Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat is 5G? Alles wat u erover moet weten

Let op: Het volgende artikel zal je helpen: Wat is 5G? Alles wat u erover moet weten

Ik denk dat u het met mij eens zult zijn als ik zeg:

4G heeft videostreaming, videobellen en gamen zoveel leuker gemaakt dan 3G.

Maar nu moet het weg.

Er komt iets beters naar de stad – en het heet 5G.

Wat is 5G precies?

Welnu, het is cellulaire technologie van de vijfde generatie. En het presteert beter dan 4G op de drie belangrijkste parameters: snelheid, latentie en betrouwbaarheid.

5G kan een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden openen, zoals slimme steden, efficiëntere zelfrijdende auto’s, betere huisautomatisering, foutloze 4K-livestreaming en nog veel meer.

Nu vraag je je misschien af:

Nou, het punt is:

5G is al uit!

Volgens 5G-statistieken waren er in het eerste kwartaal van 2020 wereldwijd al 63,6 miljoen 5G-verbindingen.

Dit is hoe het gebeurde:

11 april 2019 was de releasedatum van Verizon voor 5G in twee steden: Chicago en Minneapolis. Nu kun je genieten van Verizon 5G met Motorola Z3 met de 5G Moto Mad en Samsung’s Galaxy S10 5G.

Tegen het einde van dit jaar is Verizon van plan zijn 5G-netwerk uit te breiden naar 19 extra steden, waaronder Atlanta, Dallas en Washington, DC.

Sprint lanceerde op 30 mei zijn 5G-netwerk in Atlanta, Dallas, Houston en Kansas City. Je hebt LG’s nieuwe V50 ThinQ nodig om Sprint’s 5G te gebruiken.

Een andere wereldwijde aanbieder, AT&T, heeft zijn 5G-netwerk ingeschakeld in verschillende steden in de VS. Het bedrijf biedt momenteel echter geen 5G-telefoons aan. De enige manier om 5G te gebruiken is door een 5G Netgear Nighthawk mobiele hotspot te gebruiken.

Andere landen waar 5G is uitgerold zijn onder meer Zwitserland, Groot-Brittannië, China en Zuid-Korea.

Swisscom is de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die 5G aanbiedt. De lancering werd op 10 april gevierd in Zürich.

Vervolgens konden Britse consumenten op 30 mei 2019 voor het eerst kennismaken met 5G, toen EE 5G uitrolde in zes steden in het hele land.

In China werd Shanghai de eerste stad die 5G ontving, allemaal dankzij staatstelecommunicatieprovider China Mobile.

Interessant is dat Zuid-Koreaanse providers, waaronder KT Corp en SK Telecom, op dezelfde dag als Verizon – 11 april 2019 – de 5G-schakelaar omdraaiden.

Waarom hebben we 5G nodig?

Toen 4G uitkwam, was iedereen enthousiast – en dat is begrijpelijk.

In testomgevingen werd een snelheid van rond de 1GB gemeten, wat eigenlijk best snel is.

Helaas hebben we deze snelheden nooit gehaald.

Als je zelfs maar de helft van de topsnelheid bereikt, mag je jezelf gelukkig prijzen.

Daar:

De gemiddelde 4G-downloadsnelheid tijdens het snelste uur in de top 4G-landen – zoals Zuid-Korea en Zwitserland – schommelt rond een schamele 55 Mbps. (Dat is 20 keer minder dan de beloofde snelheid!)

Dit roept de vraag op:

Waarom maken we niet optimaal gebruik van 4G?

Een deel van de reden is.

Miljoenen en miljoenen apparaten maken gebruik van de 4G-band (2-6 GHz) – en er komen er elke dag duizenden bij. Een extreem hoog aantal apparaten per meter betekent minder snelheid.

Wat is dan de oplossing?

Het uitbreiden van het spectrum kan het probleem helpen oplossen – en dat is precies wat 5G kan doen.

Het maakt gebruik van voorheen ongebruikte radiomillimeterbanden in het bereik van 30 GHz tot 300 GHz.

Bovendien kan de 5G-frequentie tot 10 keer meer gelijktijdige verbindingen verwerken dan 4G, waardoor het een geweldige optie is voor drukke steden.

En het leukste eraan is:

De 5G-internetsnelheden zullen rond de 10 Gbps liggen – dat is bijna 2000 keer de beste gemiddelde 4G-snelheid in de snelste 4G-landen! Om dit in perspectief te plaatsen: met 5G kun je in slechts enkele seconden een Full HD-film downloaden.

Maar dat is niet alles.

5G heeft nog steeds een troef in petto:

Het vermindert de latentie.

Latency meet de tijd die een datapakket nodig heeft om van het ene punt naar het andere te reizen. Hoe lager de latentie, hoe beter de algehele connectiviteit. De implicaties zijn talrijk en we bespreken ze hieronder in meer detail.

De huidige 4G-netwerken hebben een latentie van maximaal 50 milliseconden bij een gemiddelde verbinding, wat betekent dat gegevens niet in realtime worden verzonden. Daarentegen zou de responstijd met 5G kunnen dalen tot slechts 1 milliseconde – een vertraging die zo klein is dat mensen het niet eens merken.

Met andere woorden: je kunt vrijwel direct een 4K-video bekijken!

Hoe werkt 5G?

5G maakt gebruik van millimetergolven, die enorme hoeveelheden gegevens met zeer hoge snelheden kunnen verzenden.

Deze golven hebben echter twee nadelen:

Ten eerste kunnen ze slechts korte afstanden afleggen.

Ten tweede kunnen ze niet door gebouwen en bomen dringen.

Het goede nieuws is echter dat telecommunicatiebedrijven dit probleem eenvoudig kunnen oplossen door meerdere kleinere cellen te gebruiken.

De sleutelwoorden hier zijn en .

De hoogte van de antenne die een bepaalde band nodig heeft, hangt af van de golflengte – en de formule om deze te berekenen is:

Hoogte antenne = (1/4) X golflengte

Millimetergolven hebben een zeer korte golflengte, dus 5G vereist veel kleinere basisstations dan 4G. Omdat deze golven slechts een korte afstand afleggen, hebben we meerdere cellen nodig om het signaal over lange afstanden te verzenden.

Dit betekent ook dat 5G – althans in eerste instantie – vooral een stedelijke dienst zal zijn, gericht op dichtbevolkte gebieden.

Op het platteland zijn de kosten per aansluiting vele malen hoger dan in de grote steden. Volgens één rapport moeten bedrijven misschien wel $4.000 tot $6.000 uitgeven om glasvezel tot aan elke deur aan te leggen!

7 manieren waarop 5G ons leven zal veranderen

5G biedt veel meer dan alleen snelheid. Het zal de manier veranderen waarop we leven, werken, gezondheidszorg ontvangen en entertainment zoeken.

Hier zijn zeven grote veranderingen die 5G de komende jaren met zich mee zal brengen.

1. Autonome auto’s

Hoewel autonome testauto’s al een tijdje op de weg rondrijden, blijven de zorgen over hun veiligheid vrij groot – en misschien wel terecht.

Volgens een rapport crashen auto’s zonder bestuurder vaker dan conventionele voertuigen.

Met resultaten als deze is het geen verrassing dat veel mensen zich afvragen:

Welnu, het antwoord is ja.

Dit zal echter pas gebeuren zodra 5G-netwerken de norm worden.

4G is goed genoeg om een ​​rit te boeken, maar mist de mogelijkheden die auto’s de mensachtige reflexen kunnen geven om een ​​betere veiligheid te garanderen.

Dit roept de vraag op:

Het antwoord is een lage latentie.

Voor een zelfrijdende auto is de latentie de tijd die het voertuig nodig heeft om een ​​gedetecteerde bedreiging te melden aan een cloudgebaseerde server. Als de gegevens niet in realtime worden verzonden, zijn de reactietijden hoger – en dus het risico op ongevallen groter.

Dit is waar 5G in het spel komt. Met een latentie van slechts één seconde kan het zelfrijdende auto’s helpen snel de juiste beslissingen te nemen.

2. Internet der dingen

Het Internet of Things (IoT) verbindt apparaten via internet om machine-tot-machine-interactie of mens-tot-machine-interactie mogelijk te maken.

Om dit concept soepel te laten werken, hebben we onder meer een netwerk nodig dat de volgende drie eigenschappen heeft:

  • Supersnelle snelheden
  • Lage wachttijd
  • Een manier om een ​​groot aantal apparaten tegelijkertijd aan te sluiten zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties

5G voldoet aan al deze criteria.

Het is tien keer sneller dan 4G, heeft een latentie van slechts 1 ms en kan tot een miljoen apparaten per twee vierkante kilometer ondersteunen.

Kortom: 5G kan ons helpen dingen te doen waarvan we dachten dat ze onmogelijk waren. Het zal ons helpen echt verbonden huizen te bouwen, slimme wegen aan te leggen en slimme steden te creëren.

3. VR en AR

Het mobiele 5G-netwerk zal helpen het volledige potentieel van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) technologieën te ontsluiten.

Met VR wordt de buitenomgeving volledig geblokkeerd en wordt de gebruiker getransporteerd naar een volledig gesimuleerde realiteit.

Onderdompeling is de sleutel tot de VR-ervaring – en een trage en onbetrouwbare verbinding kan het spel bederven. Dit is waar 5G – met zijn aanzienlijk hogere snelheden, betere consistentie en lagere latentie – een game-changer zal blijken te zijn.

In tegenstelling tot VR gaat het bij AR om het toevoegen van digitale elementen aan onze dagelijkse omgeving. Think – een zeer populair spel waarin kleine monsters verschijnen op echte plaatsen zoals je plaatselijke park. Net als VR-technologie vereist AR snellere netwerken met betere consistentie en lagere latentie.

Kortom, er is 5G nodig.

Deze nieuwste mobiele technologie kan helpen de grenzen tussen echte en kunstmatige ervaring verder te vervagen – en de gebruikerservaring te verbeteren. In plaats van alleen maar te verschijnen, zou Pokemon bijvoorbeeld binnenkort in realtime kunnen bewegen en communiceren met de echte omgeving van de speler.

4. Chirurgie op afstand

Draadloze 5g-netwerken verminderen niet alleen de latentie, maar verbeteren ook de beeldkwaliteit en -definitie. Deze factoren hebben het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de medische wereld, doordat artsen belangrijke beslissingen op afstand kunnen nemen – zelfs een operatie kunnen aansturen.

Denk je dat dit allemaal slechts wensdenken is?

Raad eens:

Het is al gebeurd.

In maart 2019 voerden Chinese artsen de allereerste 5G-operatie op afstand uit bij een patiënt 3.000 km verderop.

5. Livestreaming op mobiel

4G luidde het tijdperk van live mobiele videostreaming in, maar kent bepaalde vervelende beperkingen.

Het is bijvoorbeeld soms lastig om onderweg naadloze video’s met hoge resolutie te leveren. Tijdens live-uitzendingen kan dit een grote teleurstelling zijn.

Stel je voor dat je de Super Bowl op je telefoon bekijkt en dat de livestreaming vastloopt op het meest cruciale moment van de wedstrijd!

Dus wat is de oplossing?

Voer 5G in.

Met multi-gigabit-snelheden met ultralage latentie kan het live-uitzendingen naar een geheel nieuw niveau tillen.

Verrast? Wees niet.

5G is al getest – en met vlag en wimpel. Vorig jaar gebruikte Fox Sports met succes 5G-technologie om 4K-video van de US Open 2018 uit te zenden.

6. Kunstmatige intelligentie

5G zal het contextuele bewustzijn op AI-apparaten verbeteren, waardoor ze slimmer en nuttiger worden.

Dankzij de hogere 5G-bandbreedte en ultralage latentie hebben stemassistenten sneller en betrouwbaarder toegang tot informatie.

Vooral spraakgestuurde apparaten zullen meer intelligentie op het apparaat benutten en hun afhankelijkheid van cloud computing verminderen.

Bovendien kunnen stemassistenten met 5G snel hun fouten corrigeren en taken efficiënter uitvoeren.

7. Cloudgamen onderweg

Welk type spelapparatuur u thuis ook gebruikt, zodra u het huis verlaat, kunt u alleen nog maar smartphonegames spelen.

Het punt is echter:

Smartphonegames zijn nog niet eens half zo leuk als consolegames. Dat betekent dat niet alles verloren is. Zodra 5G mainstream wordt, kun je console-achtige prestaties op je telefoon krijgen.

Bezorgdheid over de veiligheid

Zeker, 5G is sneller en betrouwbaarder, maar verhoogt het ook de inzet op het gebied van veiligheid en privacy?

Dat zoeken we uit.

Risico van ongeautoriseerde toegang

Naarmate 5G populairder wordt, zullen er steeds meer IoT-apparaten verschijnen.

Vanuit innovatieperspectief is dit allemaal goed.

Vanuit cyberveiligheidsoogpunt betekent een groter aantal verbonden apparaten echter dat hackers meer mogelijkheden hebben om aan te vallen.

Dus wat is de uitweg?

Een effectieve manier om dit risico aan te pakken is het gebruik van sterkere authenticatiemethoden, zoals biometrische identificatie.

Risico op gegevensdiefstal

5G zal nieuwe gebruiksscenario’s creëren en huidige gebruiksscenario’s bevorderen, zoals autonoom rijden, patiëntmonitoring op afstand en chirurgie op afstand.

Al deze ontwikkelingen vereisen echter een sterkere beveiliging, omdat grotere hoeveelheden gevoelige gegevens via het mobiele netwerk worden verzonden.

Dit is waar end-to-end gegevensbescherming van pas kan komen door ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens buiten het bereik van cybercriminelen blijven.

Risico op DDoS-aanvallen

Zoals ik al eerder zei, zal 5G IoT-netwerken een boost geven.

Het probleem met IoT-netwerken is echter dat ze doorgaans beperkte beveiligingsmechanismen hebben. Dit maakt ze een gemakkelijk doelwit voor hackers, die vaak IoT-apparaten gebruiken om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Een DDoS is een soort cyberaanval waarbij cybercriminelen een website of netwerk platleggen door deze te bombarderen met verzoeken die worden verzonden vanaf meerdere gecompromitteerde systemen.

In feite veroorzaken IoT-apparaten nu al een toename van dit soort aanvallen.

Onbeveiligde IoT-apparaten leidden bijvoorbeeld tot een toename van 91% in DDoS-aanvallen in 2017.

Dus wat is de weg vooruit?

Eén manier om risico’s te beperken is het gebruik van blockchain-technologie om IoT-netwerken te beveiligen. Het zorgt ervoor dat elke deelnemer geautoriseerd, geauthenticeerd en verantwoordelijk is voor zijn acties.

Afronden

5G komt eraan – en het zal meer dan een paar dingen opschudden. In sommige landen is het al gepubliceerd. In 2020 hadden de meeste grote landen 5G.

Dankzij de opmerkelijk betere snelheid, bandbreedte en latentie zal 5G connectiviteit naar een geheel nieuw niveau tillen.

Het internet der dingen, autonome auto’s, augmented en virtual reality en chirurgie op afstand zullen binnenkort mainstream worden.

Er zullen zich ook veel andere mogelijkheden voordoen.

Kortom: 5G zal letterlijk de manier veranderen waarop we leven, werken en socialiseren.

En dat brengt ons aan het einde van onze verkenning van 5G. Tot de volgende keer.