Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat is een SOCKS-proxy en hoe werkt deze?

Let op: het volgende artikel zal je helpen: Wat is een SOCKS-proxy en hoe werkt deze?

Wilt u met meer privacy en vrijheid op internet surfen? Welnu, vandaag gaan we kijken naar wat een SOCKS-verbinding is en hoe deze werkt. We bespreken ook de verschillende soorten, voordelen, aanbieders en meer.

Laten we beginnen!

Wat is een SOCKS-proxy??

Een SOCKS-proxy (Socket Secure) is een internetprotocol dat via een proxy netwerkpakketten uitwisselt tussen client en server. Het is een manier om de herkomst van internetverkeer te verhullen.

Een SOCKS-proxy die zich in een land bevindt waarvan de inhoud in uw land is geblokkeerd, zal u dit bijvoorbeeld toestaan omzeil de blokkade en de inhoud weergeven. Dat wil zeggen, toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix vanuit Europa. Het kan onderdeel zijn van een virtueel particulier netwerk (VPN), maar voert ook zelfstandig vergelijkbare functies uit.

Voor gewone gebruikers kan het SOCKS-proxyprotocol worden gebruikt door browsers en torrent-clients, hoewel het geen gegevens codeert.

Het gebruikt echter drie authenticatiemethoden met verschillende beveiligingsniveaus.

 • Nul – er is geen gebruikersauthenticatie vereist om verbinding te maken met de server.
 • GSS API – Client en server gebruiken authenticatie op besturingssysteemniveau.
 • Gebruikersnaam en wachtwoord – U moet inloggegevens opgeven.

Hoe werkt een SOCKS-proxy?

SOCKS-proxy’s werken doorgaans door ze te installeren in een browser of P2P-client voor het delen van bestanden, zoals BitTorrent. Een SOCKS-verbinding brengt eerst een Transmission Control Protocol (TCP)-verbinding tot stand met de proxyserver. Vervolgens kan de computer van de gebruiker communiceren met de proxy, die de gegevens doorstuurt naar de beoogde bestemming.

SOCKS staat bekend als een Layer 5-protocol, wat betekent dat het alles lager in het Open Systems Interconnection (OSI)-model negeert. Dit is exclusief tunnelingprotocollen onder niveau 5, ping en adresresolutie.

Het kan echter omgaan met:

 • HTTP
 • HTTPS
 • POP3
 • SMTP
 • En FTP

Dat is wat het doet perfect om op internet te surfenKrijg toegang tot webhosting en andere servers via FTP-clients en P2P-bestandsdeling.

Versies van SOCKS Proxy

Dus wat is een SOCKS-proxy als het gaat om verschillende versies? Simpel gezegd: er zijn er twee die iets anders werken en verschillende authenticatieniveaus bieden.

SOKKEN4

SOCKS4 komt minder vaak voor en is beperkter. Het ondersteunt geen authenticatie (is null) of UDP-proxy’s. Het User Datagram Protocol (UDP) is een snel protocol met lage latentie Vaak gebruikt voor streaming, gaming en het delen van bestanden.

SOKKEN5

Omgekeerd heet de nieuwste versie van het SOCKS-protocol SOCKS5. Door SOCKS-proxy UDP en TCP in te schakelen en meer authenticatie-opties te bieden dan SOCKS4, zal dit gebeuren overtreft SOCKS4 op elke manier.

Het is in wezen een VPN-alternatief. Het maakt gebruik van een proxyserver om pakketten tussen een server en een client om te leiden. Dit geeft aan dat uw echte IP-adres wordt vermomd en dat u verbinding maakt met internet via het IP-adres dat de proxyservice u heeft gegeven.

SOCKS5 aanbiedingen verbeterde veiligheid en authenticeert met behulp van gebruikersnaam en wachtwoord of de GSS API-methode.

Hoe stel ik SOCKS5 in?

Als je het eens wilt proberen, is het opzetten van een SOCKS5-proxy niet zo’n grote uitdaging.

Ten eerste hebt u een server nodig die als uw proxy fungeert. Je kunt er zelf een maken of er een gebruiken Gratis proxy. Hieronder bekijken we zowel de premium als de gratis SOCKS5-diensten.

Nadat u de server heeft geconfigureerd, laadt u een webpagina om deze uit te proberen. Als uw proxyserver geen verbinding maakt, probeer dan een andere of controleer uw proxy-instellingen opnieuw.

Hoe SOCKS5 te gebruiken voor verschillende applicaties en besturingssystemen:

Browser

Tegenwoordig bieden de meeste browsers u de mogelijkheid om de informatie van een proxyserver in hun instellingen op te geven. Het gebruik van een gratis Chrome SOCKS-proxy-extensie is een goed begin. Je kunt ook soortgelijke krijgen Add-ons voor Firefox.

ramen

Bovendien ondersteunen besturingssystemen zoals Windows 10 native proxy-adressen.

Voor het instellen van de Windows SOCKS-proxy doet u het volgende:

 1. Kiezen van .
 2. Klik op het tabblad.
 3. Navigeer naar Instellingen.
 4. Rekening .
 5. Rekening.
 6. Klik op Instellingen.
 7. Uitzetten .
 8. Verwijder alle proxyadressen behalve .
 9. Voer uw SOCKS-adres en poort in.
 10. Klik .

MacOS

SOCKS-proxy instellen op Mac vereist de volgende stappen:

 1. Open .
 2. Kies uit het menu.
 3. Selecteer het tabblad.
 4. Plaats er een vinkje naast en voer uw SOCKS-proxygegevens in.
 5. Vergeet niet te klikken.

VPN SOKKEN Proxy

Als u zich bovendien abonneert op een VPN-provider die de service aanbiedt, kunt u via een VPN-app een SOCKS-proxy maken.

Waarom SOCKS5 adopteren?

Afgezien daarvan, een betrouwbare beveiligingsmaatregelSOCKS5 heeft bovendien de volgende voordelen:

Omzeil internetblokkades

Een SOCKS-proxyserver kan dit eenvoudig doen Vermijd internetverboden omdat het fungeert als een relais tussen uw apparaat en internet.

U kunt uw verkeer bijvoorbeeld via een SOCKS5-server leiden om een ​​verbod te omzeilen als een bepaalde website uw echte IP-adres op de zwarte lijst heeft gezet.

Toegang tot backend-services met firewall

Een cluster bevindt zich vaak in de cloud achter een firewall om potentiële beveiligingsproblemen te verminderen. Alle backend-services die binnen een cluster draaien, zijn op twee manieren toegankelijk, elk met specifieke beperkingen:

 • het openbaar maken van backend-diensten (het accepteren van het bijbehorende beveiligingsrisico); of:
 • Laat verkeer naar backend-services gaan en zet het IP-adres van de client of gebruiker op de witte lijst (niet de beste praktijk als het IP-adres van een gebruiker verandert).

Je kunt deze twee ongunstige alternatieven vervangen door a SOCKS5, dat SSH gebruikt (Secure Shell) voor dynamische port forwarding. Het werkt zonder backend-poorten bloot te leggen of specifieke IP-adressen op de witte lijst te zetten. Een beheerder of ontwikkelaar heeft vanaf een openbaar netwerk toegang tot alle backend-services binnen het cluster voor foutopsporing, monitoring en beheer.

Eenvoudige installatie en geen VPN vereist

Beheerders en ontwikkelaars kunnen een SSH-tunnel gebruiken zonder dat er VPN’s nodig zijn en hebben eenvoudig toegang tot backend-bronnen van de firewall. Hiervoor is geen speciale configuratie vereist, zolang u al toegang hebt tot het edge-knooppunt of de gateway van een cluster. De SOCKS-proxypoort is meestal 1080.

Goed optreden

SOCKS5 is sneller en efficiënter dan andere proxytypen, omdat datapakketten niet worden herschreven. Dit resulteert ook in minder fouten. Voor P2P-gebruikers betekent dit ook hogere downloadsnelheden.

Minder betrokkenheid van derden

SOCKS5 verwerkt TCP, UDP en soorten proxyroutes rechtstreeks via SSH-tunneling. U hoeft dus geen extra applicatielaag 7 of proxy’s van derden te gebruiken om verkeer te bedienen.

SOCKS versus HTTP-proxy

Het belangrijkste argument voor SOCKS5-proxy’s is dat ze elk verkeer kunnen verwerken, in tegenstelling tot HTTP-proxy’s die alleen HTTP- en HTTPS-URL’s kunnen decoderen en verwerken.

Proxy’s op hoog niveau, zoals HTTP, zijn vaak gebouwd voor een specifiek protocol. Ze zijn minder aanpasbaar en veilig dan SOCKS-proxy’s, hoewel je dat wel begrijpt hogere verbindingssnelheden. SOCKS-proxy’s op laag niveau kunnen met gemak alle software, protocollen en verkeer verwerken.

Prestatie

Als snelheid uw topprioriteit is, zijn privé- en premium-proxy’s de beste optie.

HTTP-proxy’s kunnen de prestaties op twee manieren versnellen en verbeteren. Jij kan Gegevens filteren of Websites cachen. Hierdoor kun je meer verzoeken per seconde verwerken.

Voor algemeen downloaden, overbrengen en online uploaden van inhoud zijn SOCKS-proxy’s echter een betere optie, omdat ze gemakkelijker te gebruiken en sneller uit de doos zijn.

Beveiliging

Het hele doel van het gebruik van een proxy is het beschermen van online privacy en veiligheid. HTTP- en SOCKS5-proxy’s fungeren beide als tussenpersonen tussen clients en servers om online acties te beveiligen en deze moeilijk te volgen te maken.

HTTP-proxy’s worden vaak gebruikt vanwege hun vermogen om datapakketten te begrijpen en te filteren E-mailbeveiliging en cyberbeveiliging Initiatieven. Bovendien kan dit nuttig zijn voor datamining en webscraping-taken.

functie

Hoewel HTTP-proxy’s alleen HTTP(S)-verkeer kunnen verwerken, zijn er veel andere manieren om ze te configureren. HTTP-proxy’s kunnen ook herhaalde verzoeken en cachereacties detecteren. Dit is mogelijk omdat ze dat ook daadwerkelijk kunnen Decodeer netwerkgegevens tussen een client en een webserver.

Als het om SOCKS-proxy’s gaat, zijn ze minder afhankelijk van specifieke netwerkprotocollen en kunnen ze vrijer worden gebruikt. Ze zijn ideaal voor toegang tot verbindingen achter firewalls, omdat ze het netwerkverkeer helemaal niet interpreteren.

Moet u SOCKS5 gebruiken met een VPN?

U kunt uw geolocatie vervalsen door de SOCKS5-proxy te gebruiken die door uw VPN wordt aangeboden om toegang te krijgen tot geogeblokkeerde websites en een nieuw IP-adres te verkrijgen. Houd er rekening mee dat een SOCKS5 u niet zal beschermen als een ISP of overheid meeluistert naar uw activiteit, dus het is misschien niet ideaal voor gebruik op zichzelf.

Samen (met een VPN) jij extra bescherming krijgen en voordelen zoals:

 • Versterk de kill-schakelaar
 • Het detecteren van VPN-gebruik wordt moeilijker
 • Verminder het aantal CAPTCHA’s dat u tegenkomt tijdens het browsen.

Beste SOCKS5-providers

Premium proxydiensten kosten geld, maar ze hebben het meer functionaliteit en betere prestaties. Bovendien kunt u doorgaans kiezen uit verschillende landinstellingen en IP-adressen voor online anonimiteit.

Hier zijn enkele van onze topkeuzes:

IProyal

IProyal biedt SOCKS-proxy, HTTPS-protocollen en 4G mobiele proxy’s. Bovendien zorgt een P2P-netwerk met een pool van meer dan twee miljoen IP’s voor hoge prestaties. IPRoyal heeft ook cachingtools om de internetsnelheid te verhogen en bandbreedte te besparen.

Oxylabs

Oxylabs-doelen Gebruikers van webscraping. Het biedt direct beschikbare schrapers voor zoekmachines of e-commercewebsites. Bovendien kunt u kiezen tussen datacenter- en privé-IP’s.

verstop me

Voor een gratis dienst, Hide.me is een van de premiumaanbieders. SOCKS5-ondersteuning is afgestemd op BitTorrent en streaming, en u krijgt een speciaal IP-, WebRTC- en automatische verbinding. De snelheden zijn verrassend hoog en je kunt onbeperkt en gratis surfen.

Afronden

Nu weet je wat een SOCKS-proxy is: een eenvoudige proxy-oplossing voor algemeen gebruik die gebruikmaakt van een tunneltechniek. Het is eenvoudig op te zetten kruistoepassing en kan omgaan met allerlei soorten verkeer geproduceerd door verschillende protocollen. Het verbetert ook de prestaties, privacy en veiligheid en kan een geweldig alternatief zijn voor VPN-diensten.

Mục lục