Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Microsoft versus Windows XP

Microsoft is een bedrijf dat steeds meer bereid is hard te spelen om te voorkomen dat de fouten uit het verleden worden herhaald. De laatste tijd migreren gebruikers van de Hotmail-webmailservice in plaats daarvan naar het online Outlook-product van Microsoft, of ze nu willen vertrekken of niet. Momenteel is het bedrijf bezig zijn MSN Messenger-service – die net als Hotmail al tien jaar dienst doet – stop te zetten om zijn klantenbestand naar Skype te verplaatsen.

Gezien het feit dat Microsoft ongeveer 8,5 miljard dollar voor Skype heeft betaald in een deal die in mei 2011 werd aangekondigd, is het begrijpelijk dat het bedrijf hiervan zou willen profiteren (zoals blijkt uit de integratie met de Office 365-service). Dit betekent dat Peter niet alleen wordt beroofd, maar ook van de straat wordt gehaald om Paul te betalen.

Er zijn in het verleden verschillende methoden geprobeerd, sommige met de spreekwoordelijke wortel, andere met de spreekwoordelijke stok.

migratie

Onder de vele dreigende schaduwen over Microsoft is het echter moeilijk te negeren dat het bedrijf er historisch gezien niet in is geslaagd grote aantallen klanten naar nieuwere versies van zijn producten te migreren. Apple heeft dit goed gedaan, waardoor zelfs nieuwe iPads die minder dan een jaar na de vorige zijn uitgebracht, een must-have zijn geworden. Microsoft doet dit botweg niet.

Er zijn in het verleden verschillende methoden geprobeerd, sommige met de spreekwoordelijke wortel, andere met de spreekwoordelijke stok. Maar de gebruikersbasis van zowel Windows XP als Office 2003 – een paar producten die de afgelopen tien jaar hun waarde hebben verdiend, ongeacht het soort geschenk – is traag bijgewerkt. De redenering? De producten die ze gebruiken doen wat ze moeten doen. Dus waarom veranderen?

Toch is Windows XP een lastig product voor Microsoft. Als het de korte bloei van de netbookmarkt met de lancering van de Eee PC niet verkeerd had begrepen, had het er misschien eerder mee kunnen stoppen. Netbooks kwamen echter van de grond in een tijd dat het toenmalige besturingssysteem van Microsoft het drukst was: Windows Vista. Een product dat volkomen ongeschikt is voor lichtere systemen, de technologiegigant uit Redmond had geen andere keuze dan XP af te stoffen en er meer leven in te blazen. Daarom moesten ook de steunplannen worden uitgebreid.

Het was al Windows 7 dat het migratieprobleem voor Microsoft eindelijk wist op te lossen. Het bedrijf bood uiteindelijk een besturingssysteem aan waar mensen eigenlijk naar wilden upgraden. Uit statistieken van StatCounter blijkt dat Windows 7 in april 2013 53,98 procent van het wereldwijde besturingssysteemgebruik vertegenwoordigde, terwijl Windows XP nog steeds 21,6 procent bedroeg. Zorgwekkend voor Microsoft is dat Windows 8 met slechts 4,74 procent achter Mac OS en Windows Vista aanloopt. Nog zorgwekkender voor Microsoft is dat het aandeel XP-gebruikers onder zakelijke klanten nog hoger is. Ovum schat zelfs dat 28 procent van de zakelijke Windows-gebruikers hieraan heeft voldaan.