Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Hoe u Genieo-malware op uw Mac verwijdert

Voor we beginnen

Na een paar jaar apps voor macOS te hebben gebouwd, hebben we een tool ontwikkeld die iedereen kan gebruiken. De allround probleemoplosser voor Mac.

Hier is een tip voor u: Download CleanMyMac om snel enkele van de in dit artikel genoemde problemen op te lossen. Om dit echter zelf te kunnen doen, hebben wij hieronder de beste ideeën en oplossingen voor u op een rij gezet.

Malware die zichzelf naar uw Mac downloadt en uw browserinstellingen wijzigt om zoekopdrachten te onderscheppen en gegevens te stelen, is de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden. Genieo is enigszins anders omdat het is gemaakt door een groot bedrijf en wordt gedistribueerd door een van de populairste softwaredownloadsites op internet.


Alles wat u moet weten over Genieo-malware

Genieo is geen virus of worm, maar een mogelijk ongewenst programma (PUP) en wordt in AppleXProtect Anti-Malware Services vermeld als malware. Het werd oorspronkelijk ontdekt in 2013 toen gebruikers meldden dat een installatieprogramma werd gedistribueerd door Softonic, een extreem populaire softwaredownloadsite. Zoals zoveel malware deed het installatieprogramma zich voor als een essentiële update voor Adobe Flash Player. Eenmaal gedownload, probeerde het zichzelf te downloaden zonder verdere gebruikersinteractie.

Wist je dat?

macOS heeft nu een tool genaamd GateKeeper die voorkomt dat applicaties die niet uit de App Store of een vertrouwde website van een ontwikkelaar komen, op je Mac worden geïnstalleerd, tenzij je ze overschrijft en specifieke toestemming verleent. Dit voorkomt dat schadelijke software zichzelf installeert zonder uw uitdrukkelijke toestemming.

Genieo vermomt zichzelf ook als videocodec. Wanneer gebruikers de codec hebben gedownload en geïnstalleerd om verschillende soorten video’s op hun Mac te bekijken, hebben ze ook Genieo geïnstalleerd.

Eenmaal geïnstalleerd onderschepte Genieo zoekopdrachten met behulp van Bing en Google, stal gebruikersgegevens en vertoonde opdringerige adware. Latere versies van Genieo kregen ook toegang tot macOS Keychain door een klik te simuleren in het dialoogvenster dat verschijnt waarin de gebruiker om toestemming wordt gevraagd wanneer een app toegang probeert te krijgen tot sleutelhangergegevens. Met sleutelhangertoegang kunnen apps gebruikersgegevens verkrijgen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens.

Om te voorkomen dat u Genieo installeert, downloadt u geen software van Softonic en negeert u eventuele waarschuwingen die verschijnen in de pop-upvensters of tabbladen die aangeven dat u Flash Player aan het updaten bent en op de websites die u bezoekt moet u opletten.


Hoe Genieo op uw Mac te verwijderen

Als u Genieo al hebt geïnstalleerd, kunt u dit op verschillende manieren verwijderen.

Ontdoe Genieo op de handmatige manier

1. Update uw Mac naar de nieuwste versie van macOS en start deze opnieuw op.2. Ga naar de map Programma’s en zoek naar apps die u niet had verwacht of die u niet opzettelijk hebt geïnstalleerd en verwijderd.3. Start Safari, klik op het Safari-menu en selecteer Instellingen.4. Klik op het tabblad “Extensies”, zoek naar extensies die u niet wilt installeren en klik op “Verwijderen” om ze te verwijderen.5. Ga naar het tabblad Algemeen en controleer of uw startpagina en standaardzoekmachine door u zijn ingesteld. Als dit niet het geval is, stelt u ze opnieuw in.

Als u Chrome of Firefox gebruikt, moet u vergelijkbare stappen volgen om extensies en instellingen in deze browsers te controleren.

chroom

  1. Voer “chrome://extensions” in om extensies te controleren en onnodige extensies te verwijderen.
  2. Voer ‘chrome://settings’ in om uw startpagina en standaardzoekmachine te controleren.

Vuur Vos

1. Klik op de drie regels rechts van de adresbalk.2. Selecteer Add-ons en vervolgens Extensies om extensies te controleren en te verwijderen.3. Selecteer Opties om uw startpagina en standaardzoekmachine te controleren.


Hoe u Genieo op een gemakkelijke manier kunt verwijderen

Sommige antivirusprogramma’s voor Mac zijn getraind om het Genieo-virus uit te roeien. Een van hen is CleanMyMac X van MacPaw, dat een ingebouwde tool voor het verwijderen van malware heeft die Genieo en vele andere “backdoor”-software detecteert. De kans is groot dat u binnen 10 minuten van het virus af bent.

  1. Ontvang een gratis versie van CleanMyMac X – een link naar een gratis versie
  2. Start het en selecteer het hulpprogramma voor het verwijderen van malware.
  3. Druk op Scannen.
  4. Wanneer het scanproces is voltooid en de malware is geïdentificeerd, klikt u op “Verwijderen” om deze te verwijderen.

Dat is het! Kijk hoe gemakkelijk het is. Veel Mac-gebruikers vinden CleanMyMac X een uitstekende en gemakkelijke manier om van malware af te komen.

Hier leest u hoe u Genieo op uw Mac kunt verwijderen

Geweldig: Gebruik als extra veiligheidsmaatregel het verwijderprogramma in dezelfde app. Er wordt een lijst gemaakt met al uw apps, inclusief de stealth-software die niet in de applicaties verschijnt. Dit is hoe het eruit ziet:

Hoe Genieo van uw Mac te verwijderen

Genieo is een PUP die zichzelf vermomt als een essentiële update voor Adobe Flash of een videocodec voor MacOS. Eenmaal geïnstalleerd onderschept het zoekopdrachten, geeft het opdringerige adware weer en steelt het mogelijk gegevens. Om downloaden te voorkomen, mag u nooit op een pop-up klikken die zegt dat uw Flash Player moet worden bijgewerkt. Als u het al hebt gedownload, kunt u het snel en eenvoudig verwijderen met CleanMyMac X. Met CleanMyMac X kunt u ook vele andere kwaadaardige Mac-programma’s identificeren en verwijderen.