Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

HPE ProLiant MicroServer Gen10

Het MKB heeft intensief gebruik gemaakt van de microservers van HPE. De combinatie van lage instapkosten, kleine footprint en betrouwbare prestaties heeft het bedrijf een solide reputatie opgeleverd, en de gerespecteerde maar eerbiedwaardige ProLiant MicroServer Gen8 was in het verleden een bijzondere favoriet.

Dit model is echter een beetje verouderd en daarom heeft HPE het geüpdatet met de MicroServer Gen10, die een aanzienlijke prestatieverbetering biedt zonder het compacte formaat van zijn voorganger te vergroten.

Helaas is het nieuwere model niet zo aantrekkelijk als het oude apparaat. HPE heeft het elegante voorpaneel van geborsteld aluminium vervangen door een zwart plastic rooster met het al even onopvallende logo van het bedrijf. Ook is het statuslampje aan de voorkant verwijderd, wat een ongemakkelijke aanraking is. Fysieke beveiliging is goed; De klep is redelijk veilig en de schijfpositie kan worden vergrendeld en met een hangslot worden vergrendeld om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Het is net zo delicaat als het vorige model. Hij is zelfs iets kleiner dan de Gen8, waardoor hij nog beter is voor bedrijven met beperkte ruimte die hem in een kast of onder een bureau moeten opbergen.

De grootste verbeteringen vind je echter in de behuizing. De verouderde Gen8 Intel Celeron is vervangen door AMD’s X3000-serie Opteron APU’s, en er wordt overal gebruik gemaakt van snel DDR4 ECC UDIMM-geheugen: alle modellen beginnen bij 8 GB en kunnen worden geüpgraded naar 32 GB.

HPE ProLiant MicroServer Gen10 |  IT-PRO 2

Het instapmodel maakt gebruik van een 1,6GHz dual-core Opteron X3216 met vier Radeon R7 GPU-cores en ondersteunt DDR4-snelheden tot 1.600MHz. De volgende is de 1,8GHz quad-core/6-GPU X3418, die 2.400MHz DDR4 ondersteunt. We hebben de topklasse 2,1GHz quad-core X3421 getest, die het aantal GPU-cores verhoogt tot acht tegen een betaalbare adviesprijs van £ 465.

Opslag wordt geleverd via een ingebouwde Marvell 88SE9230-chip die de vier cold-swap SATA-schijfbays van de Gen10 aanstuurt (via Mini-SAS-connectoren). In tegenstelling tot de Gen8 hebben schijven van standaardformaat geen beugels nodig: om een ​​harde schijf te installeren, moet u de meegeleverde montageschroeven aan elke hoek bevestigen en ze vervolgens eenvoudig naar binnen schuiven totdat het lipje aan de voorkant op zijn plaats klikt. RAID-opties zijn identiek aan die van de geïntegreerde B120i van de Gen8 – de Marvell-chip ondersteunt mirrors, strips en RAID10 – en LFF-SFF-convertertrays worden als opties aangeboden.

Er is ook een vijfde SATA-poort voor de mediabay boven de schijfkooi. Je kunt deze uitrusten met een slanke optische drive of met de 7 mm SATA SSD montagekit.

Uitbreidingsmogelijkheden zijn verbeterd: het moederbord biedt een open PCI-E Gen3 x8-slot en een tweede x4-slot (hoewel dit alleen x1-snelheden ondersteunt). Het snellere slot is gecertificeerd voor HPE Smart Array SAS RAID-kaarten, waardoor gebruikers de MicroServer zelfs kunnen omzetten naar SAS-ondersteuning.

Het geheugen upgraden is een fluitje van een cent, aangezien de twee DIMM-slots aan de rechterkant vrij zijn. Het moederbord kan eenvoudig worden verwijderd door drie kabels eruit te trekken, een borgschroef los te draaien en de lade naar achteren te schuiven. De Opteron APU bevindt zich onder een passief koellichaam – alle koeling wordt gedaan door een behuizingsventilator van 10 cm. Kleine kantoren zullen waarderen hoe stil dit is: de SPLnFFT iOS-app op onze iPad registreerde slechts 42 dB op 1 meter afstand.

De enige teleurstelling bij de Gen10 is het ontbreken van de HPE iLO5 Remote Management-chip. Dit betekent dat de Intelligent Provisioning-functie niet wordt ondersteund, hoewel er geen problemen waren bij het opstarten van het systeem vanaf een Windows Server 2016 ISO en het binnen 30 minuten laden met de stuurprogramma’s.

HPE ProLiant MicroServer Gen10 |  IT-PRO 3

Voor Linux-gebruikers werkt HPE samen met ClearCenter om geselecteerde Gen10-modellen aan te bieden met een schijf van 1 TB, vooraf geïnstalleerd met ClearOS open source Linux-software. Dit biedt een overzichtelijke browsergebaseerde beheerconsole die naar onze mening gebruiksvriendelijk is. U kunt apps voor gateway-, DNS-, Active Directory- en firewallservices laden en toevoegen om antivirusbescherming, filtering van webinhoud en meer te bieden. De communityeditie is gratis. Met de betaalde Home- en Enterprise-edities kunt u van de MicroServer een alles-in-één enterprise-server maken met toegang tot meer dan 300 apps.

De extra prestaties, grotere opslagcapaciteit en veelzijdigere opslagopties van de HPE ProLiant MicroServer Gen10 maken het een uitstekende keuze voor prijsbewuste kantoren die op zoek zijn naar hun eerste server.