Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Wat is SSR in aandelen? Alles wat u moet weten
Heeft u zich ooit afgevraagd hoe aandelenhandelaren al dit geld verdienen? Wat weet u over marktvolatiliteit? Kent u de meest succesvolle handelsstrategieën? Of wat is SSR in aandelen?
Maak je geen zorgen! Zelfs als u er geen idee van heeft, zijn wij er om u te helpen.
Dit artikel zal het broodnodige licht werpen op het shorten van aandelen en de SSR-regel.
Ben je klaar om iets nieuws te leren? Laten we beginnen:
Wat is SSR in aandelen? Belangrijke details
Laten we eerst een beetje resetten! Wat is short-selling?
Er is sprake van short selling wanneer een handelaar aandelen van de makelaar leent om deze onmiddellijk daarna te verkopen. Dit doen ze in de verwachting dat de koers van de aandelen kort daarna gaat dalen, zodat ze deze tegen een lagere prijs terug kunnen kopen en het verschil in eigen zak kunnen houden.
Klinkt goed, toch? Dat moet komen omdat short selling een van de meest populaire handelsstrategieën is. Er is echter een regel die verhindert dat aandelen worden verhandeld zodra ze met een bepaalde waarde zijn gedaald. Deze regel heet Short Sale Restriction (SSR) en is bedoeld om bedrijven, aandelen en handelaren te beschermen.
De SSR-regel bestaat al sinds de jaren dertig. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft het uitgegeven om te voorkomen dat aandeelhouders kapitaal bundelen en aandelen manipuleren.
Het staat ook bekend als de Alternate Uptick Rule, wat betekent dat een handelaar alleen een aandeel kan shorten als het een stijgende trend vertoont, en niet als het daalt.
Kortom, het is gemaakt om Voorkom neerwaartse volatiliteit en beurscrashes En Voorkom dat handelaren de aandelenkoers verder omlaag duwen.
SSR wordt geactiveerd telkens wanneer een aandeel minstens 10% daalt ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag. Traders kunnen er dus alleen short op gaan als de koers begint te stijgen. Bovendien kan de SSR-inventarisregel, zodra deze wordt geactiveerd, de hele dag actief blijven of soms zelfs worden verlengd tot de volgende dag.
SSR wordt afgedwongen door makelaars en is van toepassing op alle bedrijven die aan de Amerikaanse beurzen zijn genoteerd. Een goede regel voor handelaren, vooral voor onervaren handelaren, omdat het short selling in aandelen voorkomt zonder deze eerst te onderzoeken.
Basisregels van de SSR
Vier regels die gemakkelijk te onthouden zijn. Laten we eens kijken wat ze zeggen:
- De regel wordt geactiveerd bij een daling van 10%.
- Zodra dit het geval is, blijft het de hele dag actief.
- SSR is van toepassing op alle aandelen die genoteerd zijn aan nationale effectenbeurzen.
- De handelsplatformen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering.
Dus nu weet je alles over SSR-triggers. Maar wat gebeurt er als het wordt geactiveerd?
Ten eerste kunnen handelaren geen short gaan op het aandeel terwijl de koers ervan daalt. Ten tweede blijven de beperkingen de rest van de dag van kracht (of strekken ze zich uit tot de volgende dag), waardoor de aandelen worden beschermd tegen short selling. Makelaars zijn verantwoordelijk voor het vaststellen, onderhouden en handhaven van geschreven beleid en procedures met betrekking tot SSR.
De huidige SSR-lijst wordt regelmatig bijgewerkt en is van toepassing op alle aandelen die zijn genoteerd aan de NASDAQ of NYSE, ongeacht of ze op een beurs of over-the-counter worden verhandeld.
De regel is van cruciaal belang voor het behoud van de markttransparantie, vooral onder handelaren die short gaan op de aandelen. Bovendien voorkomen de restricties op short selling dat sommige handelaren een plotselinge crash veroorzaken en de markt verder manipuleren, waardoor anderen relatief veilig blijven.
Zodra de aandelen in de SSR zijn geplaatst, is het onmogelijk om er short op te gaan. Handelaren kunnen echter een limietorder gebruiken, waardoor de persoon deze van tevoren kan plaatsen. Als het aandeel bijvoorbeeld onder SSR voor €100 wordt verhandeld, kan iemand een limietverkooporder van €109 plaatsen, waardoor de shortpositie later wordt geïnitieerd.
Voorbeelden van een short-sellingbeperking (SSR)
De SSR-opwaartse trendregel kan worden geactiveerd afhankelijk van interne of externe factoren van de markt. Laten we het verduidelijken met enkele voorbeelden.
Een veel voorkomende interne factor is dat een bedrijf slechte kwartaalresultaten rapporteert. De aandelenkoers kan dan crashen en de regel op de Amerikaanse beurzen afdwingen.
Een ander voorbeeld is een bedrijf dat een zwakke groei aankondigt vanwege de sterke concurrentie. Het nieuws zou een prijsdaling van meer dan 10% kunnen veroorzaken, waardoor de regel in werking zou treden.
Het ontslag van de CEO is een andere interne factor die kan leiden tot veranderingen in de aandelenkoers. Sommige beleggers kunnen twijfelen en hun posities verlaten, waardoor de prijs plotseling met meer dan 10% daalt. De SSR zou opnieuw worden geactiveerd.
Hoe zit het met de externe factoren?
Deze lijst is iets langer en omvat mondiale politieke situaties, regelgeving, milieuproblemen en economische factoren, die er allemaal voor kunnen zorgen dat een aandelenkoers daalt, waardoor de regel in werking treedt en een bepaald aandeel op de SSR-lijst wordt geplaatst.
Wereldwijd is Amerika niet het enige land dat een dergelijke regel afdwingt. Denemarken, Zwitserland, Japan en Indonesië behoren tot het grote aantal landen dat een of andere vorm van SSR heeft aangenomen.
Veel deskundigen merkten echter op dat het verbieden van short selling wanneer de marktvolatiliteit hoog is, deze juist vergroot.
Het verbieden van short selling kan een negatieve invloed hebben op handelaren en hun mening over prijzen. Het kan ook de marktliquiditeit verminderen. Ten slotte kan een tijdelijk verkoopverbod op de ene markt de volatiliteit op een andere markt vergroten, omdat beleggers kunnen proberen het verbod te omzeilen.
Wat veroorzaakt de short selling-beperking?
Breaking news is de gebruikelijke SSR-trigger. Grote negatieve updates over het bedrijf (bijvoorbeeld het verliezen van een grote hoeveelheid geld van de rekening) leiden gemakkelijk tot prijsdalingen, waardoor de SSR in werking treedt.
Nu we de regel in detail hebben besproken, is het tijd om de voor- en nadelen ervan te onderzoeken. Laten we beginnen met de voordelen ervan:
- Dwingt transparantie af
- Voorkomt prijsmanipulatie
- Beschermt onervaren handelaren
- Zorgt ervoor dat de aandelenkoers redelijk stabiel blijft
Geen enkele regel komt zonder een groot aantal nadelen:
- Kan de marktvolatiliteit vergroten
- Kan de marktliquiditeit verminderen
Op basis van deze informatie kunnen we concluderen dat regels voor short selling alle handelaren ten goede kunnen komen door marktmanipulatie te voorkomen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom zoveel landen soortgelijke wetten handhaven.
Afronden
Tijd voor een korte samenvatting van de belangrijkste details over het SSR-regime voor aandelen.
SSR is gebaseerd op vier basisregels: een prijsdaling van 10% of meer, de regel duurt maximaal 48 uur, is van toepassing op alle aandelen op nationale beurzen en de verantwoordelijkheid voor de handhaving ervan ligt bij makelaars.
Het is belangrijk op te merken dat SSR de markttransparantie verbetert en flash-selling voorkomt, maar de volatiliteit kan vergroten, afhankelijk van de huidige marktomstandigheden.
De short selling-beperking is meestal aanwezig op Amerikaanse beurzen, maar veel andere landen hebben een soortgelijke regel geïmplementeerd om bedrijven en handelaren te beschermen.