Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Mogelijk moet Huawei de Mate 30 starten zonder Google Apps

Deze site kan partnercommissies verdienen via de links op deze pagina. Gebruiksvoorwaarden.

Huawei brengt elk najaar een nieuwe smartphone uit de Mate-serie uit, die doorgaans in grote aantallen wordt verkocht. Dit jaar zijn de zaken echter veel onzekerder. Huawei is van plan de Mate 30-serie op 18 september in Duitsland te onthullen, maar het Amerikaanse handelsverbod blijft van kracht. Volgens een rapport van Reuters betekent dit dat de Mate 30 geen Google-diensten zal hebben, wat problemen zou kunnen veroorzaken voor Huawei.

Kort nadat de huidige Amerikaanse regering aan de macht kwam, begonnen de problemen voor het in China gevestigde Huawei. De plannen van het bedrijf om de Mate 10 begin 2018 aan AT&T en Verizon te verkopen gingen onder politieke druk niet door. Bij de aankondiging van de Mate 20 koos Huawei ervoor om de telefoon helemaal niet in de VS uit te brengen. De spanningen tussen de VS en China zijn het afgelopen jaar toegenomen als gevolg van een handelsoorlog. Gezien de nauwe banden van Huawei met de Chinese overheid heeft de Amerikaanse regering er ook aan gewerkt om het bedrijf uit de running te krijgen om 5G-infrastructuur in te zetten.

De VS stapten eerder dit jaar over op kernenergie door Huawei toe te voegen aan de entiteitenlijst van het ministerie van Handel. Dit onderscheid betekent dat in de VS gevestigde bedrijven technologie niet aan Huawei kunnen verkopen of in licentie kunnen geven, tenzij ze specifieke goedkeuring van de overheid hebben. Google, dat het open source Android-platform ontwikkelt, was een van de meest prominente bedrijven die de banden met Huawei verbrak.

Mogelijk moet Huawei de Mate 30 starten zonder Google Apps 2

Huawei heeft zijn opvouwbare telefoon uitgesteld als onderdeel van het exportverbod.

Terwijl Huawei belooft dat zijn bestaande telefoons Android-updates zullen blijven ontvangen, zijn toekomstige telefoons een andere zaak. Een Google-medewerker waarmee Reuters contact heeft opgenomen, bevestigde dat het bedrijf momenteel geen nieuwe apparaten voor Huawei kan certificeren. Dat betekent dat de Mate 30 van start kan gaan zonder Google-apps zoals Gmail, Google Maps en het Play Store-ecosysteem.

Huawei heeft momenteel een tweede uitstelperiode van 90 dagen om Amerikaanse bedrijven te helpen verdere zakelijke relaties op te bouwen. Huawei kan tijdens de vertraging echter geen nieuwe aanbiedingen vervalsen. Dit betekent dat er geen nieuwe, door Google gecertificeerde telefoons beschikbaar zijn. Google en andere bedrijven hebben licenties aangevraagd om aan Huawei te leveren, maar het ministerie van Handel heeft er nog geen goedgekeurd.

Zonder Google-certificering blijft Huawei zitten met de open source-onderdelen van Android en de software die het kan maken. Dit is niet het einde van de wereld voor zijn geboorteland China. Google-services werken daar sowieso niet. Het is echter onwaarschijnlijk dat een Mate 30 zonder Google-apps in enig ander deel van de wereld zal worden verkocht.

Lees nu: