Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Nederlanders willen controleren of Windows 10 niet meer gegevens verzamelt dan nodig is

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens uit verdere twijfels over Windows 10 en de bescherming van de privacy van zijn gebruikers. Zelfs als hun inschattingen verkeerd zijn, is het de schuld van Microsoft.

Windows 10 heeft aanzienlijke veranderingen geïntroduceerd in de manier waarop Microsoft-software vandaag de dag wordt gebouwd en getest. Windows-ontwikkelaars gebruiken al lang verschillende telemetriemechanismen om hun software te testen – herinnert iemand zich de Dr. Watson-applicatie? – maar ze zijn nog nooit zo… nauwkeurig geweest.

Windows 10 heeft momenteel vier ontwikkelingskanalen. De eerste drie – Fast Ring, Slow Ring en Release Preview – zijn Windows Insiders voor programmaleden. Dit zijn toekomstige, experimentele versies van Windows, en Insiders hebben de taak deze te testen. Deze edities rapporteren aan Microsoft over bijna alles wat we op de computer doen. De laatste, vierde, is de productieversie van het systeem en dus bedoeld voor gewone gebruikers. Deze is ook uitgerust met een verscheidenheid aan telemetriesensoren.

Deze verzamelen echter geen gegevens over de gebruiker, maar alleen over het werk van het systeem zelf. Dus elke keer dat er iets misgaat, verzamelt Windows 10 op de achtergrond informatie over dit onderwerp en stuurt deze naar de technici van Microsoft. Dit is een nuttig mechanisme voor het bedrijf. Hierdoor komt hij er al snel achter dat het door de klant gebruikte systeem een ​​specifiek defect vertoont dat direct verholpen moet worden. Er is alleen één probleem: dit mechanisme kan niet gemakkelijk worden uitgeschakeld. Voor een gemiddelde gebruiker is dit simpelweg onmogelijk.

Geen wonder dat er twijfels rijzen.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Ierse Data Protection Commission gevraagd onderzoek te doen naar de gegevensverzameling van Windows 10. Waarom precies? Microsoft, met hoofdkantoor in Dublin, valt onder de jurisdictie van deze Commissie. Het is niet de eerste keer dat een Nederlands bureau deze twijfels uit. Onder invloed van een soortgelijke applicatie uit 2017 werd de initiële opstartwizard gedeeltelijk aangepast door Microsoft vanuit Nederland. De vertegenwoordiger van het bedrijf uitte opnieuw de wens om mee te werken in een verklaring aan TechCrunch.

Het bureau heeft geen probleem met telemetrie. Hij heeft echter twijfels over de hoeveelheid verzamelde data. En ik zal controleren of Windows 10 niet meer gegevens verzamelt dan nodig is voor het onderhoud ervan. Als ze daadwerkelijk iets vinden, kan Microsoft een boete van maximaal 4 procent krijgen wegens het overtreden van de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. de wereldwijde jaarlijkse impact ervan.

Ik wed dat ze niets zullen vinden. Maar dat is de schuld van Microsoft.

Ik weet niet meer welke gelegenheid, maar ik herinner me dat ik in het verleden telemetrie verdedigde in Windows 10. Het is een goed idee. Dit werkt echter duidelijk niet, omdat het het bedrijf nooit bevrijdt van verdenkingen of zelfs beschuldigingen, goed of fout.

Het argument ‘iedereen gaat het toch uitzetten’ kan in het begin enige waarde hebben. Tegenwoordig vind ik echter dat de keuze altijd aan de gebruiker moet liggen. En Microsoft kan nog steeds rekenen op een stevige basis aan testers, niet alleen binnen het Windows Insider-programma. Het is uiterst twijfelachtig of bijna alle 700 miljoen actieve gebruikers Windows-telemetrie onmiddellijk zullen uitschakelen. Vooral omdat het in ieder geval theoretisch onschadelijk is en daarom standaard kan worden geactiveerd.

Hoe verschilt telemetrie van privégegevens?

Precies. Waarom schaadt de ene vorm van gegevensverzameling ons en een andere die ons minder interesseert? In tegenstelling tot privégegevens hebben telemetriegegevens geen betrekking op ons. We vinden geen informatie uit onze documenten of persoonlijke gegevens, maar informatie blijft na het aansluiten van Kindle Paperwhite hangen aan een USB-poort, een pc met die en die configuratie. “Hoe weten we dat? Hoewel Microsoft ons niet toestaat de telemetriemechanismen van Windows 10 gemakkelijk uit te schakelen, kunnen we in ieder geval wel zien welke informatie wordt gedeeld.

Om dit te controleren, gaat u naar Instellingen onder Privacy en vervolgens naar het gedeelte Diagnostische gegevens en controles. Daar kunt u klikken op Viewer voor diagnostische gegevens openen. Het bestand dat ons wordt getoond, is gemaakt in XML-structuur. We hebben daarom enige IT-kennis nodig om te begrijpen wat het inhoudt. Met deze tool kunnen we ook telemetriegegevens van Microsoft-servers van onze computer verwijderen.

Windows 10 verzamelt ook persoonlijke gegevens.

Gelukkig kan dit worden uitgeschakeld en zijn de meeste controversiële instellingen standaard uitgeschakeld. Microsoft doet het op dit vlak erg goed. Wanneer u uw computer of een nieuw geïnstalleerd systeem voor het eerst opstart, begroet de wizard u met een reeks borden die duidelijk uitleggen wat de instelling is, welke gegevens worden verzameld en of we ermee akkoord gaan. Het bord kan niet opzettelijk of per ongeluk worden weggelaten.

Ook kent het systeem zeer uitgebreide (misschien te uitgebreide) privacy-instellingen. Wij kunnen beslissen wat het systeem over ons verzamelt, maar ook welke individuele applicaties dat kunnen doen. Elk van de instellingen wordt in detail beschreven. Het is moeilijk om het bedrijf hier te bekritiseren.

Keuze is de sleutel.

En het argument dat ik maakte over het nut van telemetrie verliest zijn betekenis en betekenis. Microsoft heeft al een gigantische Windows 10-gebruikersbasis en hoeft ons nergens toe te dwingen. Het bedrijfsmodel van dit bedrijf omvat het beschermen van mijn digitale veiligheid. Er zijn geen problemen geweest, dus ik vertrouw erop dat de telemetriegegevens die vanaf mijn pc worden verzonden mijn belangen niet schaden.

Niettemin moet elke gebruiker zelf beslissen over dit niveau van vertrouwen. Ten slotte zouden al deze controverses, FUD’s, redelijke vermoedens en al het andere kunnen worden vermeden met een simpele knop, zelfs standaard ingeschakeld: Telemetriegegevensverzameling in-/uitschakelen. En dus achtervolgt de affaire de affaire. Bovendien, wie weet blijkt dat ons vertrouwen misplaatst is. Het onderzoek van de Commissie zal eindigen met een pijnlijke financiële boete voor Microsoft en een les voor ons allemaal.