Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat neemt ruimte in beslag op mijn harde schijf? [Windows 7]

Opmerking: het volgende artikel zal u helpen: Wat neemt ruimte in beslag op mijn harde schijf? [Windows 7]

Is het je ooit opgevallen hoe iets de capaciteit van je harde schijf opslokt?

Laten we eens kijken naar een specifiek geval dat ruimte in beslag neemt op mijn harde schijf met Windows 7 en hoe we dit kunnen oplossen.

Hieronder leest u hoe u opslagruimte vrijmaakt.

Wat neemt ruimte in beslag op mijn harde schijf? (Windows 7)

Voldoende capaciteit van de harde schijf is essentieel omdat dit de prestaties kan verbeteren. Sommige bestanden, apps en functies die opslagruimte in beslag nemen, kunnen echter worden verwijderd om de werksnelheid van uw pc te verhogen.

Laten we eens kijken naar de drie belangrijkste manieren om te zien wat ruimte in beslag neemt in uw opslag.

Gebruik Windows Verkenner

Windows Explorer is een hulpprogramma voor bestandsbeheer dat al uw computerbestanden op Microsoft Windows doorzoekt. Elk neemt een bepaalde hoeveelheid ruimte in beslag op uw schijven, waaraan een letter is toegewezen (C, D of E). Met deze app kunt u van deze schijven lezen, ermee communiceren en ze zo beheren.

Ik zal u laten zien hoe u het kunt gebruiken om de status van uw pc-opslag te bekijken.

Eerst moet u de app openen door tegelijkertijd op de Windows-toets en de “E”-toets op uw toetsenbord te drukken.

Vervolgens ziet u een scherm met al uw mappen en schijven. De statusbalk onder een pc-opslagstation laat zien hoeveel er in gebruik is.

U kunt ook door bestanden en mappen bladeren om te zien welke ruimte iedereen gebruikt.

opdrachtprompt

CMD (Command Prompt) is er één App waarmee u acties kunt uitvoeren vanaf opdrachtregels. Het kan u laten zien hoe uw gegevens worden toegewezen en hoeveel ruimte elk bestandstype in beslag neemt.

Voer CMD uit als beheerder vanuit het Start-menu door de naam ervan in het zoekvak te typen. Er verschijnt een zwart venster waarin u de volgende regel moet invoeren:

Merk op dat “C” staat voor de stationsletter. Als u naar een andere schijf wilt zoeken, vervang deze door de juiste letter.

Om de vrije ruimte in Windows 7 voor alle volumes te bekijken, voert u het volgende in:

Nadat elke opdracht is uitgevoerd, ziet u een reeks informatie, waaronder gegevenstoewijzing en vrije ruimte.

De gegevensgrootte wordt gespecificeerd in bits, bytes, terabytes, enz. De grootte in de bovenstaande afbeeldingen is in bytes. Daarom zie je zulke grote cijfers.

Derde partij software

Hoewel Windows Explorer en CMD waardevolle apps zijn, kunnen ze moeilijk te gebruiken en inefficiënt zijn.

Het gebruik van een goed geoptimaliseerd programma van derden voor dergelijke taken kan u echter zowel tijd als moeite besparen.

Cleaner One Pro en CCleaner zijn vergelijkbare apps met een ingebouwde schijfanalysator. Deze functie laat u precies zien wat uw opslagruimte gebruikt. Bovendien kan het u helpen onnodige tijdelijke bestanden en zelden gebruikte apps te verwijderen om computeropslagruimte op te ruimen.

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, zijn bestanden onderverdeeld in verschillende categorieën. Dit maakt het opruimen van schijfruimte nog eenvoudiger omdat u geen tijd hoeft te verspillen met het doorzoeken van uw bestandssysteem.

Hoe opslagruimte vrij te maken

Uitzoeken wat ruimte in beslag neemt op mijn harde schijf in Windows 7 is relatief eenvoudig. Nu moet ik een manier vinden om het op te ruimen.

Hier zijn vijf methoden om schijfruimte op te ruimen.

Verwijder ongewenste programma’s

Weinig gebruikte apps verstoppen het computergeheugen. Daarom zal het verwijderen ervan zeker tonnen gigabytes aan schijfruimte vrijmaken.

Zo werkt het snel:

 1. Open de functie Programma’s toevoegen of verwijderen in uw besturingssysteem. Om dit te doen, zoekt u ernaar in het “Startmenu”. Er wordt een venster geopend met alle daarin genoemde programma’s. Aan de rechterkant zie je ook de grootte van elke app.
 2. Selecteer een programma, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Verwijderen. Volg de stappen om het proces te voltooien.

Voila! Nu heeft u meer vrije ruimte op uw pc! Sommige apps laten echter “ongewenste” bestanden achter die kunnen worden opgeschoond met behulp van de volgende tip.

Verwijder tijdelijke bestanden

Zoals reeds vermeld kunnen apps “afval” achterlaten na het verwijderen ervan. Dit zijn bestanden die programma’s voor hun processen maken, dat wil zeggen tijdelijke bestanden. Normaal gesproken verwijdert ons besturingssysteem deze als we het programma afsluiten. Soms wordt dit bestand bij plotselinge crashes echter niet verwijderd, waardoor er gegevens op uw systeem achterblijven.

Gelukkig zijn wij hier om je te helpen! Laten we u laten zien hoe u ruimte vrijmaakt uit “ongewenste” bestanden in Windows 7.

 • Voer de functie Schijfopruiming uit door ernaar te zoeken in het menu Start. Het systeem scant uw schijf om te zien hoeveel gegevens u kunt verwijderen. Als u echter meerdere schijven heeft, kunt u eerst selecteren op welk station u het proces wilt laten uitvoeren.
 • Vervolgens ziet u een lijst met alle bestanden die veilig kunnen worden verwijderd.
 • Vink alle vakjes aan onder het gedeelte ‘Bestanden om te verwijderen’ en druk op OK.

Wacht tot het proces de schijf heeft opgeschoond.

Gebruik software van derden

Een andere snelle en efficiënte manier om ruimte op uw computer vrij te maken, is door apps van derden te gebruiken.

Een daarvan heet CCleaner.

 1. Download, installeer en voer de app uit.
 2. Zoek en klik op de functie “Aangepast opschonen” aan de linkerkant van het app-venster.
 3. Vervolgens ziet u twee categorieën: “Windows” en “Toepassingen”. U kunt kiezen welk type bestanden u uit elke categorie wilt verwijderen.
 4. Klik op de knop “Run Cleaner” om het proces te starten.

Zodra het proces is voltooid, ziet u meer details in het midden van het venster.

Verminder de schijfruimte die wordt gebruikt voor systeemherstel

Deze functie wordt gebruikt om uw besturingssysteem naar een eerdere staat te herstellen. Microsoft Windows maakt regelmatig een schijfkopie die u kunt gebruiken om uw besturingssysteem later te herstellen. Ze kunnen echter behoorlijk aanzienlijk zijn. Door ze te verwijderen of de grootte ervan te verkleinen, wordt schijfruimte vrijgemaakt.

Hier ziet u hoe u het kunt doen.

 1. Klik in het menu Start met de rechtermuisknop op Computer en selecteer Eigenschappen.
 2. Zoek naar ‘Systeembescherming’ aan de linkerkant. Open vervolgens het tabblad.
 3. Selecteer de gewenste schijf en klik op de knop “Configureren”. U heeft de mogelijkheid om Systeemherstel volledig uit te schakelen. Om veiligheidsredenen raden wij dit echter niet aan.
 4. Verplaats in plaats daarvan de schuifregelaar hieronder om het Windows-geheugengebruik aan te passen.

Hoewel dit u in de toekomst tonnen gigabytes zal besparen, is het mogelijk dat u belangrijke bestanden kwijtraakt als uw besturingssysteem ‘sterft’.

Bewaar bestanden in archieven

Als u veel zelden gebruikte bestanden op uw pc hebt staan, nemen deze belangrijke opslagruimte in beslag. Als u ze echter niet wilt verwijderen, kunt u ze archiveren om schijfruimte vrij te maken.

Door een computerbestand in een archief te plaatsen, kan de grootte ervan worden teruggebracht tot 10% van de oorspronkelijke grootte. Het maakt gebruik van een proces dat ‘datacompressie’ wordt genoemd. Bij dit laatste gaat het om het wijzigen van gestructureerde gegevens door deze opnieuw te coderen om de omvang te verkleinen. Dit is een eenvoudige en efficiënte manier om opslagruimte op een pc vrij te maken.

Hier leest u hoe u een archief kunt maken met 7Zip.

 • Selecteer een of meer mappen/bestanden en klik er met de rechtermuisknop op.
 • Zoek de optie “7 Zip” in het vervolgkeuzemenu en klik erop.
 • Klik op de knop “Toevoegen aan archief”. Er wordt een venster geopend met de details van het archief. U kunt het coderen met een wachtwoord of een naam geven. Nadat u klaar bent met de details, klikt u op OK en worden de bestanden toegevoegd.

Afronden

Slecht gegevensbeheer leidt tot een gebrek aan pc-opslagcapaciteit en de computer wordt traag. Dit komt omdat uw besturingssysteem voldoende vrije ruimte nodig heeft om soepel te kunnen functioneren.

Als u dus weet hoe u de ruimte op de harde schijf van Windows moet opruimen, zal dit een positieve invloed hebben op de prestaties van uw desktopcomputer.

Hoewel de tips die we u hebben gegeven u zeker zullen helpen Windows-schijfruimte vrij te maken, kan het probleem ergens anders liggen. Dus als u voortdurend onvoldoende opslagruimte heeft, overweeg dan om uw harde schijf te upgraden naar een grotere en snellere SSD-schijf.

Nu u hebt geleerd hoe u schijfruimte kunt opruimen, gaan we kijken hoe u deze kunt uitbreiden.