Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Zao Deepfake-app maakt filmheld

De Chinese deepfake-applicatie Zao, waarmee je in elke film het gezicht van een Hollywood-acteur kunt vervangen door je eigen gezicht, bereikte dit weekend de top van de lijst met gratis applicaties in de App Store in China.

De applicatiefunctie is heel eenvoudig: met je Selfie Zao kun je het personage in je favoriete film, serie, clip of game vervangen. Fragmenten hiervan kunnen worden geselecteerd uit de applicatiebibliotheek. Het duurt 8-10 seconden. In de meeste gevallen ziet het resultaat er niet perfect uit, maar is het wel grappig.

Eerste schandaal

Het enthousiasme voor het onmiddellijke vooruitzicht om supersterren te worden verdween echter snel toen werd onthuld dat Zao een bedreiging vormde voor de privacy van gebruikers. Zao is ontwikkeld door Momo. Een van de clausules van de Zao-overeenkomst stelt dat applicatie-ontwikkelaars een gratis en eeuwigdurend recht krijgen om de gegenereerde video’s naar eigen goeddunken te gebruiken. De negatieve reactie van gebruikers liet niet lang op zich wachten.

Zao

Momo werd gedwongen snel te reageren op kritiek en de gebruikersovereenkomst te wijzigen. De nieuwe overeenkomst bepaalt dat de inhoud die in de applicatie wordt gegenereerd, niet langer voor andere doeleinden zal worden gebruikt zonder voorafgaande toestemming van de gebruiker. Er staat ook dat een gebruiker die inhoud in Zao verwijdert, ook uit de Zao-databases wordt verwijderd.

Toch missen de censuur van de Russische, Europese en Amerikaanse winkels App Store en Google Play de applicatie nog niet.