Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat is fiatvaluta?

Als u op de hoogte blijft van het laatste financiële nieuws, bent u waarschijnlijk de term ‘fiatvaluta’ tegengekomen. Hoewel het leuk klinkt, gebruik je het al! Wat is fiatgeld? Is dat hetzelfde als gewoon geld? Laten we kijken.

Wat is fiatgeld?

Fiat-valuta is de technische term voor door de overheid uitgegeven geld dat niet wordt gedekt door een fysieke grondstof zoals goud. De materialen van fiatgeld hebben ook niet veel waarde; Denk bijvoorbeeld aan Amerikaanse dollarbiljetten. Maar als wettig betaalmiddel erkent de wet het als een aanvaardbaar middel om schulden, belastingen en andere financiële verplichtingen te betalen.

Omdat het niet wordt ondersteund door grondstoffen, geeft fiatgeld de centrale banken meer controle over de economie. Te veel geld bijdrukken kan echter leiden tot hyperinflatie.

Het vroegste bewijs van het fiat-monetaire systeem werd in de 11e eeuw in China gevonden. Sindsdien zijn er minstens 775 fiatvaluta’s gecreëerd. Tegenwoordig zijn er nog minder dan 200 in omloop.

Gemiddeld is de levensverwachting van een fiatvaluta 27 jaar. Het Britse pond is de oudste fiatvaluta die nog steeds van eigenaar verandert en dateert uit 1694. Ondanks de lange levensduur is het geen succesverhaal. In 2011 had het Britse pond 99,5% van zijn oorspronkelijke waarde verloren.

Hoe werkt fiatgeld?

Allereerst: wat is fiatgeld en hoe werkt het?

Fiat-geld is het huidige monetaire systeem in de wereld. Onder het fiat-monetaire systeem is een door de overheid uitgegeven nationale munt niet gebonden aan een fysieke grondstof. In plaats daarvan hangt hun waarde af van hoe de economie van een land zich ontwikkelt en hoe de verantwoordelijken deze beheren.

Fiat-valuta’s hebben geen intrinsieke waarde. Daarom zijn ze nutteloos buiten hun dagelijkse rol als wettig betaalmiddel. De waarde van een nationale munt hangt af van het vertrouwen van het publiek. Zolang de koopkracht op korte termijn niet significant daalt, verlies je het vertrouwen in hem niet.

Bovendien controleren centrale banken de geldcirculatie. Via monetair beleid kunnen deze instellingen de geldhoeveelheid manipuleren, liquiditeit in de markt pompen en rentetarieven vaststellen om de economie in de gewenste richting te sturen.

Het fiat-monetaire systeem laat centrale banken geld uit het niets drukken als zij dat nodig achten. Meestal doen ze dit om toegang te krijgen tot meer geld zonder belasting te innen. Regeringen van landen waarvan de economieën groot, sterk en stabiel zijn, lenen ook om boven hun stand uit te geven.

Wat is het verschil tussen grondstoffengeld, representatief geld, fiatgeld en cryptocurrency?

De wereld heeft door de eeuwen heen verschillende monetaire systemen gezien. Velen hebben gefaald, sommigen hebben gewerkt, en enkelen staan ​​op de rand van instorten of zijn in staat het financiële systeem voor altijd te veranderen.

Laten we eens kijken hoe grondstoffengeld, representatief geld, fiatgeld en cryptocurrency verschillen.

Goederengeld

Dit monetaire systeem gebruikt fysieke grondstoffen als betaalmiddel. Edelmetalen, vooral goud en zilver, waren de meest succesvolle voorbeelden.

De eigenschappen van goud en zilver delen enkele kenmerken met fiatvaluta. Maar meer dan dat: het zijn uitstekende bronnen van rijkdom. Vanwege hun lange en solide staat van dienst gelooft de hele wereld in hun waarde.

Schaarste is de reden waarom goud en zilver nooit hun financiële waarde verliezen. Het is moeilijk om grote hoeveelheden van hen in het wild te vinden, dus hun vraag is altijd groter geweest dan het aanbod.

Helaas is grondstoffengeld niet veilig voor inflatie. Net als in een fiat-economie kan de entiteit die deze controleert opzettelijk devalueren om het valutaaanbod uit te breiden.

Destijds smolten overheden gouden en zilveren munten en vermengden ze met minder waardevolle grondstoffen zoals koper om meer geld te produceren. Maar toen consumenten en detailhandelaren dit eenmaal begrepen, daalde de koopkracht van de nieuw geslagen munten.

Representatief geld

Dit monetaire systeem, ook bekend als op grondstoffen gebaseerd geld, maakt het mogelijk dat voorwerpen zonder intrinsieke waarde (zoals papieren bankbiljetten) als betaalmiddel kunnen worden gebruikt, zolang ze door een goed van onmiskenbare waarde worden ondersteund.

Houders van representatief geld konden het, indien nodig, inruilen voor de grondstof die het ondersteunde.

De gouden standaard was een product van het representatieve monetaire systeem. Het elimineerde de noodzaak om gouden munten te gebruiken voor dagelijkse transacties. In plaats daarvan konden mensen door banken uitgegeven goudcertificaten gebruiken die dienden als claimcontrole voor het fysieke goud dat ze bezaten.

Representatief geld was bedoeld om inflatie te voorkomen, omdat het aanbod van valuta niet groter kon zijn dan de hoeveelheid goederen die de banken in bewaring hadden. In tegenstelling tot het fiat-monetaire systeem gaf representatief geld beleidsmakers niet de flexibiliteit om meer contant geld te produceren wanneer dat nodig was.

Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog verloren de Europese landen hun goudreserves door hun militaire inspanningen te financieren en buitenlandse goederen te importeren. Om deze reden hadden de Verenigde Staten halverwege de jaren veertig 75% van het goud in de wereld in handen.

Om de naoorlogse wereldeconomie te helpen stabiliseren, kwamen 730 afgevaardigden uit 44 geallieerde landen overeen om vaste wisselkoersen tussen hun nationale valuta en de Amerikaanse dollar vast te stellen. Op deze manier zou goud de basis vormen voor de waarde van de dollar. Deze overeenkomst zorgde ervoor dat de wereld zich economisch kon herstellen, terwijl Uncle Sam gunstige wisselkoersen genoot voor zijn eigen munt.

De rol van goud als monetaire stabilisator nam echter af naarmate de VS hun unieke privilege om geld te drukken uitbuitte. Het overspoelde de markt met meer dollars dan de goudreserves konden ondersteunen.

De wereld is al vijftig jaar van de gouden standaard af. Representatief geld wordt echter nog steeds gebruikt in de vorm van financiële instrumenten zoals cheques.

fiatgeld

Wat is fiatgeld? Zoals gezegd zijn fiatvaluta’s sinds 1971 de drijvende kracht achter de huidige financiële wereld. Destijds besloot de Amerikaanse president Richard Nixon om de waarde van de Amerikaanse dollar niet langer aan goud te koppelen.

Tot dat moment bepaalde de Bretton Woods-overeenkomst uit 1944 dat de waarde van de meeste nationale valuta gekoppeld zou zijn aan de dollar. Destijds werd de Amerikaanse dollar gedekt door goud. Onder het Bretton Woods-systeem was een ounce van het edelmetaal $35 waard.

In de overeenkomst werd echter geen goudreservepercentage vastgelegd. Daarom zouden de VS meer geld kunnen drukken om extra fiatgeld te creëren. Het stelde het land in staat te lenen door investeerders Amerikaanse staatsobligaties aan te bieden zonder nog meer goud te accumuleren.

De wereld merkte het op en besefte dat de extra Amerikaanse dollars het financiële systeem zouden kunnen destabiliseren. Als gevolg hiervan hebben andere landen hun dollars omgezet in goud om hun reserves op te bouwen. Als er meer Amerikaanse dollars in omloop zijn dan goudstaven in de kluizen, zouden de staten geen goud meer hebben voordat ze degenen konden betalen die hun Amerikaanse dollars wilden verzilveren.

President Nixon moest de Amerikaanse dollar scheiden van goud om te voorkomen dat het internationale financiële systeem samen met de Amerikaanse economie instortte.

Toen werd fiatgeld de standaard. Zwevende wisselkoersen zijn de norm geworden. En goud werd aangenomen als bescherming tegen inflatie en gedegradeerd tot veilige haven. Het is nu een soort belegging die in waarde stijgt als de economie hapert.

Onder het huidige monetaire systeem bepalen de krachten van de vrije markt de waarde van dit soort valuta ten opzichte van elkaar.

Cryptogeld

Cryptocurrency is een digitale valuta die op de blockchain wordt gemaakt en opgeslagen. Het leeft op een gedecentraliseerd netwerk en houdt het buiten de controle van de overheid.

‘Crypto’ verwijst naar cryptografie, een praktijk waarbij leesbare tekst onbegrijpelijk wordt gemaakt voor ongewenste partijen. ‘Valuta’ is echter enigszins misleidend, aangezien niet alle cryptocurrencies als geld functioneren. Cryptocurrencies zijn munten of tokens. Munten hebben hun eigen blockchains, terwijl tokens voortbouwen op bestaande blockchains.

Voorstanders van cryptocurrency zien het als een positieve kracht. Cryptocurrencies bestaan ​​om heersende ideeën over geld uit te dagen en een kans te bieden om de tekortkomingen van het huidige financiële systeem en de fiat-economie aan te pakken.

Dit type valuta gaat over decentralisatie. Via de netwerken kunnen deelnemers verifiëren of transacties legitiem zijn, zonder dat ze elkaar hoeven te vertrouwen. Ze propageren een systeem van regels zonder heersers.

Andrea Antonopoulos, een van de meer populaire crypto-gelovigen, heeft gezegd dat cryptocurrency de eerste stap is op weg naar de scheiding tussen overheid en geld.

Op het moment van schrijven zijn er ruim 9.600 crypto’s gelanceerd. Samen hebben ze een marktwaarde van ruim $2,3 biljoen. Om deze digitale activa te verhandelen of te kopen, kunt u fiat omzetten in cryptocurrency op toonaangevende beurzen.

Dus hoe verhouden cryptocurrencies zich tot traditionele valuta?

Bitcoin is ontworpen om als digitaal goud te zijn, alleen veel schaarser. Om deze reden heeft het het potentieel om de ultieme opslagplaats van rijkdom te zijn en een levensvatbaar alternatief voor fiat-dollars.

Blockchainplatforms zoals Ethereum, Cardano en Polkadot leggen de basis voor gedecentraliseerde financiering (DeFi). DeFi is een overkoepelende term voor financiële diensten die niet worden gecontroleerd door één enkele entiteit zoals een fiatbank.

Net zoals fiatvaluta als wettig betaalmiddel worden beschouwd, worden veel cryptocurrencies op bepaalde platforms als ruilmiddel gebruikt. Het aantal bedrijven dat crypto naast fiatbetalingen accepteert en deze gebruikt om werknemers te betalen, is gegroeid. Maar deze digitale activa zijn nog niet zo wijdverbreid als fiatgeld.

Voor- en nadelen van fiatgeld?

Waar is fiatgeld goed voor? Hoe heeft het een halve eeuw kunnen overleven als mondiaal monetair systeem? Kan het zijn status op de lange termijn behouden?

Hier zijn de voordelen die het met zich meebracht en de nadelen die een einde zouden kunnen maken aan zijn heerschappij.

Voordelen

Hieronder staan ​​de argumenten voor fiatgeld.

  • Ze kunnen het economisch herstel versnellen. Fiat-valuta’s geven beleidsmakers de mogelijkheid om de geldhoeveelheid te beheersen en een zwakke economie nieuw leven in te blazen, wat heeft bewezen te werken.
  • Ze kunnen de economische groei bevorderen. Maar waar is een fiatvaluta nuttig voor in een gezonde economie? Draag bij aan het verbeteren van de levensstandaard. Als het met mate en om de juiste reden wordt gedaan, kan het vergroten van de hoeveelheid geld in omloop een economie verder versterken.
  • Ze zijn praktisch. Het drukken van geld is minder duur, arbeidsintensief en tijdrovender dan het delven van edele metalen. In een land met toenemende economische activiteit en snelle bevolkingsgroei kan dit monetaire systeem de toenemende vraag naar contant geld bijhouden.

Nadelen

Hieronder staan ​​de argumenten tegen fiatvaluta’s.

  • Ze kunnen tot hyperinflatie leiden. De Zimbabwaanse dollar en de Venezolaanse bolivar zijn twee van de meest prominente voorbeelden.

In 2009 bereikte het inflatiecijfer in het Zuid-Afrikaanse land 231.000.000%. De Reserve Bank of Zimbabwe drukte zelfs voor Z$1 biljoen aan bankbiljetten. Het dwong de regering om meerdere vreemde valuta’s in te voeren om de trend te keren.

Een ander voorbeeld is Venezuela, waar de economie in 2018 een torenhoge inflatie van 1.000.000% kende. En sindsdien is het er niet beter op geworden. De centrale bank begon in maart 2021 met de uitgifte van 1.000.000 bolivarbiljetten.

Geen van beide landen kreeg van de ene op de andere dag te maken met hyperinflatie. Het was het resultaat van lange perioden van wanbeheer van fiatvaluta. Zimbabwe en Venezuela kenden tientallen jaren lang een jaarlijkse inflatie met dubbele cijfers voordat het misging.

Hoewel de VS niet zo slecht waren als Zimbabwe of Venezuela, kwam in de tien maanden voorafgaand aan december 2020 35% van alle ooit gedrukte Amerikaanse dollars in omloop. De VS zouden vroeg of laat te maken kunnen krijgen met de gevolgen van hun massale gelddrukactiviteiten.

  • Ze kunnen financiële zeepbellen laten barsten. Fiat-geld speelde een belangrijke rol bij het aanmoedigen van risicovol gedrag onder bankiers, wat leidde tot de Grote Recessie van 2008. Maar het is waarschijnlijk niets vergeleken met de mondiale schulden.

Fiat-geld heeft het voor rijke landen supergemakkelijk gemaakt om geld te lenen en meer uit te geven dan ze verdienen. Het resultaat: een mondiale schuld van 277 biljoen dollar na 2020. De meeste landen zijn zichzelf en buitenlandse entiteiten geld schuldig, maar de VS loopt voorop met een staatsschuld van 28 biljoen dollar.

De wereld heeft nog nooit zoveel schulden gehad, dus geen enkele econoom had kunnen voorspellen wat er zou gebeuren als deze ongekende financiële zeepbel uiteindelijk zou barsten.

Afronden

De geschiedenis zegt dat alle fiatvaluta’s dalen en terugkeren naar hun intrinsieke waarde van nul. De Amerikaanse dollar vormt daarop geen uitzondering en zou op zijn laatste benen kunnen lopen.

Het valt niet te ontkennen dat de negatieve aspecten van het fiatgeldsysteem te onhoudbaar zijn om de status quo nog een halve eeuw onveranderd te laten blijven.

Hoewel het verre van volwassen is, vertegenwoordigt cryptocurrency een hoop voor het financiële systeem voor degenen die het begrijpen. En het zal interessant zijn om te zien hoe het de klap voor de nationale valuta zou kunnen verzachten als het huidige monetaire systeem instort.