Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Wat zit er in een lavalamp? Het geheim onthuld!

Let op: Het volgende artikel zal je helpen: Wat zit er in een lavalamp? Het geheim onthuld!

Lavalampen zijn de ultieme houders van de titel “Oldie but Goodie”. Ze zijn uitgevonden in de jaren zestig en worden nog steeds verkocht.

De magisch bewegende vloeistof kan een drukke geest tot rust brengen. Maar wat maakt een lavalamp zo fascinerend? Vandaag onthullen we het geheim.

Laten we er meteen in springen:

Wat is een lava? lamp?

De lavalamp werd uitgevonden in 1963 door Edward Craven Walker. Zijn oorspronkelijke naam was Astro.

Zijn inspiratie kwam uit een handwerk Eierwekker hij zag in een kroeg. Het unieke apparaat bestond uit een glazen shaker gevuld met water en een wasbol. Wanneer het aan de pan werd toegevoegd, zou de hitte de was doen smelten en er een fascinerende drijvende substantie. Dit gaf aan dat het ei gekookt was.

De originele lavalamp werd er één groovy symbool en populair tegencultureel decoratief stuk, hoewel het aanvankelijk niet als zodanig op de markt werd gebracht.

Lavalampen dienen meer als stemmingsversterker in plaats van lichtbronnen. Ze geven niet veel licht en zijn geschikt voor kenners gedimd verlichting.

In 1964 patenteerde Walker het ontwerp van de lavalamp in Engeland. In de 1965, toonde een bedrijf genaamd “Lava Lite” interesse in hen en kocht de Amerikaanse productierechten. De naam van de Astrolamp werd veranderd in Lava en het werd één Iconisch Amerikaans woonaccessoire.

Je vraagt ​​je misschien ook af:

Wat zit er in een lavalamp?

De lavalamp bevat twee hoofdcomponenten die onafscheidelijk van elkaar zijn –water (of olie) en was.

Edward Walker gebruikte bij zijn eerste tests een gloeilamp en glazen flessen. Voordat de lamp zijn herkenbare vorm aannam, leek hij op een lantaarn.

De functionaliteit is niet veranderd veel in de afgelopen decennia. Het klassieke model bestaat nog steeds en wordt het meest verkocht. Er is ook een raketvormige lavalamp, geïnspireerd op de spanning van het ruimtetijdperk.

Nieuwe ontwerpen creëren wervelingen en simuleren vulkaanuitbarstingen. Er zijn ook lavalampen op kaarsbasis verkrijgbaar.

Tegenwoordig bezitten Schylling (VS) en Mathmos (VK) de rechten om originele lavalampen te produceren. Hoewel de exacte ingrediënten van de lavalamp en hun verhoudingen bedrijfsgeheim zijn, zijn er aanwijzingen over wat erin zit.

Laten we nu een beetje dieper duiken:

Het vloeibare deel bestaat uit water of mineraal olieAntischimmelmiddelen en Kleurstoffen. Soms wordt glitter toegevoegd om een ​​speels effect te creëren.

Het zijn voornamelijk de wervelende ballen Paraffine. Tetrachloorkoolstof is een oplosmiddel dat wordt gebruikt om de was te verzwaren. Anders zou het te vaag zijn.

Hieronder vindt u meer fascinerende feiten over lavalampen:

Hoe werkt het?

Een gloeilamp de gloeilamp aan de basis geproduceerd warmte. De Was wordt vloeibaar en wordt minder dicht. Dan stijgt het, koelt af en zakt weer naar beneden.

Dit is wat er gebeurt met betrekking tot natuurkunde:

De dichtheid is gelijk aan de massa gedeeld door het volume. Bij verhitting zet de was uit en begint te drijven. Het neemt toe in volume en daarom, neemt af dikte (omdat ze omgekeerd evenredig zijn in de vergelijking).

Nadat de was de top heeft bereikt, wordt deze kouder en dichter en valt naar beneden. Het proces waarbij vloeistoffen stijgen en dalen als gevolg van veranderingen in dichtheid wordt a genoemd Convectie stroom.

Zowel kaars- als elektrische lavalampen werken volgens hetzelfde principe. De warmtebron veroorzaakt de beweging. Eenvoudig maar effectief.

Nieuwe lavalampen hebben tot drie uur nodig om op te warmen. Na een paar keer gebruik neemt de opwarmtijd af tot ongeveer een uur (of anderhalf uur).

Hoe gaat het met lava? Lampen Gemaakt?

Mathmos (opgericht door Edward Craven Walker) is het bedrijf dat sinds het begin authentieke lavalampen produceert in Groot-Brittannië.

Er zit iets achter zo’n gaaf interieurstuk complex productieproces:

De transparante container waarin de lavalampvloeistof zit, is een op maat gemaakte glazen fles met deksel. Het glas wordt machinaal in de gewenste vorm geblazen en de flessen worden gekoeld.

Alle op maat gemaakte flessen ondergaan een grondige inspectie Kwaliteitsinspectie met de hand. Deze controle is cruciaal omdat ze later perfect in de behuizing moeten passen. Ze moeten ook bestand zijn tegen constante verwarming en koeling.

De volgende stap in de productie is het spinnen van metaal – dit Basis en kap Zijn staal.

Lavalampvloeistof is doorschijnend en bestaat uit twee componenten: gekleurde was en de oplossing waarin deze zit. Mathmos houdt de exacte formule geheim.

Een interessant feit:

De vloeistof wordt in de flessen gegoten, samen met een metalen veer die de warmte verdeelt. De gevulde flessen worden in een heetwaterbad geplaatst om de twee stoffen te scheiden. De deksels zijn met lijm bevestigd.

De laatste stap is het monteren van de basis, lamp, glazen container en bovenkant. En daar heb je hem: de klassieke lavalamp.

Zijn lavalampen veilig??

Lavalampen zijn dat wel veilig in gebruik zolang je het maar volgt Fabrikantinformatie. Zorg ervoor dat u uw lamp koopt bij een betrouwbare bron.

Veiligheid eerst! Enkele belangrijke punten om te overwegen:

  • De ruimte rond het licht zou dat moeten zijn vrij van rommel. Houd het uit de buurt van gordijnen, papier en andere voorwerpen die vlam kunnen vatten.
  • Lava lampen wordt heet als ze urenlang aanstaan, zorg er dan voor dat ze goed werken niet aanraken om brandwonden te voorkomen.
  • Schud een hete lavalamp niet; dit kan brandwonden op de huid veroorzaken of het glas kan versplinteren.
  • Het is niet aangeraden om de lavalamp aan te houden ruim acht uur om oververhitting te voorkomen.
  • Als de Blob blijft staan Als u de lamp langere tijd laat branden, raakt deze waarschijnlijk oververhit. Zet het uit afkoelen.
  • Een lavalamp plaatsen op a hete kookplaat of verwarming kan leiden tot één explosie.

Moderne lavalampen worden op de markt gebracht als veilig voor kinderen en volwassenen. Deze innovatieve modellen worden niet te heet en de lamp is alleen toegankelijk met gereedschap. Ze gebruiken laagspanningshalogeenlampen die de lava rechtstreeks verwarmen, zonder de metalen voet.

Afronden

Lavalampen zouden daar een van kunnen zijn beroemdste huisverlichting ter wereld. Ze vormen het perfecte nachtlampje omdat ze een zachtere en zwakkere gloed uitstralen.

Dus als je de schittering van fel licht wilt vermijden, probeer dan een lavalamp. Het lavalamplicht is rustgevend om naar te kijken door de fascinerende balbeweging. Het is ook een cool uitziend interieur.