Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Je kunt virussen vinden in een app met meer dan 100 miljoen downloads

Het feit dat een applicatie meer dan 100 miljoen downloads heeft, is geen garantie dat deze vrij is van malware, en onderzoekers van Kaspersky hebben dit onlangs aangetoond.

Dit is de CamScanner-app die wereldwijd wordt gebruikt om documenten te fotograferen, tekst te extraheren en PDF-bestanden te maken.

De fout lag niet bij de ontwikkelaars van CamScanner, maar alleen bij het weergeven van advertenties in de gratis versie, een advertentiebibliotheek die een kwaadaardige module bevatte genaamd Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n. De module extraheert een andere kwaadaardige module en voert deze uit uit een gecodeerd bestand dat is opgenomen in de bronnen van de applicatie, en bevat een Trojan-downloader die aanvullende kwaadaardige modules downloadt, afhankelijk van de huidige acties van de ontwikkelaars. Een applicatie met deze kwaadaardige code kan bijvoorbeeld opdringerige advertenties weergeven en gebruikers registreren voor betaalde abonnementen.

Bepaalde gebruikers van de app hebben opmerkingen op Google Play geplaatst die wijzen op verdacht gedrag en momenteel is dit in de Android-wereld niet langer het geval (de niet-gratis versie is nog niet beschikbaar omdat deze advertentiebibliotheek nog niet is gebruikt).

Ze zeggen op kaspersky.com dat de ontwikkelaars de kwaadaardige code hebben geëlimineerd met de nieuwste CamScanner-update, maar op elk apparaat kunnen verschillende versies zijn geïnstalleerd, dus het risico bestaat nog steeds voor iedereen die de app op de telefoon blijft gebruiken.

Elke applicatie, zelfs een applicatie van een officiële winkel met een goede reputatie en miljoenen positieve recensies, kan van de ene op de andere dag malware worden. Wees dus altijd waakzaam.

Je vindt virussen in een app met meer dan 100 miljoen downloads 2Je vindt virussen in een app met meer dan 100 miljoen downloads 3