Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Hoe verwijder ik het Koobface-virus van mijn Mac?

Voor we beginnen

Na een paar jaar apps voor macOS te hebben gebouwd, hebben we een tool ontwikkeld die iedereen kan gebruiken. De allround probleemoplosser voor Mac.

Hier is een tip voor u: Download CleanMyMac om snel enkele van de in dit artikel genoemde problemen op te lossen. Om dit echter zelf te kunnen doen, hebben wij hieronder de beste ideeën en oplossingen voor u op een rij gezet.

Koobface combineert twee van de meest voorkomende malwaretrucs, sociale mediaberichten en nep-flashupdates, om zich snel van de ene computer naar de andere te verspreiden, waardoor een botnet ontstaat dat meer malware aflevert en geld verdient voor de oplichters erachter. Zoals bij de meeste kwaadaardige programma’s kan het worden verwijderd en we laten u zien hoe u dit moet doen. De beste tactiek is echter om het volledig te vermijden.


Wat je moet weten over Koobface

In 2008 stonden sociale media nog in de kinderschoenen en was Facebook op weg om het populairste netwerk van allemaal te worden. Koobface sloot zich aan bij deze groeiende populariteit door accounts te infecteren en valse berichten naar de vrienden van de accounthouders te sturen. Deze berichten bevatten een link en toen de vriend op de link klikte, werd hem gevraagd een update voor Adobe Flash te downloaden. In 2008 werd Flash op bijna alle computers op internet geïnstalleerd, waardoor de Koobface-worm zich gemakkelijk verspreidde. Zodra een computer was geïnfecteerd, vertoonde de worm adware en probeerde hij de gebruiker over te halen betaalde software te downloaden. Er zijn ook botnets gevormd om meer computers aan te vallen.

Wist je dat?

Onderzoekers van Information Warfare Monitor schatten dat de oplichters achter Koobface in slechts één jaar tijd tussen juni 2009 en juni 2010 meer dan $ 2 miljoen aan omzet genereerden.

Koobface blokkeerde ook de toegang tot sommige internetbeveiligingssites en leidde zoekopdrachten om naar geïnfecteerde computers. In januari 2019 nam Facebook de ongebruikelijke stap door de namen te noemen van de mensen die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de worm. Ze waren allemaal gevestigd in Sint-Petersburg, Rusland.


Hoe u uw Mac kunt beschermen tegen Koobface-malware

De beste manier om Koobface te vermijden, is door precies hetzelfde te doen als andere malware.

1. Klik niet op links in berichten op sociale mediaplatforms of instant messaging-apps, tenzij u absoluut zeker weet waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Houd er rekening mee dat oplichters vaak de indruk wekken dat berichten van vrienden afkomstig zijn.

2. Klik nooit op een link in een pop-up die u informeert dat uw Flash Player of andere software verouderd is. Als u Flash blijft gebruiken, moet u het alleen bijwerken in Systeemvoorkeuren.

3. Let op de links waarop u klikt op internet en de websites die u bezoekt. Klik niet op advertenties voor dubieuze producten of diensten en sluit de opdringerige pop-upvensters of tabbladen onmiddellijk.

4. Negeer de alarmerende berichten op sociale media die zeggen dat uw computer gevaar loopt als u niet op een link klikt of geen software downloadt. Koobface is gebruikt in hoaxes om gebruikers te misleiden om andere malware te downloaden.

Hoe Koobface van uw Mac te verwijderen

Eerst moet u ervoor zorgen dat uw Mac inderdaad is geïnfecteerd met Koobface. Zoals eerder vermeld, worden Koobface-hoaxes gebruikt om computergebruikers op te lichten door hen te laten geloven dat hun computer geïnfecteerd is, terwijl dat niet het geval is. Vraag uzelf dus eerst af: waarom denk ik dat mijn computer is geïnfecteerd? Als het antwoord luidt dat u een bericht in uw webbrowser heeft ontvangen, moet u ervan uitgaan dat het een grap is. Sluit uw browser af en start deze opnieuw zonder vensters en tabbladen die tijdens de laatste sessie geopend waren opnieuw te openen. Dat zou je probleem moeten oplossen.

Als u problemen blijft ondervinden met uw browser, controleer dan op ongewenste extensies en zorg ervoor dat uw startpagina en standaardzoekmachine nog steeds zijn ingesteld zoals u dat wilt.

  • Klik in Safari op het Safari-menu en selecteer Voorkeuren. Gebruik vervolgens het tabblad Extensies om extensies te zoeken en te verwijderen en het tabblad Algemeen om de startpagina en zoekmachine in te stellen.Verwijder Koobface uit de browser
  • Typ in Chrome: “chrome://extensions” om de extensies te controleren en “chrome://settings” om de startpagina en zoekmachine in te stellen.
  • Klik in Firefox op de drie regels aan de rechterkant van de werkbalk en selecteer “Add-ons” en vervolgens “Extensies” om de extensies te controleren. Selecteer “Opties” om de startpagina en zoekmachine in te stellen.

Nadat u extensies heeft verwijderd of uw startpagina en standaardzoekmachine opnieuw heeft ingesteld, moet u de browser opnieuw opstarten.

Start uw Mac opnieuw op

Als u denkt dat uw Mac is geïnfecteerd omdat vrienden u hebben verteld dat ze berichten van u hebben ontvangen die u niet hebt verzonden, moet u uw Mac scannen op malware. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

1. Gebruik een antivirusprogramma. Er zijn er verschillende beschikbaar voor Mac, waarvan er vele uw computer gratis scannen. Sommige verwijderen malware ook gratis, terwijl bij andere u moet betalen voor een volledige versie van de applicatie voordat u iets kunt verwijderen.

2. Gebruik het hulpprogramma voor het verwijderen van malware in CleanMyMac Als u uw Mac regelmatig scant, weet u zeker dat deze vrij is van virussen, wormen en allerlei andere malware, waaronder Koobface.

CleanMyMac X-applicatie

Hier is een voorbeeld van hoe gemakkelijk het is om Koobface van je Mac te verwijderen met CleanMyMac X:

  1. Download en installeer CleanMyMac X.
  2. Start het vanuit uw map Programma’s.
  3. Selecteer de optie “Malware verwijderen” in de zijbalk en klik op “Scannen”.
  4. Wanneer het scannen van uw Mac is voltooid en u Koobface of andere malware hebt gevonden, klikt u op Verwijderen.
  5. Er is geen stap 5!
Malwareverwijdering met CleanMyMac X

Koobface is een worm die sociale media en valse, verouderde Flash Player-waarschuwingen gebruikt om computers te infecteren en botnets te vormen. Geïnfecteerde Macs en pc’s vertonen opdringerige advertenties en downloaden vaak meer malware om inkomsten voor de oplichters te genereren. Gelukkig kan Koobface eenvoudig worden verwijderd met een antivirusprogramma of nog eenvoudiger met het hulpprogramma voor het verwijderen van malware in CleanMyMac X.

Het is natuurlijk beter om dit te vermijden, en de beste manier om dit te doen is door niet op links in expresberichten of e-mails te klikken, tenzij je zeker weet waar ze naartoe leiden. Zoals alle Mac-malware vertrouwt Koobface erop dat u actie onderneemt om de malware te downloaden. Wees dus waakzaam en vermijd ze.