Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat is Usenet en hoe werkt het? [Simplified]

Let op: Het volgende artikel zal je helpen: Wat is Usenet en hoe werkt het? [Simplified]

Heb je je ooit afgevraagd wat Usenet is? Vraag je je af wat nieuwsgroepen zijn? U bent op de juiste plaats. Onze gids legt uit wat het platform is en hoe het werkt. Plus de benadering van privacy door de Usenet-gemeenschap en uw eigen veelgestelde vragen.

Wat is Usenet?

Dit relatief obscure aspect van internet is eigenlijk ouder dan het traditionele World Wide Web waar de meeste mensen bekend mee zijn. Het is een heel ander type communicatieplatform dat overeenkomsten vertoont met discussiegroepen en discussieforums. Er is echter een aparte Usenet-serviceprovider nodig naast de reguliere internetproviders. U hebt ook software nodig die gewoonlijk een nieuwslezer of nieuwsclient wordt genoemd om in te loggen en toegang te krijgen tot Usenet-nieuwsgroepen. U kunt niet naar een Usenet-nieuwsgroep navigeren met webbrowsers zoals Chrome of Edge.

Er zijn enkele normale websites zoals Usenet Bin die fungeren als een Usenet-indexer (map) of andere zoals een Usenet-zoekmachine. Deze zijn echter informatief, tenzij ze ook verbinding maken met het Usenet-protocol. Om goede toegang te krijgen, moet u zich abonneren op een Usenet-service.

Het Usenet-protocol en zijn nieuwsgroepen zijn niet echt nieuwsdiensten. Het systeem was aanvankelijk meer afgestemd op wat nieuws zou kunnen worden genoemd, aangezien het in 1979 de computercommunicatiesystemen van de universiteit ontgroeide. Gebruikers konden elkaar berichten sturen en elkaar op de hoogte houden. Een tijdje kon dit heel formeel en academisch zijn, maar het werd al snel vergelijkbaar met een modern internetforum en dat blijft zo.

Usenet was in veel opzichten een concurrent van het internet en het web zoals we dat nu kennen. Dat wil zeggen de Betamax naar de VHS-speler. Het valt niet te ontkennen dat het internet en nu ook sociale netwerken als Facebook en Twitter de oorlog met de massa hebben gewonnen. Er blijft echter nog steeds een loyale gebruikersbasis voor Usenet-diensten. Eerlijk gezegd bieden ze een aantal geweldige voordelen.

De eerste is snelle toegang tot binaire bestanden (bestanden) van Usenet – een soort bestandsdeling die je op het gewone internet nooit schoon zou vinden, afgezien van duistere peer-to-peer-programma’s zoals UTorrent. Usenet bevat ook jarenlange, op tekst gebaseerde groepen die u gemakkelijk kunt lezen of waarin u berichten kunt plaatsen, afhankelijk van de activiteit van de groep.

Een belangrijk voordeel is de onduidelijkheid van Usenet, de vrij steile leercurve en de op anonimiteit gerichte gemeenschap. Dit maakt het tot een particulier alternatief voor het sterk gecontroleerde maar publiekelijk open medianetwerk waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Hoewel het niet zo anoniem is als TOR en het Dark Web, vertrouwen Usenet-providers nu op VPN’s, veilige SSL-codering en cryptocurrency-betalingen.

Dit betekent niet dat elke Usenet-server een hol is van auteursrechtelijk beschermd materiaal en illegale inhoud. Veel Usenet-serviceproviders hanteren een strikt privacybeleid en houden zich aan verwijderingskennisgevingen.

Wat is een nieuwsgroep?

Wat zijn nieuwsgroepen?

Laten we het zo zeggen:

Usenet is het protocol – de vorm van internet of web waarop een nieuwsgroep draait. Nieuwsgroepen zijn de individuele pagina’s/groepen of forums waarin de inhoud wordt gepubliceerd.

Er zijn verschillende soorten nieuwsgroepen, waarvan sommige al tientallen jaren oud zijn. Algemeen wordt aangenomen dat er ongeveer 110.000 actieve en complete groepen zijn waar u doorheen kunt bladeren met uw nieuwslezer of nieuwsclient. Je kunt ook bestanden downloaden, berichten lezen en zelfs nieuwe inhoud delen. Soms maakt een aanbieder reclame voor zijn ‘voltooiingspercentage’: het percentage volledige bestanden dat beschikbaar is.

Normaal gesproken richten binaire Usenet-groepen zich op bestanden. U zou via uw software een binaire zoekfunctie van Usenet gebruiken om de gewenste bestanden te vinden. Met “Nieuwslezers” kunt u zoeken op bestandstype en naam en meerdere resultaten retourneren. Vervolgens kunt u de bestanden op uw computer opslaan, vergelijkbaar met een downloadmanager.

Nieuwsgroepproviders bieden ook toegang tot specifieke nieuwsgroepen. Dit gebeurt vaak via software in browserstijl, waardoor u op tekst gebaseerde berichten kunt lezen of met andere gebruikers kunt chatten, net als in een meer traditionele ervaring. Binnen deze groepen zijn binaire bestanden te vinden, maar dat is niet noodzakelijkerwijs de focus.

Omdat Text minder bronnen nodig heeft in de vorm van downloadgegevens en verbindingssnelheid, kunnen sommige Usenet-serviceproviders archieven tot wel 17 jaar terug traceren.

Het downloaden van grote bestanden (binaire bestanden) met uw nieuwsclient is veel intensiever en daarom kan archivering of retentie minder zijn. De meeste van de beste Usenet-provideropties bewaren kopieën van bestanden op hun nieuwsserverfarms tot wel 12 jaar. Als uw belangrijkste doel bij het gebruik van Usenet het downloaden, uploaden of delen van bestanden is, wilt u waarschijnlijk lange binaire bewaarpercentages en gemakkelijke toegang tot binaire nieuwsgroepen.

Hoewel ze niet hetzelfde zijn, wordt Google Groups vaak vergeleken met Usenet.

Hoe werkt Usenet?

Vraagt ​​u zich nog steeds af hoe u toegang krijgt tot Usenet?

Wij hebben jou.

Usenet gebruiken:

Het lijkt bijna op zijn eigen vorm van internet. Het werkt door u te abonneren op Usenet-providers, vergelijkbaar met hoe u dat zou doen bij ISP’s. De meeste van deze providers hebben hun eigen speciale Usenet-servers waar ze kopieën bewaren van wat er in nieuwsgroepen te vinden is. Ze bieden ze op traditionele wijze toegang.

Vroeger boden ISP’s Usenet aan als een add-on, maar dat is geschrapt ten gunste van externe providers. Ze laten alles draaien via hun eigen servers, zelfs als de oorspronkelijke servers offline zijn gegaan.

Maar hoe zoek je in nieuwsgroepen?

Omdat u via een webbrowser geen toegang heeft tot nieuwsgroepen, kan de door u gekozen Usenet-service de relevante software bundelen. Of geef je in ieder geval alle servergegevens en logs om dingen in te stellen met een van de vele gratis Usenet-programma’s. Dergelijke clients zijn beschikbaar op vrijwel elk besturingssysteem, inclusief Microsoft Windows, Mac, Linux en nu zelfs mobiele apparaten. Mogelijk ontvangt u 7SSL-informatie, poortnummers, Network News Transfer Protocol en andere technische details. Hoewel dit voor nieuwelingen misschien overweldigend klinkt, heeft elke aanbieder die zijn geld waard is, eenvoudige stapsgewijze installatie-instructies en beveelt hij zelfs specifieke software aan.

Afhankelijk van de software krijgt u mogelijk een alles-in-één oplossing die:

  • indexeert nieuwsgroepen
  • maakt zoekfuncties voor nieuwsgroepen mogelijk
  • stelt u in staat de inhoud te bekijken
  • bestanden downloaden
  • interactie met andere gebruikers.

Usenet-serviceproviders brengen u maandelijks kosten in rekening, geven u korting voor een langere verplichting vooraf, of bieden gegevensblokken aan die u in uw eigen tijd kunt gebruiken. Met sommige of alle abonnementen krijgt u mogelijk onbeperkte snelheden en downloadgegevens. Dit kan ook onderdeel zijn van het prijsmodel. Het is een goed idee om rond te kijken om een ​​dienst te vinden die bij uw eigen gewoonten en budget past. Vanwege het betrokken verkeer is het niet gebruikelijk om een ​​gratis Usenet-server te vinden.

Aan de andere kant zijn gratis nieuwsgroepen een gegeven. U hoeft niet extra te betalen om toegang te krijgen tot de overgrote meerderheid van de nog beschikbare sites. Zoals gezegd komt dit zelden voor, maar af en toe kom je zelfs een gratis Usenet-provider tegen. Het kan een tijdelijke speciale aanbieding zijn, onderdeel van een andere betaalde dienst, of een zeer scherp geprijsde en mogelijk langzame ervaring.

Usenet werkt het beste als u een betaalde dienst gebruikt die over een groot netwerk van servers beschikt, waarvan er tenminste enkele zich in de Verenigde Staten en Europa bevinden. Hoe meer gelijktijdige verbindingen ze bieden, hoe stabieler uw ervaring is en hoe meer u tegelijkertijd kunt doen zonder grote vertragingen.

Is Usenet veilig?

Omdat het nogal onduidelijk is, denken veel mensen na over de vraag: is Usenet veilig? Het korte antwoord is: ja, het is net zo veilig als elke andere vorm van internet.

Het kan zijn aandeel hebben in luie gebruikers, spam, kwaadaardige bestanden, phishing-links, enz. Als u echter bekend bent met het traditionele internet, is er niets gevaarlijker aan Usenet. Bovendien zijn veel providers goed in het filteren van onveilige inhoud en beschadigde bestanden.

Usenet is in veel opzichten veiliger dan internet omdat het door minder mensen wordt gebruikt, de nadruk ligt op privacy en veel providers geloven in het beschermen van uw gegevens. Dit staat in hun beleid, samen met clausules over het niet monitoren van uw surfgedrag. Sommigen slaan niet eens persoonlijke informatie op en accepteren betalingen via anonieme cryptocurrencies zoals Bitcoin.

U zult ook een algemene consensus vinden om een ​​virtueel particulier netwerk (VPN) te gebruiken tijdens het gebruik van Usenet. Mogelijk krijgt u een VPN-service gebundeld met uw Usenet-serviceprovider, of u kunt er afzonderlijk een instellen die werkt op Usenet en het reguliere internet. Dit voorkomt dat uw ISP, Usenet-provider en andere websites controleren waar uw verkeer vandaan komt. Het is ook een goede manier om geografisch beperkte webinhoud te omzeilen, omdat u uw verkeer kunt nabootsen alsof het overal ter wereld vandaan komt.

Usenet is ook veilig vanwege de manier waarop het zijn gegevens distribueert. Er is geen P2P. Een bestand wordt opgesplitst in meerdere delen en vervolgens verzonden naar een gedecentraliseerd netwerk van servers waarmee u veilig verbinding maakt met behulp van SSL-codering. Zodra u deze verschillende gegevens bij elkaar heeft gebracht, is uw download voltooid. 99% van de tijd wordt niets hiervan bijgehouden.

We zouden alleen voorzichtig zijn als je een gratis Usenet-server tegenkomt, vooral als er online weinig over bekend is. Aan de andere kant zijn sommige gratis nieuwsgroepservers beschikbaar waar ze zijn begonnen. Op universiteiten om informatie te delen en de vrijheid van meningsuiting te bevorderen.

Moet ik een VPN gebruiken met Usenet?

Het is niet nodig om een ​​VPN te gebruiken op Usenet. Bovendien kan een slechte VPN in sommige gevallen uw ervaring zelfs vertragen. Als u zich echter zorgen maakt over de privacy en het volgen van uw surf- en downloadgewoonten, is dit een goed idee. Veel Usenet-diensten hebben hun eigen VPN of werken met populaire diensten van derden en geven u toegang als onderdeel van uw Usenet-abonnement.

Wij zijn van mening dat als de VPN deel uitmaakt van het pakket en deze snel werkt, het gebruik ervan geen kwaad kan. Omdat Usenet echter gecodeerd is en er privacybewuste providers te vinden zijn, is het geen noodzakelijk onderdeel.

VPN’s beschermen uw privacy effectiever wanneer u regulier internet gebruikt of beschermen uw netwerk op routerniveau.

Afronden

Nu we hebben besproken wat Usenet en nieuwsgroepen zijn, kunt u uw Usenet-reis voortzetten naar de volgende stap. Vind de beste Usenet-service voor u en blader!

Mục lục