De Toshiba Portégé R30-A-13C biedt veel poorten, goede prestaties, een solide batterijduur en een hoog niveau van repareerbaarheid. Is het te mooi om waar te zijn voor een prijs van ruim € 1000,-?
Beste voor het bedrijfsleven?
Haal de R30 uit de doos en je beschikt over een reeks poorten die je op een dunnere Ultrabook niet aantreft. De linkerrand heeft naast HDMI- en D-SUB-uitgangen 2 x USB 3-poorten. Aan de rechterkant bevindt zich een ouderwetse dvd-brander, een SDXC-kaartsleuf, een audio-aansluiting en een Gigabit Ethernet-poort. Er is ook een Kensington-slotpoort naast een smartcardlezer.
Open het 13-inch scherm en er staat een blauw trackpoint in het midden van het morsbestendige toetsenbord dat naar je staart. Het is gecombineerd met twee discrete knoppen.
Aan de onderkant van de laptop bevindt zich een dockingpoort, wat nogmaals de mogelijkheid benadrukt om hem als desktopvervanger te gebruiken.
Het is mogelijk om in slechts een paar stappen de batterij te verwijderen en toegang te krijgen tot andere interne onderdelen. De harde schijf kan worden vervangen en één van de twee geheugenslots is vrij. Deze computer kan maximaal 16 GB RAM opslaan. IT-beheerders dromen van reparatie- en upgrademogelijkheden.
De compromissen
De eindgebruikerservaring is niet zo indrukwekkend. De problemen beginnen bij het grote chassis. Met zijn gewicht van 1,5 kg is de Portégé een paar honderd gram zwaarder dan duurdere Ultrabooks. Toshiba moest ook een chassis van 27 mm dik gebruiken om alle onderdelen te kunnen monteren. Daarom is het 10 mm dikker dan ultradunne concurrenten. Als draagbaarheid hoog op uw prioriteitenlijst staat, is dit niet de machine voor u.
Ook de bouwkwaliteit is verdacht. Toshiba beschikt over een magnesium chassis, honingraatstructuur en valtests, maar er is geen paneel dat voorkomt dat de desktop kromtrekt als we tegen de achterkant van het scherm drukken. Ook in de polssteun zit veel flexibiliteit.
Ergonomische problemen ontstaan bij het typen. De Scrabble-tegeltoetsen zijn breed, maar te kort en hebben een beperkte verplaatsingsafstand. Dit maakt het typen ongemakkelijk omdat de toetsen nauwelijks ingedrukt voelen en de plastic klikken vervelend zijn. Wij zouden dit niet de hele dag willen gebruiken.
Het trackpoint en touchpad zijn responsief en gemakkelijk te gebruiken. Het touchpad heeft twee geïntegreerde knoppen, en die werken prima – hoewel de metalen balk eronder, gebruikt voor de statuslampjes, in eerste instantie verwarrend was.
Een minder belangrijke factor is het uiterlijk van de machine. De R30 is saai. Toshiba heeft voor de buitenkant plastic gebruikt met een nauwelijks zichtbaar geborsteld metalen patroon en de deksel is glad.
Voel de kracht
De Portégé lost zichzelf op als het om prestaties gaat. Aangedreven door een Intel Core i5-4200M, heeft het Haswell-onderdeel een respectabele kloksnelheid van 2,5 GHz en een Turbo Core-piek van 3,1 GHz. De twee kernen zijn Hyper-Threaded en gaan gepaard met 4 GB geheugen.
Het benchmarkresultaat van de Toshiba 71 ligt achter bij de Dell Latitude E7440, maar ligt voor op de meeste andere ultrabooks en hybrides. Deze partituur vertelt niet het hele verhaal. De 3D- en videoweergaveresultaten van Toshiba [47 und 55] zijn slecht en wijzen op de grafische zwakheden van het apparaat. De 85 en 92 punten van de Portégé in iTunes en Photoshop laten echter zien dat de taken minder intensief zijn. Kortom, het is genoeg kracht voor de meeste werktoepassingen, maar high-end toepassingen zullen te veel zijn voor deze machine.
Het nadeel was lawaai en hitte. We merkten hinderlijk ventilatorgeluid op toen de Portégé veeleisende software draaide. De ventilatieopening aan de linkerkant pompte tijdens stresstests brandende lucht naar buiten – geen verrassing toen de processor een maximale temperatuur van 87°C bereikte. Deze ventilatieopening zal in ieder geval niet in de weg zitten als de meeste mensen een USB-muis gebruiken, en we zijn blij dat de rest van de behuizing niet warm is geworden.
De harde schijf van 320 GB biedt voldoende ruimte voor een zakelijke notebook, maar de sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 103 MB/s en 98 MB/s zijn slecht. Dit betekent lange laadtijden en een gemiddelde opstarttijd van 15 seconden als de snelle opstartoptie van Windows is ingeschakeld. Wij adviseren deze instelling te behouden, anders wordt de opstarttijd verdrievoudigd.
Voor het overige zijn de interne onderdelen van de Toshiba indrukwekkend. Er zijn nog maar weinig laptops met dvd-drives en de connectiviteit omvat Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0 en een toekomstbestendige dual-band 802.11ac Wi-Fi-chip. Er is een TPM 1.2-module en een 2 megapixel webcam.