Verdien Online Geld met uw Blog, Recensies van Gadgets, Nieuws Technologie

Zyxel Multy X review: razendsnelle mesh-wifi

Naast de eersteklas schijven van BT Whole Home Wi-Fi of de vriendelijke kleine cilinders van Google Wi-Fi zien de uitpuilende Multy X-modules van Zyxel er behoorlijk goedkoop uit. Deze knooppunten zijn echter niet voor niets erg groot: elk van deze knooppunten vult een speciale 4×4 antenne-array voor backhaul – met een theoretische bandbreedte van 1.733 Mbps – samen met afzonderlijke 2×2-arrays voor aangesloten clients.

In de praktijk betekent dit dat knooppunten sneller en over langere afstanden met elkaar kunnen communiceren dan de meeste andere mesh-systemen. Tijdens onze eigen tests ontdekten we dat het ons lukte om het primaire knooppunt op de modem aan te sluiten, het andere knooppunt helemaal naar de bijkeuken aan de achterkant van het pand te transporteren en nog steeds – volgens de signaalmeter die handig in de Multy is geïntegreerd X Smartphone App – geniet van een “perfecte” verbinding tussen de twee.

Dit resulteerde op zijn beurt in indrukwekkende radiodekking. Waar we ook rondliepen op het terrein – zelfs als we naar het buitenterras liepen – we genoten van de razendsnelle snelheden die voorheen alleen bestonden als we vlak naast onze oude router zaten. Zelfs op de langzamere 2,4GHz-band bereikte de verbinding vrijwel overal in het gebouw de topsnelheid van 5MB/s.

Dat alleen al zou genoeg zijn om de Multy X een goede aanbeveling te geven, maar er is ook ander goed nieuws. We hebben elders geklaagd dat twee Gigabit Ethernet-poorten niet genoeg zijn voor een systeem dat bedoeld is om uw router te vervangen. Laten zien hoe het moet, de Multy Het is alleen jammer dat de USB 2-poort aan de achterkant van elk knooppunt momenteel geen functie heeft – het zou leuk zijn om een ​​externe harde schijf aan te sluiten, maar Zyxel zegt dat de poort “gereserveerd is voor toekomstig gebruik”, en raden wij aan dat je je adem niet inhoudt.

De Ethernet- en USB-poorten zijn ingeschakeld.  de achterkant van een Zyxel Multy X-knooppunt

We waren ook blij om te ontdekken dat het splitsen van de 2,4GHz- en 5GHz-radiobanden net zo eenvoudig is als het schakelen in de Multy X-app. Standaard is het 5GHz-netwerk enigszins vreemd anders, omdat er “.speed” aan de SSID is toegevoegd. U kunt het echter veranderen naar wat u maar wilt. Er is ook een heel eenvoudig systeem voor ouderlijk toezicht waarmee u internettoegangsschema’s voor individuele apparaten of groepen kunt configureren.

Als laatste bonus, de Multy Het zou leuk geweest zijn om de router opnieuw op te starten met een spraakopdracht, maar als je internet niet werkt, werkt Alexa waarschijnlijk toch niet.

Hoewel de Multy X veel goed doet, haalt hij een paar slechte tonen. Nogmaals, je zit vast aan een aangepast IP-bereik – 192.168.212.x, als je geïnteresseerd bent – wat frustrerend is voor iedereen die zijn IP-adressen heeft ingesteld zoals hij of zij wil. En net als bij Google Wi-Fi kunt u, hoewel u uw verbonden clients kunt controleren, geen clients op de zwarte lijst zetten die daar niet zouden moeten zijn. (U kunt de internettoegang stoppen, maar ze kunnen nog steeds communiceren met andere apparaten op uw LAN.)

Wees ook gewaarschuwd dat de smartphone-app, hoewel behoorlijk krachtig, schrikbarend traag is: terwijl je op de verschillende pagina’s tikt, word je vaak vijf seconden of langer door een draaiend wiel aangestaard terwijl de app de knooppunten peilt naar de informatie het heeft nodig. U kunt het probleem niet eens omzeilen met behulp van de webinterface, omdat die er niet is. Bezoek de gateway in uw webbrowser en u wordt begroet met een korte foutmelding ‘Niet gevonden’.

Een laatste voorbehoud is dat de Multy X momenteel niet functioneert als een echt mesh-netwerk. In plaats daarvan wordt een sterconfiguratie gebruikt waarbij alle knooppunten rechtstreeks met de router communiceren. In maart wordt een update aangekondigd die gekoppelde configuraties ondersteunt. Als u er echter voor kiest om in extra eenheden te investeren, houd er dan rekening mee dat deze het bereik van het systeem mogelijk niet zo veel vergroten als u hoopt.

Voor degenen onder ons die niet in herenhuizen wonen, is de Zyxel X een fantastisch systeem. Het is misschien niet de meest esthetisch aantrekkelijke netwerkkit op de markt, maar het biedt ongelooflijk snelle Wi-Fi over een indrukwekkend groot gebied tegen een uiterst redelijke prijs.