Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat is mDNSResponder en waarom staat het op mijn Mac?

Voor we beginnen

Na een paar jaar apps voor macOS te hebben gebouwd, hebben we een tool ontwikkeld die iedereen kan gebruiken. De allround probleemoplosser voor Mac.

Hier is een tip voor u: Download CleanMyMac om snel enkele van de in dit artikel genoemde problemen op te lossen. Om dit echter zelf te kunnen doen, hebben wij hieronder de beste ideeën en oplossingen voor u op een rij gezet.

Als het niet kapot is, repareer het dan niet is een regel die Apple misschien graag had willen naleven toen het Yosemite in 2014 uitbracht. Waarom? Omdat de beroemde ‘It Just Works’-bruikbaarheid van Apple een zware klap heeft gekregen, tenminste wat netwerken betreft. Toen het Yosemite lanceerde, schrapte Apple een proces genaamd “mDNSResponder” dat een belangrijk onderdeel was van Bonjour, het automatische detectiesysteem voor apparaten in een netwerk. Zonder mDNSResponder kwam Bonjour op veel Macs in grote problemen. En het duurde niet lang voordat gebruikers begonnen te klagen over bugs in het systeem.


Wat is mDNSResponder en waarom staat het op mijn Mac?

Zoals veel gebruikers ontdekten bij het installeren van Yosemite, is mDNSResponder een belangrijk onderdeel van het Bonjour-netwerkprotocol. Met Bonjour kan uw Mac andere apparaten, zoals computers, printers en opslagapparaten in uw lokale netwerk, bekijken en er eenvoudig verbinding mee maken. Als je ooit een printer of computer in de zijbalk van Finder hebt opgemerkt die daar net verscheen, bonjour. Het heeft het op uw lokale netwerk “ontdekt” en u kunt het bekijken, zodat u verbinding kunt maken als u dat wilt. Is het u opgevallen dat er een app verschijnt op het dock van uw Mac wanneer u deze gebruikt op een iPhone of iPad in de buurt? Dat is ook Bonjour. En mDNSResponder is de sleutel tot een goede werking van Bonjour.

Meer specifiek is mDNSResponder een daemon die verantwoordelijk is voor het ontdekken van services die op andere apparaten op het lokale netwerk draaien. Het verwerkt ook DNS-verzoeken voor services die verbinding met internet moeten maken. Apple verving het door een service genaamd “Discoveryd”-proces in Yosemite en alles ging slecht – misschien niet verrassend, aangezien mDNSResponder al meer dan tien jaar werd verfijnd en netwerken altijd een van de meest problematische onderdelen van macOS is geweest.

Wist je dat?

Ars Technica meldde dat toen Apple mDNSResponder opnieuw in macOS installeerde, het 300 verschillende bugrapporten kon sluiten. Dit laat zien hoeveel impact de verwijdering heeft gehad op macOS en laat zien dat zelfs Apple het soms bij het verkeerde eind heeft.


Wat is het probleem met mDNSResponder?

Sommige Mac-gebruikers hebben gemeld dat het netwerkgebruik van mDNSResponder problemen op hun Mac veroorzaakt en het netwerk overspoelt met ongewenste pakketten – verkeer dat bandbreedte in beslag neemt maar geen enkel doel dient. U kunt dit detecteren met behulp van tools die het netwerkverkeer monitoren. Daarom willen ze het verwijderen of uitschakelen.

Het verwijderen van mDNSResponder zal Bonjour echter verstoren en het onmogelijk maken om andere apparaten in het netwerk te detecteren en er verbinding mee te maken. U kunt Bonjour helemaal uitschakelen. Dit zou echter betekenen dat u handmatig de gegevens moet invoeren voor elk apparaat waarmee u verbinding wilt maken en voor alle services die afhankelijk zijn van automatische detectie, zoals: B. overdracht en continuïteit, onbruikbaar maken.

Geweldig: Als u problemen ondervindt of waarschuwingen ziet over mDNSResponder, wist u de DNS-cache met een gratis tool in CleanMyMac X. Hiermee kunnen sommige serververbindingsproblemen worden opgelost.

Wat is mDNSResponder en waarom staat het op mijn Mac?  1

Download hier een gratis versie van de app

Nadat u de app hebt geïnstalleerd, klikt u op Onderhoud en vinkt u het vakje aan DNS-cache leegmaken.

Als u merkt dat uw Mac traag is geworden, kan het moeilijk zijn om het probleem te achterhalen. U kunt Activity Monitor gebruiken om mDNSResponder te identificeren, maar al deze processen zijn moeilijk te begrijpen. CleanMyMac X kan helpen.

CleanMyMac X heeft een menu-item dat u actief kunt houden, zelfs als u de hoofdapp afsluit. U kunt het gebruiken om CPU-gebruik, netwerkactiviteit en geheugengebruik te controleren. U kunt meer informatie krijgen over resource-varkens in het menu-item en ook apps afsluiten die te veeleisend zijn.

CleanMyMac X-gezondheidsmonitor

De belangrijkste CleanMyMac X-applicatie heeft een optimalisatietool die ook veel hulpbronnenverbruikers belicht, zodat u er controle over kunt krijgen. En het kan applicaties identificeren en beëindigen die vanwege een probleem niet meer reageren.

Optimalisatietools in CleanMyMac X

Zoals u kunt zien, is mDNSResponder geen virus zoals sommige mensen denken als ze het op de achtergrond zien draaien. Het is een essentieel onderdeel van macOS dat automatische detectie van apparaten op het lokale netwerk in Bonjour mogelijk maakt. Je moet het dus zeker niet proberen te verwijderen. Als u denkt dat uw Mac hierdoor langzamer wordt, is er waarschijnlijk een andere verklaring. Om erachter te komen wat het is, kunt u het arsenaal aan tools van CleanMyMac X gebruiken. Zodra u het probleem heeft geïdentificeerd, kunt u CleanMyMac gebruiken om het probleem op te lossen door RAM vrij te maken of niet-reagerende processen te beëindigen.