Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Hoe werkt cloudopslag?

Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Hoe werkt cloudopslag?

De moderne tijd heeft veel vooruitgang gebracht in de computerwereld.

Geen enkele wordt echter zo snel in onze samenlevingen en bedrijven geadopteerd als cloudopslag. Hiermee kunt u de ouderwetse en omvangrijke fysieke opslagapparaten en servers uit het verleden achter u laten.

Het enige wat u nu nodig heeft is een stabiele internetverbinding om toegang te krijgen tot vrijwel onbeperkte opslag en rekenkracht.

Hoe werkt cloudopslag? Dat zoeken we uit.

Wat is cloudopslag?

Voordat we ingaan op hoe cloudopslag werkt, moeten we eerst vaststellen wat het is.

DARPA ontwikkelde het systeem oorspronkelijk in de jaren zestig voor het Amerikaanse leger. In wezen hebben we het over ‘cloudopslag’ als we het hebben over een systeem van onderling verbonden servers die gegevens opslaan. Hierdoor kunnen gebruikers het via internet uploaden en op afstand openen.

Denk aan diensten als:

 • Microsoft Azure
 • DropBox
 • Google Drive

Deze bedrijven huren cloudopslag. Hierdoor kunt u al uw gegevens veilig extern opslaan zonder dat u zelf dure hardware hoeft aan te schaffen. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over het betalen van personeel of het onderhouden van servers.

Soorten cloudopslag

De populariteit van cloudopslag heeft geleid tot vele varianten van het systeem voor bedrijven en thuisgebruikers.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten cloudgebaseerde opslag.

Persoonlijke cloudopslag

U kunt bij u thuis een apparaat installeren waarmee u gegevens online kunt opslaan en openen. Dit kan een harde schijf zijn of een computer die is aangesloten op een online netwerk.

Met Personal Cloud Storage (PCS) kunt u een privé-minicloud op uw lokale netwerk opzetten. Hierdoor heeft u vanaf andere locaties toegang tot de gegevens binnen het netwerk of online.

Terwijl u handmatig een gewone harde schijf op uw computer moet aansluiten, kunt u met een PCS verbinding maken via internet.

Persoonlijke cloudopslag werkt goed omdat het meestal een goedkopere, kleinere versie van cloudopslag is, waardoor het ideaal is voor huishoudens.

Openbare cloudopslag

Het is ook mogelijk om online opslagruimte te huren bij een bedrijfsdienstverlener, afhankelijk van hoeveel u nodig heeft. Het wordt ook wel openbare cloudopslag genoemd en is de meest voorkomende vorm van online gegevensopslag.

Gebruikers hebben overal ter wereld toegang tot deze servers, zolang ze over een internetverbinding beschikken. Uw gegevens worden opgeslagen op servers in een massadatacentrum.

Enkele voorbeelden zijn:

 • DropBox
 • Amazons Amazon Web Service (AWS)
 • Google Drive

Privé cloudopslag

Maar hoe werkt cloudopslag privé?

In tegenstelling tot een openbare server zoals DropBox zijn de servers die zijn gekoppeld aan uw gegevens in privécloudopslag alleen toegankelijk voor uw bedrijf. Het is meestal veel duurder omdat u de servers zelf moet huisvesten en onderhouden of een bedrijf moet betalen om het voor u te doen.

Over het algemeen biedt het meer maatwerk en beveiliging dan een publieke cloudserver.

Omdat private cloudopslag op afstand en schaalbaar is, hoeft u geen extra harde schijven of pc’s aan te schaffen voor meer opslagruimte, maar moet u wel meer serverruimte toewijzen via het datacenter.

Hybride cloudopslag

Hybride cloudgebaseerde opslag is een mix van publieke en private cloudopslag.

Zoals eerder uitgelegd, slaat privécloudopslag gegevens op servers (on-site/off-site) op waartoe alleen u en uw bedrijf toegang hebben via privésoftware. Openbare cloudopslag slaat gegevens op op geprivatiseerde opslaghubs en is toegankelijk via openbare software.

Hybride cloudopslag is een combinatie van deze twee modellen. U offert een deel van de beveiligingsvoordelen op als u voor een publieke cloud kiest, maar het is ook kosteneffectiever.

Hoe werkt cloudopslag?

Laten we bespreken hoe cloudopslag werkt.

Waar worden de gegevens opgeslagen?

Waar uw gegevens worden opgeslagen, hangt af van het type cloudopslag dat u kiest.

 • Persoonlijke cloudopslag: Op locatie opgeslagen.
 • Openbare cloudopslag: extern opgeslagen in een datacenter.
 • Privécloudopslag: lokaal opgeslagen of op afstand via een datacenter.
 • Hybride cloudopslag: lokaal en op afstand in een datacenter of volledig op afstand in een of meerdere datacenters.

Hoe veilig zijn de gegevens?

Over het algemeen wordt het gebruik van externe cloudopslag als veel veiliger beschouwd dan het opslaan van gegevens op uw eigen opslagsystemen. Dit geldt met name bij het gebruik van publieke, private en hybride cloudopslag.

Hoe groter het datacenter, hoe veiliger het is. Ze hebben meer personeel en beveiligingsmechanismen om het verkeer te monitoren en te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot het cloudopslagsysteem.

Als u echter kiest voor een persoonlijke of lokale private cloud-installatie, configureert u de beveiligingsprotocollen zelf, zeker bij een persoonlijk cloudopslagapparaat, maar beide vereisen aanvullende beveiligingsprotocollen die u zelf moet instellen.

Overweeg om extra beveiligingsprotocollen toe te voegen aan uw gegevensbeheersystemen en aangesloten apparaten.

Voordelen

Het is geen verrassing dat het systeem de afgelopen tien jaar erg populair is geworden. Hier zijn enkele van de vele voordelen:

 • Kosten: Gegevensopslag in de cloud is ongeveer vijf keer goedkoper per GB dan het opslaan van traditionele opslagapparaten.
 • Toegankelijkheid: Cloudopslag is gemakkelijk toegankelijk en stelt u in staat overal ter wereld verbinding te maken met uw gegevens. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding.
 • Schaalbaarheid: u kunt de opslagruimte vergroten door simpelweg uw betalingsplan te verhogen en meer bronnen aan te vragen.
 • Herstel: Met cloudopslag kunt u continue back-ups maken van uw gegevens op de cloudserver, waardoor u gemakkelijk verloren bestanden kunt herstellen. Voor persoonlijke cloudopslag moet u echter op afstand extra back-ups van uw bestanden maken in een openbare of privécloud.
 • Beveiliging: Cloudopslag is doorgaans veel veiliger dan traditionele vormen van opslag en biedt een grotere gegevensintegriteit. De meeste datacenters beschikken over meer beveiligingsprotocollen dan particuliere bedrijven, wat betekent dat uw gegevens doorgaans veiliger zijn.

Nadelen

Hoewel cloudopslag veel meer voordelen dan nadelen heeft, zijn er hier een paar die u moet kennen.

 • Goede internetverbinding: Om de opslag van cloudgegevens efficiënt te laten werken, hebt u een snelle internetverbinding nodig.
 • Software: U moet op elk apparaat de juiste software downloaden om toegang tot de gegevens te bestellen. Dit kan veel updates en coördinatie tussen apparaten betekenen.
 • Fysieke opslagapparaten: Bij sommige vormen van bedrijfsgerichte cloudsoftware moet u extra harde schijven gebruiken om de software te kunnen gebruiken. Dit kan de kosten aanzienlijk verhogen.
 • Gegevensbeveiliging: Dit is grotendeels van toepassing als u een privé- of persoonlijke cloudopstelling gebruikt. Als uw beveiligingsprotocollen niet correct zijn ingesteld, kunnen uw gegevens kwetsbaar worden voor hackers.

Cloudopslag versus cloud computing

Hoewel de twee misschien hetzelfde klinken, zijn ze heel verschillend.

Cloud opslag

Cloudopslag verwijst naar het gebruik van datacenters om uw gegevens, bestanden en informatie op afstand op te slaan. Servercloudopslag maakt gebruik van software om toegang te krijgen tot uw bestanden en nieuwe bestanden te uploaden naar de cloudserver.

Cloud computing

Cloud computing maakt on-demand toegang tot IT-diensten via internet mogelijk. Het is een pay-as-you-go-model waarmee u al uw computerbehoeften online kunt vervullen.

Zo vermijdt u dat u krachtige computers aanschaft en deze ter plaatse installeert. Het enige wat u hoeft te doen is de benodigde rekenkracht via een serviceprovider opgeven en opschalen.

Elke opdracht wordt op uw apparaten uitgevoerd en naar de serviceprovider verzonden. Alle gegevensverwerking gebeurt extern en vloeit vervolgens binnen enkele seconden terug naar uw apparaten.

Het is veel goedkoper dan traditionele rekenkracht en stelt u in staat uw computerbehoeften naar behoefte op te schalen.

Cloudopslagdiensten zijn uw aandacht waard

Hoe werkt cloudopslag als product? En welke past het beste bij u of uw bedrijf? Er zijn veel opties, maar dit zijn mijn aanbevelingen.

ik rij

iDrive is een lichtgewicht oplossing voor cloudopslag die u 5 TB opslagruimte biedt voor een vast bedrag van $ 52,12 per jaar. Het systeem is voorzien van 256-bit AES-codering en tweefactorauthenticatie die uw gegevens beschermt.

U kunt een onbeperkt aantal apparaten per account aansluiten, waardoor u snel gebruik kunt maken. En het beste van alles is dat de service compatibel is met Windows, macOS, iOS en Android.

pCloud

pCloud is een efficiënt en zeer inclusief cloudopslagplatform dat een naadloze overgang tussen systemen zoals Google Drive, OneDrive en DropBox mogelijk maakt.

Het kost tussen $ 4,99 en $ 9,99 per maand, waarbij het basisabonnement 500 GB opslagruimte biedt en het premiumabonnement 2 TB.

pCloud biedt personalisatie voor elk geüpload bestand en samenwerkingsbeheer, zodat u kunt beslissen wie toegang heeft tot wat op de virtuele schijf.

Het is gestroomlijnde en intuïtieve software die het gebruik van cloudopslag eenvoudig maakt. Bovendien werkt het op Windows-, MacOS-, iOS- en Android-apparaten.

LiveDrive

Het basisabonnement van LiveDrive geeft je onbeperkte opslag voor slechts $ 8,99 per maand. Met uw Premium-abonnement krijgt u 5 TB extra online harde schijfruimte om bestanden op te slaan waartoe u op elk gewenst moment toegang hebt.

Het is een zeer intuïtief systeem dat grootschalige gegevensopslag in de cloud mogelijk maakt en werkt op Windows-, macOS-, iOS- en Android-apparaten.

Afronden

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom cloudopslag de afgelopen jaren zo populair is geworden. Met deze technologie kunt u gegevens via internet opslaan en openen. U hoeft geen grote harde schijven meer aan te sluiten! Ze besparen geld, middelen en mankracht en bieden tegelijkertijd veel veiligere oplossingen voor gegevensopslag.

Dit geldt vooral in een tijd waarin cyberaanvallen bedrijven dwingen schaalbare en betaalbare oplossingen te vinden om hun gegevens veilig te houden.

Zodra u begrijpt hoe u de cloud moet gebruiken, worden de verschillende voordelen ervan duidelijker.

Dus als u uw bedrijf nog niet heeft geïntegreerd met cloudopslag, dan is dit het moment!