Let op: het volgende artikel helpt je: Wat is een digitale voetafdruk – uitgelegd in minder dan 5 minuten
Vandaag gaan we het hebben over een heel serieus onderwerp, dus luister goed!
We hebben het over uw veiligheid, of met andere woorden: alles wat u moet weten over het digitale spoor.
Maar wat is een digitale voetafdruk?
Kom samen, kinderen. Ik heb een concept om uit te leggen.
Of u zich er nu van bewust bent of niet, uw internetgebruik laat een spoor van informatie achter dat rechtstreeks naar u te herleiden is. Dit is jouw digitale voetafdruk.
Elke keer dat u op internet surft, wordt het groter. Twitter-gebruikers verzenden bijvoorbeeld elke minuut meer dan een half miljoen tweets, en elke tweet draagt bij aan hun individuele digitale spoor.
Sommige ogenschijnlijk onbelangrijke beslissingen die u neemt, kunnen bijdragen aan het verzamelen van uw gegevens. U kunt bijvoorbeeld toestaan dat websites cookies op uw apparaat installeren of apps toegang geven tot uw locatie, belgeschiedenis, galerij, enz. Vaak heeft u geen controle over hoe de verzamelde gegevens worden gebruikt. Bovendien is een inbreuk altijd een beangstigende mogelijkheid.
Iets anders:
Veel werkgevers en universiteiten controleren de internetvoetafdrukken van kandidaten voordat ze deze accepteren. Als uw digitale identiteit niet ideaal is, geven ze u misschien geen kans.
Laten we dieper graven.
Als we het hebben over de online voetafdruk van een persoon, moeten we vermelden dat deze zowel actief als passief kan zijn. Hier is het verschil:
Actief
Een actieve digitale voetafdruk heeft u volledig zelf in de hand. Het komt voor wanneer u bewust informatie over uzelf deelt door berichten te plaatsen, u te abonneren op nieuwsbrieven, vluchten en hotels te boeken, enz. Ook het accepteren van cookies behoort tot het actieve type.
Passief
Er ontstaat een passieve digitale voetafdruk wanneer de gebruiker zich er niet van bewust is dat zijn of haar informatie wordt verzameld. Websites kennen vaak het IP-adres en de locatie van gebruikers. Ze houden het aantal keren bij dat iemand zijn website bezoekt en de tijd die hij besteedt aan het bekijken van een pagina.
Veel acties die u tijdens het browsen onderneemt, dragen bij aan uw webvoetafdruk. Hier zijn enkele van de belangrijkste:
Sociale media
Ons overmatig gebruik van sociale platforms heeft ervoor gezorgd dat ze een plek zijn geworden waar een aantal van uw meest persoonlijke gegevens te vinden zijn. Je laat een voetafdruk achter door:
- Maak online verbinding met vrienden
- Lid worden van een dating-app
- Gegevens, foto’s en video’s delen
- Gebruik uw inloggegevens voor sociale media om in te loggen op andere sites
Online winkelen
Het verlenen van toegang aan e-commercewebsites tot uw internetvoetafdruk doet u door:
- aankopen doen
- Maak een profiel aan
- Gebruik winkel-apps
- Abonneren op de nieuwsbrief
gezondheid en fitness
Als u een actief persoon bent en uw voortgang wilt volgen, houd dan het volgende in gedachten:
- Gebruik apps die uw fitnessactiviteiten bijhouden
- Abonneer u op gezondheidsblogs
- Registreer uw e-mailadres bij een sportschool
- Zorg voor gezondheidszorg via apps
Dit is het belangrijkste deel van dit artikel. Ik zal u de tien beste manieren vertellen waarop u ervoor kunt zorgen dat uw persoonlijke gegevens worden beschermd:
Verwijder oude accounts
Het is het beste om sociale media-accounts te verwijderen die u niet langer gebruikt, maar die informatie over u bevatten. Meld u ook af voor nieuwsbrieven die u niet leest. Dit kan u beschermen tegen toekomstige datalekken.
Wijzig privacy-instellingen
Bepalen wie je berichten ziet is mogelijk op elk sociaal platform, dus doe daar je voordeel mee en beperk kijkers tot alleen je vrienden op Facebook. Maak een lijst met ‘goede vrienden’ op Instagram en deel je verhalen alleen met hen. Maak uw accounts privé (dit kan u ook helpen om griezels weg te houden).
Gebruik een VPN
Investeer in een goede VPN. Dit is een effectieve manier om nieuwsgierige blikken weg te houden van uw cybervoetafdruk. Het maskeert uw IP-adres en maakt het moeilijk om uw online acties te volgen.
Houd er rekening mee dat een VPN, hoewel zeer nuttig, u niet volledig anoniem maakt.
Deel minder
Elke keer dat u uw gegevens in een formulier invoert, moet u bijvoorbeeld even pauzeren en overwegen of het de moeite waard is om erop te drukken. Houd er rekening mee dat uw gegevens voor verkeerde doeleinden kunnen worden gebruikt. Bovendien kan er altijd sprake zijn van een overtreding.
Waar u echter de meeste aandacht aan moet besteden, is wat u deelt op sociale netwerksites. We zijn eraan gewend om ons hele leven en onze gedachten voor iedereen zichtbaar te maken.
Maar is dat echt wat we moeten doen?
Nu u weet van het bestaan van internetvoetafdrukken, moet u altijd twee keer nadenken.
Blijf weg van onveilige websites
Hoe kun je zien of een website onveilig is? Let op de URL.
De URL van elke beveiligde optie begint met “https://”. Dit is waar je naar moet zoeken. Het staat voor ‘veilig’ en geeft aan dat een website een beveiligingscertificaat heeft.
Als u alleen ‘http://’ ziet, kunt u dit het beste vermijden.
Wees voorzichtig met openbare WiFi
Wanneer u een openbare Wi-Fi-verbinding gebruikt, mag u nooit belangrijke informatie verzenden of openbaar maken. Je weet nooit wie de hotspot heeft gemaakt of wie er meekijkt. Dit plaatst u en uw webvoetafdruk in een kwetsbare positie. Gebruik indien mogelijk uw mobiele data.
Neem de tijd bij het maken van een wachtwoord
Websites geven u vaak tips over hoe u een sterk wachtwoord kunt maken. Het moet lang zijn en cijfers, symbolen en hoofdletters bevatten.
Probeer voor elk nieuw profiel dat u maakt een ander wachtwoord te gebruiken en wijzig dit daarna vaak.
Update uw software
Bedenk altijd dat verouderde software kwetsbaar is. Het maakt het werk van een cybercrimineel een stuk eenvoudiger.
Houd uw software altijd up-to-date om de kans te verkleinen dat hackers uw internetvoetafdruk in handen krijgen.
Log niet in met een social media-account
Inloggen op Facebook of Twitter bespaart tijd en moeite. Maar is het een goed idee?
Nee!
Hoe meer websites toegang hebben tot uw sociale netwerken, hoe groter de kans dat uw webvoetafdruk de verkeerde mensen bereikt.
Handel snel na een inbreuk
Er vindt een datalek plaats. Wat nu?
Handel onmiddellijk. Neem contact op met de instelling en meld het incident. Verander uw wachtwoord. Handel naargelang de situatie.
Afronden
Uw online voetafdruk wordt gecreëerd door uw online acties en bevat alle beschikbare informatie over u. Als u niet oppast, kunnen kwaadwillenden er toegang toe krijgen.
Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen.
In mijn gids staan alle tips en trucs die je nodig hebt om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren.
Veel succes daar en onthoud – constant hard werken!