Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Huawei Mate 30 wordt mogelijk gelanceerd zonder gelicentieerde Android

De Huawei Mate 30 wordt op 18 september in München onthuld, met of zonder een door Google gelicentieerde versie van Android aan boord. Uit opmerkingen van anonieme vertegenwoordigers van Huawei en Google blijkt dat Huawei’s volgende grote smartphone een game-changer zou kunnen zijn. Bronnen die bekend zijn met de zaak suggereren dat het evenement doorgaat zoals gepland, maar zonder te specificeren wanneer de telefoon in de verkoop gaat.

De timing van de verkoop van deze telefoon is cruciaal. Een woordvoerder van Google sprak deze week met Reuters en suggereerde dat de Huawei Mate 30 niet verkocht kon worden met de gelicentieerde versie van Android van Google vanwege de handelsoorlog van de Amerikaanse regering met China*. Dit betekent dat de telefoon niet mag opstarten in de Google Play App Store of een van de vele apps en services die door Google zijn gemaakt.

* ZIE HIER: Hoe Huawei tot nu toe met het Amerikaanse verbod is omgegaan

Omdat Android echter open source-software is, zou Huawei de Amazon-route kunnen volgen. Ze zouden een reeks Android-apparaten kunnen maken en apparaten kunnen blijven verkopen met toegang tot alternatieve app-winkels. Aan de andere kant mag, zoals contracten met de Open Handset Alliance bepalen, geen enkel OHA-lid mobiele telefoons maken op basis van Android-vorken.

Stel je in plaats daarvan een Huawei-apparaat voor met AOSP: het Android Open Source Project, een superbasisversie van Android, aangevoerd door Huawei’s launcher. Dat zal waarschijnlijk niet zijn wat de Huawei Mate 30 presenteert, maar we zullen zien.

“Huawei zal het Android-besturingssysteem en het ecosysteem blijven gebruiken als de Amerikaanse overheid dit toestaat”, aldus Huawei-woordvoerder Joe Kelly. “Anders blijven we ons eigen besturingssysteem en ecosysteem ontwikkelen.”

Ondertussen gaan er geruchten dat Huawei een eigen relatief goedkope smartphone heeft met een eigen Huawei OS: ARK. Huawei heeft meerdere malen gesuggereerd dat het ARK-besturingssysteem niet bedoeld is voor consumententoestellen en dat het gebruik van Android een risico blijft. De omstandigheden kunnen echter veranderen en drastische tijden kunnen ertoe leiden dat Huawei drastische maatregelen moet nemen.