Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat is anti-aliasing en wat doet het?

Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Wat is anti-aliasing en wat doet het?

Als je van pc-gaming houdt, is de kans groot dat je ooit problemen hebt ondervonden met je grafische kaart. Dat komt omdat nieuwe titels steeds meer eisen stellen aan je GPU.

Gelukkig is er een manier om te blijven genieten van prachtige texturen, zelfs met je oude, waardeloze kaart.

Wij leggen je alles uit over wat anti-aliasing is!

Wat is anti-aliasing

Om beter te begrijpen wat de anti-aliasingmodus is, moet u bekend zijn met de term ‘aliasing’.

Het is het effect van Vervorming in een afbeelding of video door een lagere resolutie of een beperkte framerate. Hierdoor kunnen de randen van het object getrapt lijken of worden video’s niet soepel afgespeeld.

Aan de andere kant gebruikt anti-aliasing een verscheidenheid aan technieken om deze ‘onregelmatigheden’ op te lossen. Hierdoor wordt het hele beeld vloeiender en oogvriendelijker.

Is anti-aliasing dan wel goed?

Dit is sterk afhankelijk van uw systeem.

Dit komt omdat sommige AA-types veel geheugen verbruiken, hoewel dit je game-ervaring zal verbeteren. Daarom heeft het een negatieve invloed op de prestaties van uw pc. Bovendien kunnen sommige ervan ervoor zorgen dat het spel onspeelbaar is.

Nu je hebt geleerd wat anti-aliasing is, laten we je zien hoe het eigenlijk werkt.

Wat doet anti-aliasing?

Eerst moet u weten hoe computergraphics werken.

In principe zijn de meeste videogames 3D, maar onze monitor kan alleen een 2D-beeld produceren. Dit 2D-beeld wordt via de GPU gemaakt door het te tekenen. Soms zijn deze afbeeldingen echter gewoon te moeilijk om te tekenen, en het resultaat is een gepixeld object met gekartelde randen.

Afbeeldingen die op een monitor worden weergegeven, worden getekend Lijnen van pixels die met elkaar verbonden zijn. Alles is in orde zolang deze lijnen horizontaal en verticaal zijn. Als u echter een diagonale lijn tekent, wordt deze gekarteld. Dit komt omdat de vorm van de pixels vierkant of rechthoekig is.

Dit is waar deze technologie zijn rol speelt.

Wat doet anti-aliasing?

Het duurt Neemt monsters uit de omgeving en vult lege ruimtes aan de randen met vergelijkbare pixels. Daarom wordt een vloeiende diagonale lijn gecreëerd door de kleuren van aangrenzende pixels te mengen.

Laten we nu eens kijken naar de verschillende soorten anti-aliasing om uw kennis verder uit te breiden.

Soorten anti-aliasing

Als je een hardcore gamer bent, weet je waarschijnlijk dat er verschillende vormen van AA zijn. Het kan echter zijn dat u niet zeker weet wat deze afkortingen betekenen.

Gelukkig zijn we er om u te helpen bij het definiëren van de verschillende anti-aliasingopties.

Hier is de korte versie:

  1. Door de bemonsteringsfrequentie te verhogen (gebruikt in MSAA, SSAA)
  2. Randvervaging/contrast (gebruikt in MLAA, FXAA en SMAA).

Laten we elk type eens nader bekijken.

Ruimtelijke anti-aliasing

Dit soort anti-aliasing werkt door de afbeelding met een hogere resolutie weer te geven en deze vervolgens te verkleinen.

Bij de hoogste resolutie worden kleurstalen van de nieuwe pixels genomen en vervolgens wordt de afbeelding teruggebracht naar de oorspronkelijke resolutie. Dit proces geeft elke originele pixel een nieuwe kleur.

Supersample anti-aliasing (SSAA)

Dit is de meest effectieve manier. U hebt echter een zeer krachtige pc nodig om deze te kunnen verwerken.

Het gebruikt een groter aantal samples van elke pixel. Bovendien wordt de kleur berekend op basis van de daarin opgenomen waarden. Dit resulteert in pixels die een mengsel van hun eigen kleuren hebben.

SSAA-antialiasing is misschien wel de beste vorm van AA. De hogere bemonsteringsfrequentie maakt texturen scherper en duidelijker. Er is ook geen vervagingseffect.

Het enige nadeel is dat het veel van uw pc-bronnen verbruikt. Vaak kunnen alleen rigs met meerdere GPU’s dit aan.

Multi-sampling anti-aliasing (MSAA)

Wanneer een GPU een afbeelding weergeeft, tekent hij twee dingen:

  1. De veelhoek, de omtrek van een object.
  2. De textuur waarmee het de polygoon vult.

MSAA vermindert de benodigde middelen in vergelijking met SSAA. Om dit te bereiken scant MSAA alleen de randen van polygonen en vergroot het aantal monsters daar.

Deze AA kan hifi-afbeeldingen maken door meerdere monsters van slechts twee pixels te gebruiken. Dit vermindert de tijd die nodig is om een ​​goed beeld weer te geven, terwijl prestaties en kwaliteit in balans zijn.

Het voordeel is dat er minder bronnen worden gebruikt, maar je nog steeds gepixeleerde afbeeldingen kunt zien.

Dekkingssteekproef Anti-Aliasing (CSAA) / Verbeterde kwaliteit Anti-Aliasing (EQAA)

De bekende GPU-fabrikanten Nvidia en AMD hebben hun anti-aliasing-methoden ontwikkeld. Beide werken op dezelfde manier: door deze methoden te gebruiken, detecteert de GPU of er een polygoon in het beeld aanwezig is. Vervolgens wordt bepaald welke delen van de polygoon het meest waarschijnlijk “gekarteld” zijn en worden alleen die pixels overbemonsterd. Dit is een efficiënte manier om de afbeelding vloeiender te maken, omdat alleen bepaalde delen ervan worden gescand. Het gebruikt ook aanzienlijk minder proceskracht.

TXAA (tijdelijke anti-aliasing)

Dit is een van de meest complexe en beste anti-aliasingmethoden. Het is ontworpen om de glans te elimineren die het meest opvalt tijdens beweging.

Het verzamelt informatie uit eerdere en huidige frames om een ​​duidelijker beeld in het huidige frame te creëren. Elke pixel wordt één keer op een andere locatie binnen de pixel bemonsterd. Vervolgens worden pixels uit eerdere en huidige frames gemengd om een ​​anti-aliasing-afbeelding te creëren.

DLSS (Deep Learning Supersampling)

Dit is een innovatieve anti-aliasing-modus, uitgevonden door Nvidia, die bedoeld is om uw framesnelheden te verbeteren.

Dit wordt gedaan door de afbeelding met een lagere resolutie weer te geven dan wordt weergegeven om de belasting van uw GPU te verminderen. Vervolgens wordt het opgeschaald naar de oorspronkelijke resolutie met behulp van deep learning-technologie.

Hierdoor worden de frames scherper, waardoor ze aantrekkelijker worden in hun oorspronkelijke resolutie. Het verhoogt ook de framesnelheid en geeft u een vertragingsvrije ervaring.

Anti-aliasing na verwerking

Het werkt door elke pixel na het renderen enigszins te vervagen. De GPU bepaalt waar de rand van de polygoon zich bevindt door het kleurcontrast tussen pixels te vergelijken. Dit zijn snelle, goedkope methoden die onscherpte elimineren, maar vanwege de onscherpte kunnen afbeeldingen er erg wazig uitzien.

FXAA (snel geschatte anti-aliasing)

Deze nabewerking AA maakt gebruik van vervagingsfilters om het beeld vloeiender te maken. De manier waarop het werkt Het analyseert alle pixels in een fractie van een milliseconde. Telkens wanneer het een kunstmatige rand detecteert, wordt deze gladgestreken.

Dit is waarschijnlijk de beste anti-aliasingmethode voor low-end pc’s, omdat het de GPU niet veel belast. Dit komt doordat het 2D-beeld vloeiender wordt gemaakt, en niet de 3D-geometrie van de objecten.

Het nadeel van deze technologie is echter dat texturen hierdoor kunnen vervagen.

MLAA (morfologische anti-aliasing)

Het werkt door vooraf bepaalde patronen in het beeld of discontinuïteiten in pixels te vinden. Het is niet erg veeleisend omdat het pixels mengt en het beeld vervaagt.

Zoals u echter al weet, resulteert dit in een zeer mistig beeld. Bovendien is het effect erger dan FXAA.

SMAA (subpixel morfologische anti-aliasing)

Het is vergelijkbaar met FXAA, maar detecteert ook randen en is prettiger voor het oog. Dit komt omdat het het onscherpte-effect vermindert, wat het nadeel is van de bovenstaande twee.

De detectiemethode is die van MSAA in plaats van MLAA. Het resultaat is een helderder beeld met een laag stroomverbruik.

Nu u iets over elk type heeft geleerd, wil ik u graag helpen beslissen welke anti-aliasing u wilt gebruiken.

Welke anti-aliasing moet ik gebruiken?

Kiezen tussen verschillende anti-aliasing-instellingen kan lastig zijn. Hoewel SSAA de beste kwaliteit biedt, is het duur in termen van de gebruikte middelen.

Het in- of uitschakelen van anti-aliasing is dus strikt afhankelijk van verschillende factoren.

  1. Hoe veeleisend je games zijn
  2. Hoe krachtig uw uitrusting is
  3. Welke kenmerken vind je het liefst scherp en welke gekarteld

Laat mij je helpen beslissen met een korte uitleg.

Als u een pc heeft met:

  • Minder dan 8 GB RAM
  • Matige GPU en CPU
  • Geïntegreerde grafische kaart

Mogelijk moet u SMAA of CSAA gebruiken, omdat deze minder verwerkingskracht vereisen. Hierdoor speel je games op optimale snelheid, zonder dat je veel inlevert op de kwaliteit.

Als uw installatie is uitgerust met:

  • Matige CPU en GPU
  • Speciale grafische kaart
  • Ruim 8 GB RAM
  • Goed koelsysteem

Dan kunt u wellicht SMAA, MLAA of FXAA en MSAA gebruiken. U moet ze echter een paar keer uitproberen, zodat u kunt ontdekken wat voor u het beste werkt. Ook al is je computer zo slecht nog niet, het is nog steeds geen spelcomputer.

Last but not least, als uw pc een echte gaming-opstelling is en deze componenten bevat:

  • Een voor gaming geoptimaliseerde CPU en GPU
  • Speciale afbeeldingen
  • 8 GB of hoger
  • Perfecte gaming-koeling

Dit betekent dat u SSAA, TXAA en MSAA met weinig tot geen problemen kunt uitvoeren.

Ik hoop dat deze uitleg meer licht werpt op welke anti-aliasingtypen je moet kiezen.

Waarom is het belangrijk tijdens het spelen?

De afgelopen tien jaar is de resolutie van beeldschermen toegenomen tot een niveau waarop pixels bijna onzichtbaar zijn geworden. Je moet heel dicht bij de monitor komen om ze te kunnen zien. Dit maakte het gebruik van anti-aliasing tijdens het gamen tot een onnodige geheugenkosten.

Er zijn echter maar weinig gametitels die hoge resoluties bieden en dat kan een probleem zijn. Dat komt omdat je scherm groter wordt, maar je gameresolutie hetzelfde blijft.

En zoals we al weten: als de spelresolutie niet overeenkomt met het grote scherm, zul je de pixels opmerken. Daarom kan anti-aliasing cruciaal zijn voor uw algehele game-ervaring. Het heeft niet alleen invloed op de graphics in het spel, maar verbetert ook je vaardigheden naarmate je zicht verbetert.

Conclusie

Sinds de uitvinding ervan is het gebruik van AA-technologie aanstaande. Vanwege de manier waarop computergraphics werken, was het destijds moeilijk om een ​​scherp en mooi beeld te produceren. Hierdoor waren oudere in-game graphics op zijn zachtst gezegd verre van perfect.

Het implementeren van verschillende soorten anti-aliasing maakte de game-ervaring realistischer. Bovendien konden mensen met apparatuur met lage specificaties genieten van geweldige beelden.

Deze functie kan echter zeer prestatie-intensief zijn. Dus als u zich afvraagt ​​of u FXAA anti-aliasing of SSAA moet gebruiken, controleer dan de mogelijkheden van uw computer.