Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat doet scrolllock?

Heb je je ooit afgevraagd wat scrolllock doet? Ja, ik ook. Je vindt het op de meeste toetsenborden, hoewel de meeste mensen het nooit gebruiken.

Voor de meeste doeleinden vervangt de computermuis Scroll Lock. Gelukkig werpt dit artikel licht op het gebruik ervan en meer.

Wat doet scrolllock??

Deze toets, te vinden op pc-toetsenborden, schakelt tussen scrollende en niet-scrollende modi. Indien ingeschakeld, scrollen de pijltoetsen door het scherm, ongeacht de huidige cursorpositie.

Hierdoor scroll je efficiënt door tekst en scherminhoud. Als u bijvoorbeeld 300 regels heeft en uw scherm toont er slechts 50 tegelijk, kunt u met deze schakelaar hele pagina’s omzeilen, om nog maar te zwijgen van individuele regels.

Scroll Lock converteert de pijlen omhoog en omlaag van enkele lijnbewegingen naar paginagrote sprongen.

Het wordt tegenwoordig vaker gebruikt met Excel. Als de scrollvergrendeling is uitgeschakeld, kunt u de pijltoetsen gebruiken om tussen verschillende cellen te bewegen. Maar als het aan staat en je op de pijl drukt, beweegt de hele pagina en verandert de cursor geen cellen.

Gelukkig kun je het configureren als een programmasnelkoppeling in Windows 10. Of u kunt het opnieuw toewijzen voor meer praktische doeleinden.

Hoe u de Scroll Lock-toets opnieuw kunt toewijzen

Met het gratis PowerToys-hulpprogramma van Microsoft voor Windows 10 kunt u de Scroll Lock-toets eenvoudig opnieuw toewijzen aan een andere toets of systeemfunctie. Opnieuw toewijzen betekent dat wanneer u op Scroll Lock drukt, het iets doet wat u zegt. Je kunt het dus voor veel verschillende taken gebruiken, zoals:

Volume dempen/opheffen

Met de knop past u snel het volume op uw apparaat aan door de audio-uitvoer te stoppen of te activeren. Dit is vooral handig als u uw computer moet dempen om een ​​oproep te beantwoorden.

Media afspelen/pauzeren

Deze tuimelschakelaar configureert uw media op dit moment. Als u bijvoorbeeld een YouTube-video afspeelt die verborgen is op een achtergrondtabblad, kunt u op de afspeel-/pauzeknop drukken om deze te pauzeren en nogmaals op de knop drukken om te hervatten.

Dit is handig als u vaak naar muziek op uw computer luistert. U kunt op de schuifknop tikken om een ​​nummer te pauzeren en er vervolgens nogmaals op tikken om het af te spelen.

Slaap

De slaapmodus vermindert het energieverbruik, zorgt ervoor dat uw pc sneller opstart en brengt u meteen terug naar waar u was gebleven. Gegevensverlies is geen probleem, omdat er automatisch een back-up van uw gegevens wordt gemaakt met Windows. Een enkele tik op het opnieuw toegewezen Scroll Lock-pictogram activeert deze pauze in uw werk.

Caps Lock

Met deze schakeltoets, die zich aan de linkerkant van een toetsenbord bevindt, kunnen gebruikers hoofdletters genereren. Gebruikers hoeven niet herhaaldelijk op de Shift- en lettertoetsen te drukken.

Als u per ongeluk Caps Lock de hele tijd indrukt, kunt u dit uitschakelen en in plaats daarvan toewijzen aan de Scroll Lock-toets.

Browser-update

Als u deze knop gebruikt, wordt de huidige pagina waarop u zich bevindt opnieuw geladen. Als u er één keer op drukt, wordt de huidige webpagina snel opnieuw geladen.

Als een van deze alternatieve toepassingen van de Scroll Lock-toets u goed in de oren klinkt, kunt u als volgt de functie opnieuw toewijzen. Download en start eerst Microsoft PowerToys. Selecteer vervolgens in de zijbalk. Dan klikken.

Klik op het plusteken in het venster om een ​​snelkoppeling toe te voegen.

Aan de linkerkant moet u de scroll lock-toetsencombinatie definiëren die u opnieuw toewijst. Klik op en druk vervolgens op de bladertoets.

Selecteer in het menu aan de rechterkant de functie of knop die u aan de rolvergrendeling wilt toewijzen. U kunt bijvoorbeeld hieronder kiezen.

Een programma starten met de Scroll Lock-toets

U kunt Scroll Lock ook gebruiken als onderdeel van een sneltoetscombinatie om een ​​programma te starten.

Maak eerst een snelkoppeling naar het programma dat u wilt uitvoeren en plaats deze op het bureaublad. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en selecteer Eigenschappen.

Klik op het vakje op het tabblad Snelkoppeling en selecteer vervolgens Rolvergrendeling. Windows wordt automatisch in het veld ingevoegd.

Klik om het venster te sluiten. Telkens wanneer u op het pictogram drukt, start het programma dat het vertegenwoordigt.

Afronden

Vroeger was het belangrijk om te weten hoe je Scroll Lock moest gebruiken. Als u nu weet hoe u er een nuttig pc-sleutelslot van kunt maken, zal dit hopelijk een nieuw gebruiksgevoel opleveren. Je vraagt ​​je misschien zelfs af hoe je ooit zonder hen hebt geleefd.