Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Wat is DOS? Alles wat u moet weten
Alleen al de vermelding van DOS roept herinneringen op aan computergebruik in het begin van de jaren tachtig.
Mensen die jonger geboren zijn, hebben deze technologie waarschijnlijk nog nooit in actie gezien. Hoewel het tegenwoordig misschien onduidelijk lijkt, was het voor die tijd een baanbrekende technologie en speelde het een cruciale rol in de ontwikkeling van de hedendaagse besturingssystemen.
Maar wat is DOS precies? Hoe werkt het? En wordt het nog steeds gebruikt?
We zullen dit allemaal en meer beantwoorden terwijl we ons verdiepen in deze technologie.
Wat is DOS??
Simpel gezegd is een DOS- of schijfbesturingssysteem een Besturingssysteem dat draait vanaf een harde schijf. Met deze technologie konden gebruikers hun pc’s vanaf diskettes en harde schijven laten draaien.
De eerste homecomputers, waaronder de Commodore 64, Atari 800 en Apple II, vertrouwden allemaal op dit besturingssysteem.
Vóór hen hadden computers geen schijven. In plaats daarvan waren ze bedraad om specifieke taken uit te voeren. Toen ontstonden vroege opslagapparaten zoals ponskaarten en magneetbanden. Maar deze technologie werd snel vervangen door diskettes en harde schijven met hun vele verbeteringen.
En begin jaren tachtig werden deze opslagapparaten beter beschikbaar en met een grotere capaciteit. Technologiebedrijven profiteerden van de populariteit van dit medium en begonnen met het ontwikkelen en lanceren van DOS-besturingssysteemproducten.
Wie heeft DOS uitgevonden?
Tim Paterson, een Amerikaanse computerprogrammeur, wordt vaak beschouwd als de vader van deze baanbrekende technologie. Hij verdiende deze bijnaam voor ontwikkeling van de 86-DOS terwijl hij voor Seattle Computer Products werkte.
Paterson ontwikkelde 86-DOS om compatibel te zijn met de Intel 8086 16-bit processor. Microsoft van Bill Gates kocht het kort daarna. Nadat hij Seattle Computer Products had verlaten, had Paterson een korte periode bij Microsoft, en toen ontwikkelde laatstgenoemde zijn eigen versie van PC-DOS: MS-DOS.
Microsoft aanvankelijk uitgebracht Versie 1.0 van PC-DOS in 1981. Dit werd gevolgd door versie 1.1. in 1982, waardoor het gebruik van dubbelzijdige diskettes werd bevorderd.
Welke andere besturingssystemen waren er destijds?
Het was het meest gebruikte besturingssysteem in de jaren tachtig op de meeste huishoudelijke computers. MS-DOS-computers domineerden de IBM PC-DOS-compatibele markt tot 1995, toen Windows 95 werd uitgebracht, waarbij de voorheen afzonderlijke MS-DOS- en Microsoft Windows-producten werden samengevoegd.
Andere populaire schijfbesturingssystemen in de jaren tachtig waren onder meer speciale iteraties voor Commodore DOS, Atari DOS, Amiga DOS en Apple DOS.
Nieuwere besturingssystemen zoals Windows NT (Nieuwe Technologie) en OS/2 vertrouwden minder op dit besturingssysteem, maar konden nog steeds DOS-gebaseerde programma’s draaien.
Nu we beter begrijpen wat DOS is, gaan we het eens nader bekijken hoe het werktof mensen het vandaag de dag nog steeds gebruiken of niet en wat de toekomst ervoor in petto heeft.
Hoe werkt DOS?
Omdat moderne besturingssystemen de dagelijkse norm zijn, kennen veel hedendaagse computergebruikers dit besturingssysteem misschien niet, laat staan hoe het werkt. Als jij dit bent, dan is het tijd om daar verandering in te brengen.
De kern ervan is het DOS-computersysteem Interfaces tussen softwareprogramma’s en een computer Hardware.
Wanneer u de computer aanzet, leest de bootstrap van het alleen-lezen geheugen (ROM) de informatie van de eerste sector van de harde schijf of diskette. Vervolgens draagt hij de controle aan hem over.
Wanneer de Master Boot Record de machine bedient, brengt de computer gegevens van de schijf over naar het alleen-lezen geheugen. Daarnaast ontvangen ook randapparatuur zoals monitoren en printers informatie.
Vervolgens biedt de computer applicatieprogrammeringsinterfaces voor programma’s die zijn ontworpen voor verschillende bewerkingen. Ze kunnen invoer en uitvoer, geheugenbeheer, het laden van programma’s en meer bieden.
Een puur wonder op zijn hoogtepunt.
Sinds DOS ondersteunt alleen een karaktergebruikersinterface (CUI)je moet DOS-commando’s handmatig invoeren met behulp van een toetsenbord. Het typen van commando’s lijkt misschien belachelijk in de hedendaagse computerwereld, omdat we meestal afhankelijk zijn van a grafische gebruikersinterface (GUI). Hierdoor kunnen we met simpele klikken schakelen tussen talloze taken.
voor-en nadelen
Er zijn talloze voor- en nadelen aan het gebruik van deze technologie. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste.
Voordeel: Directe toegang tot het BIOS
Een van de beste dingen aan dit besturingssysteem is dat het biedt directe controle over het Basic Input/Output System (BIOS) van de computer.. Hierdoor kunt u eventuele onderliggende hardware bedienen.
Voordeel: Start sneller op
Dit besturingssysteem is uitzonderlijk licht van gewicht. Als zodanig is het start sneller op dan enig ander besturingssysteem. Het draait echter verwachtingsvol op een kleiner systeem.
Voordeel: MS beheren/administreren
DOS is een geschikt besturingssysteem voor implementatie Tijdelijke oplossingen bij het beheren of beheren van een Microsoft besturingssysteem. Dit is grotendeels te danken aan het vermogen om computerprocessen directer te besturen dan een GUI-gebaseerd systeem.
Hoewel dat allemaal goed klinkt, bestaat er weinig twijfel over dat modern computergebruik iets meer vereist.
Nadeel: Beperking tot één taak
Een cruciaal verschil met de huidige besturingssystemen is dat dit het geval is ondersteund niet multitasking op hun computer. Als u gewend bent om met meerdere geopende vensters of tabbladen te werken, zult u geen vergelijkbare ervaring hebben met DOS. In plaats daarvan bent u beperkt tot één taak tegelijk.
Nadeel: karaktergebruikersinterface
Omdat het afhankelijk is van CUI-opdrachten, kan het geen afbeeldingen, video’s, games en de meeste andere dingen openen die moderne besturingssystemen wel kunnen. Dit betekent ook dat muisinvoer niet wordt ondersteund. De enige manier om dit computersysteem te besturen is door DOS-besturingssysteemopdrachten in te voeren.
Nadeel: Eén gebruiker
Slechts één gebruiker kan dit besturingssysteem bedienen. Met andere woorden: iedereen die de machine gebruikt, heeft toegang tot de gegevens die erin zijn opgeslagen.
Vreemd genoeg hadden oudere computers vaak fysieke hangsloten om te voorkomen dat anderen er toegang toe hadden.
Nadeel: Kan niet meer dan 640 MB RAM adresseren
Als je bedenkt wanneer DOS oorspronkelijk werd uitgebracht, is het begrijpelijk dat het niet de capaciteit heeft van moderne besturingssystemen. Verwacht daarom problemen als Adressering van meer dan 640 MB RAM.
Gezien dergelijke beperkingen is het een geluk dat besturingssystemen zijn geëvolueerd.
Hoe DOS te gebruiken?
Zoals hierboven vermeld kun je dit besturingssysteem alleen bedienen door tekst in te voeren. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het proces is niet zo lastig als je het eenmaal onder de knie hebt. Het is voldoende om enkele basis DOS-commando’s te leren.
Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te vermelden dat de meeste schijfbesturingssystemen hoofdletterongevoelig zijn. De opdrachten werken ongeacht of u ze in hoofdletters of kleine letters typt. De DOS Linux-versie is echter hoofdlettergevoelig.
Laten we nu dieper in het proces duiken.
Als de computer het besturingssysteem succesvol heeft opgestart, zal dit gebeuren opent de opdrachtregel interpreteert COMMAND.COM.
Daar kan de gebruiker Binnenkomen Commando’s via het toetsenbord.
Maar u vraagt zich misschien af: wat is een DOS-commando?
Kortom, het is wat u gebruikt om met het besturingssysteem te communiceren. In tegenstelling tot Windows zijn deze opdrachten in DOS de belangrijkste manier waarop u met de computer communiceert.
Voorbeelden van DOS-opdrachten
We beginnen met een voor de hand liggende.
Als u in dit besturingssysteem de bestandsmappen wilt wijzigen, moet u de opdracht “cd” invoeren. U moet dus “cd:\testdirectory” typen om uw werkmap te wijzigen in “testdirectory”.
En wat als u een bestand uit deze map wilt verwijderen?
Het commando dat in dit scenario wordt gebruikt, is “del”. Zoals u kunt aannemen, worden een of meer bestanden verwijderd.
In de praktijk zou je “del c:\testdirectory\testfile.txt” moeten typen.
Houd er rekening mee dat Microsoft DOS-opdrachten over het algemeen alleen maar DOS-opdrachten worden genoemd. Min of meer ook.
Als je naar de basisopdrachten voor MS-DOS en Linux kijkt, zul je zien dat ze niet allemaal hetzelfde zijn.
Als u bijvoorbeeld de verschillen tussen twee bestanden op beide systemen wilt zien, moet u twee verschillende opdrachten gebruiken.
In MS-DOS doet u dit door “fc c:\testdirectory\testfile1.txt c:\testdirectory\testfile2.txt” te typen.
Het equivalent van de Linux-opdracht is “$diff testfile1.txt testfile2.txt”.
Houd er ook rekening mee dat niet alle versies van MS-DOS alle opdrachten bevatten. Microsoft heeft regelmatig nieuwe instructies toegevoegd met de release van zijn nieuwe besturingssysteemiteraties.
De opdracht expand, geïntroduceerd in 1990 met MS-DOS v.5, wordt bijvoorbeeld gebruikt om een of meer bestanden uit een gecomprimeerd bestand te extraheren. Een dergelijke instructie is nog nooit eerder gegeven.
Sommige moderne gebruikers zijn bekend met Windows-opdrachtprompts of CMD-opdrachten. Het is noodzakelijk om deze twee te onderscheiden, omdat het niet dezelfde commando’s zijn die beschikbaar zijn in DOS.
DOS vandaag
Met de introductie van Windows XP in 2001 wordt dit schijfbesturingssysteem zelden gebruikt.
Als je wilt, bijvoorbeeld Toegang tot retrogames of andere soorten DOS-software, moet u dit zelden gebruikte besturingssysteem opnieuw opstarten.
George RR Martin, de auteur van de populaire serie, legde onlangs uit dat hij een DOS-tekstverwerker gebruikt. Dit komt omdat het een meer traditionele schrijfaanpak vereist, zonder spellingcontrole en soortgelijke functies.
Hoe is dit vervlogen besturingssysteem, afgezien van het ondersteunen van nichegebruikers van retrosoftware, vandaag de dag nog steeds relevant?
Enkele tientallen kernontwikkelaars werken momenteel aan de verdere ontwikkeling GratisDOS Project. Eric Auer, die al heel lang meewerkt aan het project, legde uit dat het nog steeds relevant is omdat “het klein genoeg is om een idee te krijgen van de innerlijke werking ervan.”
Het systeem doet heel weinig, maar wat het doet, doet het heel goed. Het geeft ontwikkelaars bijvoorbeeld de mogelijkheid om dichter bij de hardware te komen, wat bij moderne besturingssystemen om veiligheids- en stabiliteitsredenen niet het geval is.
Auer vergeleek het op DOS gebaseerde systeem ook met modeltreinen in de zin dat “je er veel over kunt leren en er zelf veel mee kunt doen, maar je zou het niet gebruiken voor je dagelijkse woon-werkverkeer.”
Afronden
Er is geen twijfel dat het schijfbesturingssysteem, beter bekend als DOS heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van personal computing. En hoewel het tegenwoordig nog maar af en toe wordt gebruikt, is het nog niet helemaal vergeten.
Het is een perfect voorbeeld van hoeveel besturingssystemen de afgelopen decennia zijn geëvolueerd. We kunnen alleen maar afwachten wat de toekomst in petto heeft voor Windows en andere populaire besturingssysteemopties.