Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Intel levert 14nm Core M Broadwell-chips aan leveranciers

Intel is begonnen met het verzenden van zijn eerste 14-nanometerprocessors op basis van de Broadwell-architectuur naar fabrikanten, en de chips zouden tegen het einde van het jaar in systemen moeten verschijnen.

De nieuwe Broadwell-Y Core M-chips zijn bedoeld om een ​​nieuwe generatie tablets en ultradunne laptops te introduceren zonder ventilatoren voor koeling. Intel zei dat de processors zullen worden gebruikt in een reeks servers, pc’s, tablets en mobiele en verbonden (Internet of Things) apparaten.

De introductie van de nieuwe chips verliep echter niet zonder problemen. Verwacht werd dat Intel vorig jaar Broadwell-chips zou uitbrengen, maar de kwaliteitscontrole zorgde voor vertragingen. De eerste systemen met Core M-processors komen pas later dit jaar beschikbaar. Er wordt verwacht dat de grotere beschikbaarheid in het eerste kwartaal van 2015 zal beginnen.

De op Broadwell gebaseerde chips maken gebruik van tri-gate-transistoren van de tweede generatie (FinFET), die volgens het bedrijf “toonaangevende kracht, prestaties, dichtheid en kosten per transistor” bieden. Deze transistors hebben minder vinnen die dichter bij elkaar zijn geplaatst om de componentdichtheid te vergroten. Deze transistors zijn ook als kubussen in een 3D-opstelling gestapeld.

Het bedrijf zei ook dat zijn architecten en chipontwerpers meer dan het dubbele van het thermische ontwerppunt bereikten in vergelijking met de vorige generatie, terwijl ze vergelijkbare prestaties en een verbeterde levensduur van de batterij lieten zien bij een 60 procent lager inactief vermogen.

Omdat de processors zonder ventilatoren kunnen draaien, wordt verwacht dat pc-fabrikanten nu Core M-apparaten kunnen ontwikkelen die zo dun zijn als 7,2 mm. Broadwell is een miniaturisatie van Haswell – het tick-tock-ontwerpmodel van Intel – en is 50 procent kleiner en 30 procent dunner dan Haswell. Het gebruikt ook vijf watt, vergeleken met de 10 watt van Haswell.

“Het geïntegreerde model van Intel, dat onze ontwerpexpertise combineert met het beste productieproces, stelt ons in staat betere prestaties en een lager energieverbruik te leveren aan onze klanten en consumenten”, aldus Rani Borkar, vice-president en algemeen manager productontwikkeling bij Intel.

“Deze nieuwe microarchitectuur is meer dan een opmerkelijke technische prestatie. Het toont het belang aan van onze outside-in ontwerpfilosofie, waarbij we ons ontwerp aanpassen aan de eisen van de klant.”