Een team van wetenschappers van de Universiteit Leiden in Nederland beweert een methode te hebben ontwikkeld voor het detecteren van levensvormen op andere planeten die veel betrouwbaarder en nauwkeuriger is dan de methoden die tot nu toe bestaan.
Er is veel gesproken over de vraag of buitenaards leven wel of niet bestaat, maar de waarheid is dat het geen gemakkelijke vraag is om te beantwoorden. vooral als het zo moeilijk te verifiëren is. Ja, levende planeten zoals de aarde verschillen heel erg van andere, vooral wat betreft hun chemische samenstelling. Maar zelfs deze tips kunnen misleidend zijn.
Stel dat wetenschappers het licht van een planeet analyseren en ontdekken dat deze zeer rijk aan zuurstof is. De eerste reactie is te denken dat er levende wezens zijn, zoals planten, die deze zuurstof produceren. Er kunnen echter ook niet-biologische processen achter deze verschijnselen schuilgaan. Met andere woorden: omdat een planeet zuurstof bevat, betekent dit niet dat er leven op zit.
Wetenschappers ontwikkelen een methode om leven te detecteren
De onlangs vrijgegeven nieuwe methode richt zich niet op de aanwezigheid van zuurstof of zelfs organische moleculen in het algemeen. In plaats daarvan maakt het gebruik van een bepaald evenwicht dat bestaat in de organische moleculen die in elke omgeving aanwezig zijn.
Moleculen zoals aminozuren kunnen in twee vormen voorkomen: een dextrógira (rechts) en een levógira (links); Het is alsof je een molecuul in een spiegel zet. In elke omgeving zijn er aan de ene en de andere kant evenveel moleculen. maar biologische processen verbreken deze symmetrie.
Er zijn bijvoorbeeld meer Levógira-moleculen op aarde dan Dextrógiras, en daarom zou een waarnemer kunnen concluderen dat er leven op onze planeet is. Dat is wat wetenschappers willen doen: het licht van verre planeten analyseren om deze onbalans te vinden.
Wanneer licht interageert met elk type molecuul, wordt het anders gepolariseerd, zodat je de verhoudingen op de planeet kunt controleren. Zoals ze in WordsSideKick.com aangeven, herinneren ze zich de levensdetector die wordt gebruikt in sciencefictionseries als Star Trek, waar ze blijkbaar kunnen weten of er leven op een planeet is voordat ze naar de oppervlakte gaan.
De onderzoekers testten deze methode door gepolariseerd licht van velden en groene ruimten te analyseren. Maar de vraag is of het echt dient om leven op andere planeten te ontdekken. Momenteel ontwikkelen ze een instrument dat de ruimte in kan worden gelanceerd om gepolariseerd licht zonder interferentie te detecteren.