Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Hoe u een sterk wachtwoord maakt [And How To Stay Safe]
Vandaag hebben we het over wachtwoorden.
In dit artikel zal ik een heel eenvoudige vraag beantwoorden “Hoe maak ik een sterk wachtwoord?”.
De vraag is misschien simpel, maar ik verzeker u: het antwoord is dat niet. Gelukkig heb je de juiste plek gevonden om naar antwoorden te zoeken en ga ik de geheimen onthullen voor het maken van een waterdicht wachtwoord.
Als je al geïntrigeerd bent, laat me je dan iets anders vertellen. Aan het einde van dit artikel bent u veel beter beschermd dan de 150 miljoen mensen wier accounts vorig jaar zijn gecompromitteerd.
Bedenk dat bijna 20% van alle malware-aanvallen gericht zijn op het overnemen van accounts. Dat is slechts één reden waarom u moet weten hoe u een sterk wachtwoord kunt maken. Statistieken tonen aan dat er elke dag 240.731 wachtwoorden worden gestolen! Kun je je voorstellen? Bijna een kwart miljoen wachtwoorden. Elke dag!
Hoe veilig voel jij je op dit moment?
Om het moeilijker te maken onze rekeningen te kraken, moeten we erover praten
Grootste fouten die gebruikers maken
Allereerst beschouwen we de meeste van onze rekeningen als wegwerpbaar. Dit is normaal gezien het feit dat de meeste online gebruikers ongeveer 100 accounts hebben die aan één e-mail zijn gekoppeld. En dit nummer elke vijf jaar verdubbeld.
Meestal kozen we voor sommige van onze accounts een eenvoudig wachtwoord. Zo kunnen we het makkelijker onthouden, toch? Dit is fout nr. 1. Door zwakke wachtwoorden te maken voor websites waarvan we denken dat we ze zelden zullen gebruiken, brengen we onze algehele online veiligheid in gevaar.
Door een zwak wachtwoord te gebruiken, ‘opent u de deur’ voor hackers en nodigt u ze uit. Als klap op de vuurpijl is de kans groot dat wat u als ‘sterke’ wachtwoorden beschouwt, in werkelijkheid zwakke wachtwoorden zijn. Heeft u ooit een van de volgende wachtwoorden gebruikt:
- uw naam. (Serieus? Er is geen hacker of malware voor nodig om dit te kraken)
- De namen van uw vrienden of familieleden. Ook huisdiernamen. – Natuurlijk hou ik ook van mijn hond, maar dat zou gemakkelijk te raden zijn, zelfs zonder een professional aan de andere kant.
- Toetsenbordpatroon – “123456” staat bovenaan de lijst met de meeste “slechtste wachtwoorden”. Gevolgd door “qwerty” enzovoort.
- uw toegangsgegevens. Als uw gebruikersnaam bijvoorbeeld AnthonyIsrow is, mag uw wachtwoord niet ook AnthonyIsrow zijn.
- Veelgebruikte woorden – er zijn er te veel om op te noemen, maar laten we zeggen dat wachtwoorden zoals ‘wachtwoord’ of ‘admin’ niet de beste opties zijn. Vermijd ook de namen van sporten, sportteams of gewone namen voor uw wachtwoord.
- Vermijd het gebruik van korte wachtwoorden – Hoe korter uw wachtwoord, hoe minder tijd het iemand kost om het te kraken. Slechts 30% van de gebruikers gebruikt wachtwoorden die langer zijn dan zes tekens.
Als u klaar bent om te stoppen met het gebruik van dit soort wachtwoorden, probeer het dan eens
Hoe een sterk wachtwoord eruit zou moeten zien
Het moet bestaan uit letters met verschillende hoofdletters en kleine letters, speciale tekens en cijfers. En het wordt als slim beschouwd om het langer dan zes tekens te maken, in principe zo lang mogelijk. In wezen zou dit wachtwoord heel weinig te maken moeten hebben met de voorbeelden die ik je zojuist gaf.
Overweeg ook om verschillende wachtwoorden voor uw accounts te maken. Het kan hard werken zijn en je zou het gemakkelijk kunnen vergeten. Toch blijkt uit statistieken dat de gemiddelde Britse burger gemiddeld zo’n 49 wachtwoorden vergeet.
Natuurlijk is het moeilijk om meer dan honderd wachtwoorden te onthouden. Een van de manieren om het simpel te houden is door een wachtwoordbeheerder te gebruiken (die ook een veilige wachtwoordgenerator bevat). Dit is een goede optie voor gebruikers die waarde hechten aan beveiliging. Dit soort software kan geavanceerde wachtwoorden voor uw verschillende accounts aanmaken en deze vervolgens gecodeerd opslaan. Wanneer u dit soort software gebruikt, hoeft u slechts één wachtwoord te onthouden.
Er zijn veel mensen die één keer een goed wachtwoord bedenken en er vervolgens variaties op gebruiken. Dit is ook een relatief slecht idee, want als een van uw accounts wordt gekaapt, kunnen andere als dominostenen vallen.
Het wordt ook als een veiligheidsrisico beschouwd om wachtwoorden op te schrijven, vooral op digitale apparaten. Als ze worden gestolen of gehackt, kun je afscheid nemen van je accounts.
Hoe maak ik een sterk wachtwoord?
De beste manier om een moeilijk te kraken wachtwoord te maken, is door een zin te bedenken die u gemakkelijk kunt onthouden en deze in code te zetten (Tip #1). Dit voorkomt dat bijna iedereen inbreuk maakt op uw account. Het zal het proces in ieder geval enorm belemmeren.
Hier is een voorbeeld: ik heb een vrouw en twee kinderen. Klinkt eenvoudig genoeg, toch?
Hier is de transformatie – Ihv1Wf&2Kds. Door simpelweg elke klinker na de “I” te verwijderen en enkele woorden in symbolen om te zetten, hebben we met succes een sterk wachtwoord gemaakt. Je kunt natuurlijk ook een andere zin of zin kiezen die beter bij je past en makkelijker te onthouden is.
Hier is nog een voorbeeld om er zeker van te zijn dat we het goed hebben. Er is een zin van Leo Tolstoj die mij bijzonder aanspreekt. Het gaat als volgt: “Als je gelukkig wilt zijn, wees dan”.
We kunnen het converteren naar IUw2B:)B.
Als u een dergelijk wachtwoord kiest en het in meer dan één account wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u het voor elk account personaliseert.
Als je bijvoorbeeld je vaardigheden wilt gebruiken om unieke wachtwoorden voor Netflix te maken, kun je dit wijzigen in “IUw2B:)Bn3tFl!x”.
Dit zijn uiteraard slechts voorbeelden. U kunt uw wachtwoord naar wens wijzigen, maar probeer wel andere spellingen, cijfers en speciale tekens te gebruiken. Wees ook origineel en creëer een wachtwoord dat voor u (en hopelijk voor niemand anders) logisch is, zodat het gemakkelijk te onthouden is.
Onthoud dat een van de belangrijkste dingen over wachtwoorden is:
Probeer creatief te zijn met je wachtwoord
Houd er rekening mee dat malware uw wachtwoord als een ‘mastermind’-spel beschouwt. Hoe complexer uw wachtwoord, hoe langer het duurt voordat malware of een hacker het kan kraken. Ik heb het hier over jaren en decennia, niet alleen over uren.
Hoe dan ook: een computer kan elke seconde 350 miljard combinaties proberen. Als u denkt dat uw wachtwoordbeveiliging op orde is, denk dan nog eens goed na.
Er is nog een klein probleempje waardoor u misschien denkt dat u een goed wachtwoord heeft. Het zal gemakkelijker uit te leggen zijn als we een verhaal verzinnen.
Dit is de afspraak:
Je hebt een date met een knappe meid/jongen in een restaurant. Laten we het restaurant bijvoorbeeld ‘Dating’* noemen.
*Offtopic: ik heb mijn eerste dozijn ideeën voor een naam gegoogled om er een te vinden die niet werd gebruikt. Dus als je een restaurant wilt openen, is ‘dating’ mogelijk. Want ik wil je niet alleen helpen bij het maken van de beste wachtwoorden, ik wil je ook gratis bedrijfsinformatie geven. Graag gedaan 🙂 Graag gedaan.
Dus terug naar het verhaal. Je zit op “Dating” met een leuk bedrijf. Alles is geweldig en op een gegeven moment kom je thuis. Je kunt niet in slaap vallen. Dus, net als ieder normaal mens, ga je online om de tijd te doden. Ten eerste zul je waarschijnlijk wat tijd doorbrengen op sociale media of je e-mail controleren. Uiteindelijk zul je een interessante website vinden waar je kunt winkelen, bladeren of andere dingen kunt doen.
Nu moet je je registreren op deze nieuwe site en hier komt mijn tip #2: Vermijd emoties bij het aanmaken van een wachtwoord! Bij het zoeken naar goede wachtwoordideeën kan ‘dating’ of de naam van je date op de eerste plaats komen, omdat je emotioneel betrokken bent bij de gebeurtenissen van de avond. Ook al merk je het niet meteen. En dat is een wachtwoord dat: A) gemakkelijk in de loop van de tijd kan worden vergeten of B) gemakkelijk kan worden gehackt. Dit is een van de minder voor de hand liggende dingen waarmee u rekening moet houden bij het maken van een wachtwoord.
Conclusie
Bedankt voor het lezen tot het einde. Als u hier bent, moet u erop voorbereid zijn de komende jaren veilig door te komen en inbreuken op de beveiliging ongeschonden te overleven. Zorg ervoor dat u de tips gebruikt die ik u heb gegeven en vermijd de voorbeelden van slechte wachtwoorden die ik noemde.
Dit is trouwens de juiste plek om je nog een veiligheidstip te geven. Geen enkele website of instelling zal u ooit om uw wachtwoord vragen, noch per e-mail, noch per telefoon. Dus als dit jou overkomt, zorg er dan voor dat het om oplichting gaat.
Onthoud dit: uw wachtwoorden zijn uw sleutels tot de online wereld. Omdat we vrijwel alles online doen, zijn ze erg belangrijk. Ik denk dat we de vraag “Hoe maak ik een sterk wachtwoord?” met succes hebben beantwoord. Houd dit advies dus in gedachten bij het aanmaken van nieuwe accounts. Overweeg ook om uw oudere wachtwoorden bij te werken. Groetjes!
Interessant feit: de Japanse professor Isao Echizen waarschuwt ons om geen selfies te maken terwijl we het ‘Vrede’-teken met onze vingers tonen, omdat hackers mogelijk onze vingerafdrukken van de foto’s kunnen repliceren.
Aanbevolen lectuur:
1Wachtwoordverificatie
Dashlane-recensie
LastPass-recensie