gratis proefversie” om te downloaden. (U hoeft niet te upgraden om de RAM-snelheid te controleren.);
 2. Klik op het tabblad Hardware-info;
 3. Ga naar het tabblad Opslag waar u alle informatie over de opslag van uw apparaat vindt.

MacOS

U kunt ook het RAM-geheugen van uw computer controleren op een Mac door de volgende acties te ondernemen.

Over Deze Mac bevat de statistieken van uw pc. U kunt de RAM-snelheid controleren met de volgende eenvoudige stappen.

 1. Klik op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van het scherm;
 2. Er verschijnt een vervolgkeuzemenu. Klik op Over deze Mac, waar u het RAM-geheugen van uw computer vindt.

Als uw RAM-snelheid of apparaat laag is, kunt u baat hebben bij het installeren van Mac-computeropschoonsoftware.

U kunt ook de onderstaande stappen in de Activity Monitor-app volgen om uw RAM-snelheid te vinden.

 1. Navigeer naar Toepassingen en klik op Hulpprogramma’s om Activity Monitor te vinden.
 2. Klik op Geheugen en noteer het geheugendrukdiagram, dat aangeeft of uw computer het geheugen efficiënt gebruikt.

Net als Windows ondersteunt macOS ook geheugentesters van derden, zoals Memtest86+ en Rember.

Hoe Memtest86+ te gebruiken:

 1. Bezoek de officiële website om de tool te downloaden;
 2. Voer het uit om uw RAM en andere opslagcomponenten te testen.

Hoe Rember te gebruiken:

 1. Bezoek hun website om de applicatie te verkrijgen;
 2. Gebruik hun gebruiksvriendelijke testconsole.

Hoe belangrijk is RAM-snelheid??

Uw apparaat loopt waarschijnlijk achter als het uw programma’s niet snel genoeg kan verwerken. Daarom, RAM. Snelheid is essentieel om uw laptop of pc soepel te laten werken. Boven de 2.400 MHz is een goede RAM-snelheid voor gemiddelde gebruikers en gamers.

Sneller RAM beïnvloedt de algehele systeemprestaties van uw apparaat. maar ook capaciteit en andere componenten zoals CPU en moederbord.

Het vergroten van uw RAM-geheugen kan helpen, maar een discrepantie tussen een verhoging en wat uw pc kan ondersteunen, kan de snelheid halveren. Bovendien kan het overklokken van RAM crashes en bevriezingen veroorzaken.

Hoe Verhoog de RAM-snelheid

De volgende methoden kunnen de RAM-snelheid van uw computer verhogen.

 • Optimaliseer achtergrondprocessen: Sluit programma’s, apps en browsertabbladen die u niet gebruikt om de RAM-snelheid te optimaliseren. Gebruik het tabblad Processen van Taakbeheer om taken in Windows te beëindigen of het tabblad Opslag van Activiteitenmonitor om apps en achtergrondprocessen op een Mac te beëindigen.
 • Was de jouwe computer: Door oude bestanden te verwijderen, onnodige apps te verwijderen en te defragmenteren, wordt de RAM-snelheid van uw pc verhoogd, wat een gedoe kan zijn. Overweeg daarom om tools zoals CCleaner te gebruiken voor automatisch opruimen.
 • Voeg meer toe RAM.: Nadat u het RAM-geheugen van uw computer heeft gecontroleerd, weet u hoeveel u al hebt geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u controleert hoeveel uw moederbord en besturingssysteem kunnen ondersteunen. Schaf dan RAM-modules aan en installeer deze in uw computer.
 • Wijzig de RAM-snelheid in het BIOS: Open het BIOS door uw pc te starten en op de juiste toetsen te drukken, zoals aangegeven door de fabrikant van uw apparaat. Voer vervolgens het Extreme Memory Profile (XMP) in, schakel het in en maximaliseer de RAM-snelheid. Sla ten slotte uw instellingen op en sluit het BIOS af.
 • Overklokken RAM. Handmatig: Overklokken kan riskant zijn. Naast instabiliteit kan het veranderen van de RAM-kloksnelheid uw processor en andere componenten beschadigen. Open het BIOS en selecteer Handmatige instellingen. Verhoog de geheugenspanningen in kleine stappen om het risico op systeeminstabiliteit te verminderen. Sla de wijzigingen op en sluit het BIOS af.

Afronden

RAM helpt Uw processor slaat gegevens op bij het openen en gebruiken van verschillende programma’s. De capaciteit wordt gemeten in gigabytes (GB) en de snelheid in megahertz (MHz). U kunt de opslagsnelheid controleren via Taakbeheer of CMD Prompt in Windows. U kunt ook zoeken naar Over deze Mac of Activiteitenmonitor op uw macOS. U kunt op beide besturingssystemen ook RAM-controlesoftware van derden gebruiken.

Door te begrijpen wat RAM is en hoe snel het is, kunt u dat doen verhoog de jouwe computer tot betere prestaties Bijvoorbeeld door achtergrondprocessen te optimaliseren, uw pc/laptop op te schonen, RAM toe te voegen of te overklokken via XMP of aangepaste instellingen.