De Europese Commissie (EC) onderzoekt of technologiegigant Google de voorkeur geeft aan zijn eigen dienst voor het zoeken naar werk, Google for Jobs, ten nadele van zijn concurrenten, wat een nieuw geval van misbruik van dominantie door het Amerikaanse bedrijf zou markeren.
EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager bevestigde dinsdag op een conferentie in Berlijn dat de Commissie deze tool van het Amerikaanse bedrijf analyseert, dat al een boete heeft gekregen omdat het de prijsvergelijkingsactiviteiten van Google Shopping met deze gunst heeft behandeld.
“We onderzoeken nu of dit ook is gebeurd op andere gebieden van Google, zoals het zoeken naar werk, bekend als Google for Jobs”, aldus Vestager.
De mededingingscommissaris heeft de afgelopen drie jaar drie sancties van meerdere miljoenen dollars aan Google opgelegd.
De eerste voor Google Shopping in 2017 bedroeg 2.424 miljoen euro. De tweede, die in 2018 het Android-besturingssysteem gebruikte om de domeinpositie van zijn zoekmachine te versterken, bereikte een recordbedrag van 4,343 miljoen euro en de derde in maart vorig jaar wegens misbruik van zijn dominantie op de online advertentiemarkt met zijn AdSense for Search-Service van 1.490 miljoen.
Als het onderzoek van de Commissie bevestigt dat Google opnieuw misbruik maakt van zijn marktdominantie, kan het bedrijf opnieuw een boete van meerdere miljoenen dollars riskeren voor gedrag dat zijn concurrenten en uiteindelijk de Europese consument schaadt.
Vestager had in maart al gezegd, hoewel het geen verdere details gaf, dat zijn diensten onderzoek deden naar enkele wijzigingen in de lokale zoek- en banenzoekdiensten van Google, maar niet naar de reis- en hoteldiensten die door concurrenten werden bekritiseerd.
Tijdens de conferentie in Berlijn zei de commissaris dat er sprake is van een “duidelijk belangenconflict” in het feit dat veel bedrijven “als actor en scheidsrechter” optreden bij het beheer van digitale platforms, die tegelijkertijd concurreren met andere bedrijven die afhankelijk zijn van dit platform.
Er is een “duidelijke verleiding om de manier waarop ze werken aan te passen om hun eigen diensten te promoten”, zei hij.
Vestager voegde eraan toe dat het naast het concurrentiebeleid wellicht nodig is om regelgeving vast te stellen om dergelijk gedrag te voorkomen.
De vraag is of “wij geloven dat het juist is dat bedrijven als Google en anderen evenveel controle hebben over het succes of falen van andere bedrijven en de vrijheid hebben om die macht te gebruiken zoals zij dat willen.”
“Als dat niet het geval is, zullen we misschien tot de conclusie komen dat we regelgeving nodig hebben om ervoor te zorgen dat deze platforms hun macht op een eerlijke en niet-discriminerende manier gebruiken”, zei hij.
Sinds de overname van de concurrentieportefeuille in 2014 heeft Vestager zich gericht op grote bedrijven in de technologiesector waarvan de digitale bedrijfsmodellen een uitdaging vormen voor de toepassing van traditioneel beleid, of het nu gaat om concurrentie of belastingen.
De laatste onderzoeken naar Google zouden echter in nieuwe handen kunnen vallen, aangezien, hoewel de Deen commissaris is in de toekomstige uitvoerende macht van de Gemeenschap, die Ursula von der Leyen zal presideren, nog niet bekend is of zij een van hen zal zijn. Hoofd Competitie Ze zullen portefeuilles met meer macht in Brussel vernieuwen.
Bron: EFE